загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Голос Лесі Українки можна послухати в інтернеті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Голос Лесі Українки можна послухати в інтернеті

Відтепер кожен охочий може послухати фонографічні записи, які зробили впродовж 1904-1910 років Леся Українка, Климент Квітка, Опанас Сластьона і Олександр Бородай.

Вільний доступ до аудіозаписів кобзарів і лірників з’явився на інтернет-сторінці «Вікімедіа».

Уперше 56 фонографічних валиків із записами українських дум, пісень, інструментальних композицій, а також голосу Лесі Українки і Філарета Колесси, оприлюднили для широкої громадськості без жодних обмежень авторського права. Оригінали звукозаписів є результатом спільної праці Філарета Колесси, Лесі Українки, Климента Квітки, Опанаса Сластьона і Олександра Бородая.

Унікальна колекція зберігається у приватному архіві видатного фольклориста, музикознавця, композитора, одного із засновників української етномузикології, академіка Філарета Колесси (1871-1947). Саме завдяки організаційній і фінансовій підтримці Лесі Українки і Климента Квітки, 1908 року Філарет Колесса відправився зі Львова у Миргород на Полтавщині, де разом із кобзарем, художником й етнографом Опанасом Сластьоном записав на фонограф думи і пісні від шести виконавців. Після повернення Колесси до Львова, Сластьон продовжував записувати думи у кобзарів до 1910-го. Окрім того, записувала кобзарів на фонограф і сама Леся Українка. Один з фоноваликів Лесі Українки містить фрагмент пісні, наспіваної жіночим голосом. На думку етномузиколога Юрія Сливинського, на цьому фоновалику зафіксовано голос самої Лесі. За іншими припущеннями це міг бути голос служниці.

«Припущення, що це голос Лесі Українки, з'явилося через лист поетеси. Усі валики Леся Українка переслала у Львів і до них додала пояснювальну записку. До одного валика Леся Українка писала, що просить не брати до уваги перший фрагмент того валику, бо це проба якості валика. Для певності, що ніхто цього не буде слухати, Леся Українка ще голкою подряпала наскрізь частину того валика», – розповіла доцент кафедри української фольклористики ЛНУ ім. І. Франка Ірина Довгалюк.

Окрім того, на одному з фоноваликів зберігся запис голосу Філарета Колесси.

Фонограф, за допомогою якого зроблено записи, був першим у світі засобом, який давав можливість зафіксувати і відтворити аудіосигнал. Якість запису була значно нижчою порівняно з сучасними засобами. Цей спосіб був повністю акустичним - без використовування мікрофона: виконавець співав у рупор, до якого прикріплена голка, що наносила коливання на восковий циліндр. При кожному програванні на фонографі якість запису погіршується, оскільки матеріал, з якого зроблені циліндри, досить м'який. З плином часу також інші чинники починають негативно впливати на якість циліндрів: тріщини, пліснява. На сторінці, де розміщено записи, вони позначені різними кольорами залежно від того, наскільки добре зберігся запис.

Проект з оцифровування і розміщення у вільному доступі на сайтах Вікісховище та Вікіпедія аудіозаписів кобзарів і лірників з приватної колекції академіка Філарета Колесси був здійснений ГО «Вікімедіа Україна». Оцифрували в Інституті проблем реєстрації інформації НАН України.

ВІДЕО з цікавими коментарями дивіться за цим посиланням:

//zaxid.net/news/showNews.do?golosi_ukrayinskih_klasikiv_mozhna_posluhati_v_interneti&objectId=1340333

До списку новин