загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Події в Україні за 26 серпня 2015р

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У дайджесті подій – коротко про головні новини цього дня:

чим жила Україна сьогодні

 

Уряд РФ ще взимку визнав тисячі загиблих солдатів в Україні – ЗМІ

Уряд Росії в бюджеті на 2015 рік заклав виплати компенсацій загиблим і пораненим в Україні військовослужбовцям РФ, а також виплату денних "бойових" контрактникам.

Про це ще в середині березня написав російський сайт "Деловая жизнь", проте увагу ЗМІ ця публікація привернула тільки зараз.

"Також, урядом Росії було прийнято важливе рішення про грошову компенсацію військовослужбовцям, які брали участь у військових діях на сході України", – сказано в матеріалі.

За даними ресурсу, сім'ям загиблих військовослужбовців грошова компенсація складе 3 млн рублів, які отримали інвалідність під час бойових дій – 1,5 млн рублів.

"Крім того, передбачена виплата контрактникам "бойових" за кожний день перебування в зоні військового конфлікту в розмірі 1800 рублів", – повідомили на сайті.

За даними ресурсу, станом на 1 лютого 2015 року вже була виплачена грошова компенсація для понад 2000 сімей загиблих військових і для 3200 військовослужбовців, які отримали важкі поранення і визнаних інвалідами.

Ще 22 серпня ця інформація була доступна на сайті, однак після того, як на неї звернули увагу ЗМІ, зокрема – американський Forbes, статтю відредагували і вищезгадані дані викинули. Однак їх можна почитати в постійному кеші.

Як відомо, російське керівництво відмовляється визнавати присутність своїх військ в Україні.

На Генасамблеї ООН право вето Росії може бути обмежене - Клімкін

На наступному засіданні Генеральної асамблеї ООН, яке пройде у вересні, може бути обмежене право вето.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає РБК-Україна.

Очікується, що під час наступного засідання Генасамблеї ООН право на вето російської сторони буде обмежено.

"По-перше, дискусія йде, ми дуже підтримуємо ідею щодо обмеження права вето. Існує ініціатива, до якої вже приєдналися більше 40 країн. Я завжди був затятим шанувальником обмеження права вето, оскільки ми не можемо залишатися сорокових або п’ятдесятих роках. Ми живемо в іншому, глобалізованому світі. І коли в Раді безпеки відбуваються випадки, такі як в кінці липня, коли Росія просто заблокувала створення трибуналу з малайзійському Боїнгу, це єдиний механізм, як можна розслідувати, як це сталося, а головне - притягнути винних до відповідальності", - сказав Клімкін.

Міністр вважає, що поступово все ж таки вдасться позбавити Росію права вето.

Як відомо, до ініціативи обмеження права вето вже приєдналися більше 40 країн.

Бойовики здійснили 92 обстріли позицій АТО і мирних населених пунктів - штаб

Упродовж доби – 25 серпня, російсько-терористичні війська 92 рази порушили режим припинення вогню. 9 разів найманці застосовували артилерію, 37 – міномети, 19 гранатомети.

Про це повідомляє прес-центр АТО.

25 серпня з 18 години і до опівночі, ситуація в зоні АТО залишалася напруженою. Вже за типовою тактикою, незаконні збройні формування, основну активність проявляли у темну пору доби. Саме у цей час, ворог, усупереч Мінським домовленостям активно використовував озброєння, калібр якого перевищує 100 міліметрів.

Поблизу Донецька, близько 20 години, по українському опорному пункту в Пісках, та двічі по наших позиціях в Опитному бойовики вели вогонь зі 120-міліметрових мінометів. А по силах АТО в Авдіївці працювала 122-міліметрова артилерія.

Майже о 21 годині, окупанти з артилерії калібру 152 міліметри та гранатометів обстріляли наші оборонні рубежі у Троїцькому, а 122-міліметрова артилерія бандформувань била по Мар’їнці.

Також у вечері, під артилерійським вогнем найманців опинилося селище Новоселівка Друга.

А близько опівночі, окупанти з озброєння БМП вели вогонь по українських захисниках в Опитному і Красногорівці. Крім того, цинічно нарощуючи ескалацію у регіоні, з 23 години і майже до опівночі, злочинці обстрілювали зі 122-міліметрової артилерії цивільні квартали Авдіївки.

Неспокійно наприкінці доби було і в районі Маріуполя. Близько 19 години тричі по наших опорних пунктах у Старогнатівці били ворожі міномети. А о 19.50, диверсійно-розвідувальна група противника намагалася обійти українські позиції поблизу Новотроїцького. В результаті бойового зіткнення бандити відступили.

На Луганщині, ввечері, в епіцентрі протистояння опинилося селище Станиця Луганська. По силах АТО в цьому населеному пункті декілька разів найманці вели вогонь з гранатометів, мінометів та великокаліберних кулеметів.

Президент ПАРЄ: вироком Сенцову РФ порушила вимоги Страсбургу

Винесення вироків російським судом громадянам України Олегу Сенцову та Олександру Кольченку протирічить вимогам ПАРЄ до РФ, вираженим в резолюції 2063.

Про це йдеться в заяві президента ПАРЄ Анн Брассер.

"У резолюції 2063(2015) Асамблея (ПАРЄ) закликала російську владу скасувати незаконну анексію Криму', а також звільнити всіх полонених, зокрема мирних жителів і в тому числі полонених, утримуваних в Російській Федерації", - відзначила вона.

"Сьогоднішнє рішення суду знаходиться у явному протиріччі з цими вимогами. Тому я знов закликаю російську владу дотримуватися своїх зобов'язань як держави-члена Ради Європи і звільнити всіх осіб, незаконно затриманих після анексії Криму",  наголосила президент ПАРЄ.

За словами Брассер, вироки Сенцову та Кольченко викликають занепокоєння щодо дотримання стандартів Європейської конвенції з прав людини у судових розглядах проти них, "особливо в контексті погіршення ситуації з правами людини в Криму після його незаконної анексії Росією".

Нагадаємо, 25 серпня, суд у Ростові-на-Дону виніс вирок у справі кримчан Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі, Кольченка – до 10 років.

МЗС України назвав цей вирок політичним замовленням.

В ЄС заявили, що вирок українському режисеру Олегу Сенцову і активісту Олександру Кольченку порушує міжнародне право і стандарти судочинства.

Поновилися обстріли Станиці Луганської – ОДА

25 серпня з 20:45 до 23:55 бойовики били по Станиці Луганській із 82-мм мінометів, автоматичних і протитанкових гранатометів та зі стрілецької зброї.

У результаті на вул. Первомайській було перебито газопровід низького тиску, але до ранку його вдалося відремонтувати, повідомляє Луганська обласна державна адміністрація.

Унаслідок прямого влучення в приватний будинок по вул. Совєтській, 3, пошкоджено дах.

Також було перебито лінії електропередачі. Протягом дня населений пункт буде зі світлом. Постраждалих немає.

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука заявив: "Бойовики з боку пам’ятника князю Ігорю (територія, підконтрольна ЛНР) вчора влаштували собі вихідний, не обстрілюючи населений пункт. Напевно, "відходили" від святкувань Дня незалежності України".

"Але сьогодні вночі знову почали виконувати норму "країни-агресора" по нищенню інфраструктури та населення Луганської області", - додав він.

Бойовики атакували трасу М14 і позиції неподалік від Широкиного - ІС

Бойовики на Донбасі продовжують обстрілювати позиції сил АТО й цивільних об'єктів, у тому числі з важкої зброї, на низці ділянок відзначається активність їхніх ДРГ.

Про це повідомляє координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук у Facebook вранці 26 серпня.

У районі Опитне - Водяне бойовики двічі відкривали вогонь зі 120-мм мінометів.

Обстрілів із широкого спектра озброєнь (від 122-мм артилерії до стрілецького озброєння) зазнали позиції українських військ східніше Пісків. Зі 152-мм гармат обстріляли позиції сил АТО на ділянці між Невельським і Красногорівкою, а також південніше залі зичної станції "Красногорівка" і в районі Троїцького.

У районі Авдіївки, Мар’їнки, на ділянці між Новогригорівкою і Гранітним, а також безпосередньо в районі Гранітного бойовики обстріляли позиції українських військ зі 122-мм гармат і 120-мм мінометів.

У темний час доби в районі Гранітного бойовики виводили в першу лінію бронетехніку: 2 танки "відпрацювали" приблизно по 10 снарядів 125-мм по позиціях сил АТО. Північніше, у районі Новоласпи неодноразово відкривали вогонь зі штатного озброєння БМП-2 і БТР-80.

На Приморському напрямку бойовики впродовж доби продовжували вести артилерійсько-мінометні обстріли, чергуючи їх зі спробами діяти невеликими піхотними групами з "нейтральної смуги" по передових позиціях сил АТО.

Усього на даний момент на Приморському напрямку фіксується три артилерійські групи терористів, у складі яких усього 8 батарей 122-мм і 152-мм гармат. Позиції однієї з артгруп розташовані в районі селища Жовтень, другий – у районі Комінтернове й третьої – східніше Саханки.

Бойовики ведуть вогонь в основному зі ствольної артилерії 122-мм калібру, періодично застосовуючи гармати 152-мм калібру. У перманентному режимі бойовики вели вогонь із 82-мм і 120-мм мінометів, автоматичних гранатометів АГС-17.

"Основними цілями артилерії супротивника на даному напрямку є розвідані бойовиками пункти й маршрути постачання, пункти управління й КП сил АТО. Удари завдавалися в основному в районі траси М14 і по передових позиціях сил АТО на північний захід від Широкиного, також фіксувалися удари артилерії бойовиків по об'єктах і позиціях у районі н.п. Сопине, Бердянське, Ломакине, Талаківка й Лебединське", - пише Тимчук.

У районі Світлодарського плацдарму (район н.п. Новолуганське, Світлодарськ і Луганське) бойовики впродовж доби застосовували 152-мм артилерію.

Позиції артпідрозділів бойовиків розташовані в "трикутнику" Єнакієве – Вуглегірськ – Булавинське. Також на даній ділянці вони застосовували танки й міномети.

З мінометів і АГС-17 обстріляли позиції сил АТО в районі Кримського й Новотошківки, з танків і БМП – позиції в районі міста Щастя й північніше Станиці Луганської.

У районі Попасної, Катеринівки, Степового, Горіхового бойовики застосовували одразу кілька мінометних підрозділів (усього 8 одиниць 120-мм мінометів і 12 ед. 82-мм мінометів).

До 2050 року населення Росії скоротиться вдвічі - The Times

Населення Росії до 2050 року може скоротитися в два рази.

Про це пише The Times з посиланням на слова директора Інституту демографії, міграції та регіонального розвитку Юрія Крупнова.

За його словами, населення РФ може скоротитися з майже 144 мільйонів до 80 мільйонів людей.

Одними з головних факторів у такому сценарії вважають зростання кількості самогубств та алкоголізм серед населення.

Крім цього, за даними Крупнова, негативно позначиться на кількості населення, падіння рівня доходів навіть у регіонах, які не дуже віддалені від Москви.

Через песимістичний погляд на майбутнє молоді пари з низьким доходом не хочуть створювати сім'ї.

Крім того, в Росії спостерігається найвищий в Європі рівень смертності серед підлітків, а за межею бідності живе понад 23 мільйони людей.

Світовий банк схвалив виділення Україні 500 мільйонів доларів

Рада директорів Світового банку на засіданні 25 серпня схвалила виділення Україні другої багатосекторної позики на політику розвитку (DPL-2) в обсязі 500 млн доларів.

Про це йдеться в повідомленні на сайті СБ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Пакет реформ, які підтримуються в рамках цієї операції, допоможе вирішити глибоко вкорінені структурні проблеми, які сприяли виникненню поточної кризи в економіці України", - прокоментував це рішення директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Чімяо Фан.

СБ уточнює, що позики на підтримку політики розвитку (DPL) - це пряма бюджетна підтримка, що надається безпосередньо уряду України для сприяння реалізації його програми реформ.

Фінансування за новою позикою підтримує реалізацію декількох пріоритетних структурних і макроекономічних реформ, а саме, покликаних поліпшити управління в державному секторі, середовище для ведення бізнесу, ситуацію у сфері енергетики та надання соціальної допомоги.

Зокрема, реформи, на підтримку яких надано цю позику, повинні сприяти кращому управлінню, прозорості та підзвітності в державному секторі. DPL-2, як передбачається, забезпечить ефективне використання наявних державних ресурсів для надання якісних державних послуг в ці нелегкі часи.

Одночасно в рамках цієї операції будуть підтримуватися зусилля, спрямовані на зміцнення нормативної бази і зниження витрат на ведення бізнесу. Вони покликані сприяти вивільненню потенціалу приватного підприємництва та створенню стабільних і якісних робочих місць для громадян України.

І, нарешті, ця операція допоможе українській владі продовжити реформування неефективної і несправедливої системи субсидій на оплату комунальних послуг з одночасним захистом малозабезпечених груп населення від наслідків підвищення тарифів на газ і теплопостачання шляхом зміцнення соціальної допомоги, зазначає СБ.

Бойовики проводять "мобілізацію", навіть погрожуючи розстрілом - Тимчук

У Донецьку відзначається різке посилення формувань бойовиків, повідомляє координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

"Протягом декількох останньої доби в даний н.п. додатково перекинено до 1,5 тисячі бойовиків "із других ешелонів". Основна частина – найманці з громадян РФ", - пише він у Facebook вранці 26 серпня.

"У Київський район Донецька прибула батарея 203-мм самохідних гармат 2С7 "Піон" (5 одиниць). Також у Донецьк прибуло близько 15 бензовозів, на тягачах перекинуто три танки Т-80 з Росії", - додає Тимчук.

У район Єнакієвого й Вуглегорська перекинуто мотострілковий батальйон бойовиків, посилений 2-мя танковими ротами: у Єнакієвому помічено до 20 БМП-1,2, а також 9 БТР-70,80 (із них мінімум 4 БТР-80А) і 6 танків; у Вуглегорськ зайшло 10 танків (в основному Т-72БА, а також 2-3 ед. Т-64БВ), раніше в даний н.п. прибуло 12 одиниць інших ББМ (в основному МТ-ЛБ і БМП-1,2).

"Бойовики "ЛНР" продовжують підтягувати техніку й озброєння до виступу між н.п. Щастя й Станиця Луганська", - повідомляє Тимчук.

"У районі Красний Яр, Паньковка, Глиняне, Весела Гора, Обозне, Привітне, Христове фіксується розгортання ще одного підрозділу терористів - посиленого зведеного мотострілкового батальйону з артилерією", - додає він.

"Усього в районі виступу фіксується 15 танків, 34 одиниці бойових броньованих машин (БМП-1,2, БТР-70,80, 80А, 82А, БПМ-97 "Постріл", МТ-ЛБ, БРДМ-2) і артгрупа (3-х батарейного складу, 6 од. 122-мм гармат Д-30, 8 од. 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика" і 8 установок 122-мм РСЗО БМ-21 "Град")", - підсумовує Тимчук.

За даними ІС, в "ЛНР" і "ДНР" тривають посилені "мобілізаційні заходи".

"Із Дебальцевого й Вуглегорська масово виїжджає молодь із метою уникнути "мобілізації" (відзначаються численні випадки "насильної мобілізації", аж до погрози розстрілу). На російському кордоні перестали пропускати в РФ чоловіків молодше 50-ти років", - заявляє Тимчук.

"У Луганськ перекинуто до 500 осіб із РФ. Дані бойовики пройшли підготовку в навчальному центрі ГРУ ГШ ЗС РФ у Ростові-на-Дону (РФ). Основна частина – випускники "диверсійних курсів". Прибулі росіяни маскуються під "козацтво" – вдягнені в папахи, штани з лампасами і т.д.", - пише він

"Через Краснодон із РФ зайшла колона техніки (15 танків і 28 БМП і БТР). Під час проходження колони в районі даного н.п. на певний час було заглушено мобільний зв'язок", - повідомляє Тимчук.

Сектор "М" за добу обстріляли 11 разів, двоє військових загинули

За минулу добу позиції українських військ в секторі "М" були 11 разів обстріляні бойовиками, в результаті чого двоє військових загинули, ще п'ятеро отримали поранення.

Про це йдеться в повідомленні "Оборони Маріуполя" на Facebook.

При цьому двічі застосовувалася заборонена мінськими угодами важка артилерія 122 мм та 152 мм, а також інша військова техніка.

Крім того, повідомили в організації, у вівторок ввечері з боку Докучаєвська в напрямку Новотроїцького намагалася пробратися диверсійно-розвідувальна група бойовиків у складі п'яти чоловік, проте була відкинута.

У середу обстановка в секторі "М" залишається спокійною, обстрілів українських позицій з боку бойовиків не зафіксовано.

Мін'юст вже подав до ЄСПЛ четвертий позов проти Росії

Україна вже подала до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) четвертий позов проти Росії.

Про це журналістам повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передає Інтерфакс-Україна.

"Відправили півгодини тому", - сказав Петренко, відповідаючи на запитання журналістів про те, коли буде направлений позов.

Раніше в середу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що українська сторона направить до ЄСПЛ ще один, четвертий, позов проти Росії, в тому числі і у зв'язку з порушеннями нею права на правосуддя українських громадян, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

За добу в зоні АТО загинули 2 бійці, 10 отримали поранення - штаб

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинули двоє українських військових, ще 10 зазнали поранень.

Про це на традиційному брифінгу у середу повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

"Внаслідок бойових дій та обстрілів загинули двоє наших бійців, ще 10 отримали поранення", - сказав він.

Також, за словами Лисенка, у вівторок в зоні АТО було зафіксовано 5 польотів ворожих безпілотників.

Як відомо, раніше "Оборона Маріуполя" повідомляла, що за минулу добу позиції українських військ в секторі "М" були 11 разів обстріляні бойовиками, в результаті чого двоє військових загинули, ще п'ятеро отримали поранення.

До списку новин