загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Тіні забутих предків": 50-річчя прем'єри фільму

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
"Тіні забутих предків": 50-річчя прем'єри фільму

У 2015 році кінематографічний світ святкує п'ятдесятиріччя одного з найзнаменитіших українських фільмів ХХ століття, «Тіней забутих предків» Сергія Параджанова. Цьогоріч вирішили відзначити 50-річчя прем`єри художнього фільму “Тіні забутих предків” на державному рівні. Класика 1964 року не тільки отримає звукову та кадрову реставрацію, але й її повторну трансляцію.

Зокрема, урочистості відбувалися 28-30 серпня у Верховинському районі Івано-Франківської області, де проходили зйомки фільму.

3-4 вересня планується урочистий вечір до ювілею фільму із демонстрацією відреставрованої версії в кінотеатрі “Україна” (Київ). 4 вересня відбудеться одночасний показ відновленої версії стрічки у великих містах України просто неба і в місцевих кінотеатрах. До дня ювілею також буде видано буклети про історію створення стрічки та випущено відеоролик.

Як відомо, саме вересні 1965 року в кінотеатрі «Україна» відбулася прем’єра фільму «Тіні забутих предків» режисера Сергія Параджанова. Та подія стала не тільки поворотним моментом для історії українського кіно, але й акцією протесту київської інтелігенції проти нової хвилі репресій радянської влади. 50 років потому Національний центр Олександра Довженка виступає співорганізатором кількох заходів покликаних згадати та переосмислити тодішні події. «Культурфільм» – освітня програма Центру Довженка, яка поєднує сінефільський досвід з аналітичним, тематичні ретроспективи фільмів з їх критичним осмисленням у форматі лекцій українських та іноземних кінознавців, істориків, філософів та дослідників культури. «Культурфільм» з нагоди ювілею «Тіней забутих предків» включатиме в себе перегляд двох найвідоміших шедеврів Сергія Параджанова та лекції двох найбільших експертів з його творчості – Джеймса Cтеффена та Ольги Брюховецької. РОЗКЛАД ПРОГРАМИ «КУЛЬТУРФІЛЬМ: ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ» 3 вересня, четвер19:00Лекція Джеймса Cтеффена «Чи був Сергій Параджанов політичним режисером?»Мова лекції – англійська з українським перекладом20:00Показ фільму «Колір граната» 4 вересня, п’ятниця19:00Лекція Ольги Брюховецької «По той бік «етнографізму»: оптичне несвідоме фільму "Тіні забутих предків"»20:00Показ фільму «Тіні забутих предків» ЧИ БУВ СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ ПОЛІТИЧНИМ РЕЖИСЕРОМ? Джеймс Cтеффен бере за точку відліку протест 1965 року в Києві на прем`єрі «Тіней забутих предків» щоб дослідити різноманітні політичні процеси, які стосувалися особистості Парадажанова і його фільму. Більшість близьких друзів Параджанова наполягали на тому, що він не був політичним per se, натомість більше цікавився мистецтвом і красою. Базуючись на своєму дослідженні, Cтеффен пропонує поглянути з нової перспективи як на діяльність Параджанова, так і на естетичну й етнічну політику Радянського союзу. Джеймс Стеффен – доктор філософії, співробітник відділу «Теорії кіно і медіа» в бібліотеці Інституту Еморі, історик кіно, спеціалізується на кінематографі колишнього СРСР. У 2013-му році вийшла друком його книга «Кінематограф Сергія Параджанова», яка стала першим повним дослідженням фільмів Параджанова англійською. Нещодавно він працював історичним консультантом на реставрації «Кольору гранату», яку здійснила Кінофундація/Фонд світового кіно (Film Foundation/World Cinema Project).

О ТОЙ БІК «ЕТНОГРАФІЗМУ»: ОПТИЧНЕ НЕСВІДОМЕ ФІЛЬМУ «ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ» Через 50 років після виходу найважливішого українського фільму другої половини ХХ століття Ольга Брюховецька в своїй лекції задасть питання: чи є ще щось в ньому, чого ми не бачили? Чи не веде статус класичного твору до певної сліпоти стосовно нього? Спроба вийти за межі панівного наративу «етнографізму», як би ми його не оцінювали, позитивно чи негативно, дозволяє побачити у цьому фільмі щось нове. До цього закликав і сам Параджанов, який заявив якось: «У фільмі немає жодної екзотики. І щоб у цьому переконатися, вам треба переглянути його не менше шести разів». Саме таке щільне дослідження фільмічного тексту допоможе розкрити те, що знаходиться за верхнім, найбільш очевидним шаром етнографічної екзотики. Отже, ми спробуємо покласти фільм на психоаналітичну кушетку і дістатися до його несвідомого. Ольга Брюховецька – теоретикиня кіно і візуальної культури, кандидатка філософських наук, старша викладачка кафедри культурології Національного університету «Києво-Могилянська академія». Закінчила філософський факультет Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка та магістерську програму з культурології НаУКМА, кадидатська робота присвячена психоаналітичній теорії кіно. На даний час займається дослідженням українських фільмів Параджанова в контексті візуальної культури постсталінізму. ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ1964, УРСР, Київська кіностудія ім. Довженка, 98 хв.

Режисер: Сергій ПараджановАвтори сценарію: Іван Чендей, Сергій ПараджановОператор: Юрій ІллєнкоХудожники: Георгій Якутович, Михайло РаковськийКомпозитор: Мирослав СкорикКостюми: Лідія БайковаГример: Володимир ШикінЗвукооператор: Софія СергієнкоВ ролях: Іван Миколайчук, Лариса Кадочникова, Татьяна Бєстаєва, Спартак Багашвілі, Олександр Райданов, Неоніла Гнеповська, Олександр Гай Два гуцульські роди багато років ворогують. В атмосфері озлобленості й помсти зароджується чиста, світла любов Івана та Марічки, що належать до ворогуючих сімей. Іван змушений піти на заробітки, Марічка в цей час гине в річковій безодні. Іван намагається забути кохану, але у нього це не виходить. Не допомагає і одруження на вродливій Палагні. Тільки в передсмертному маренні Іван віднаходить своє щастя.

З’явившись на зламі двох радянських епох, коли влада в Москві вже змінилася на реакційну, а в українському кіно ще тривала «відлига», «Тіні забутих предків» стали поворотною подією для розвитку української культури другої полови ХХ століття. Починаючи від дисидентського скандалу на прем’єрі «Тіней» в кінотеатрі «Україна», продовжуючи тривалим протистоянням режисерів-послідовників «поетичної» школи з радянською цензурою, закінчуючи перетворенням фільму Параджанова в ікону стиля для молодого кіно незалежної України.

Хай там як, «Тіні забутих предків» Параджанова – твір надзвичайно цікавий навіть поза політичним контекстом своєю новаторською мовою та участю в ньому доброї половини ключових фігур українського кіно 60-80-х років.

Фільм "Тіні забутих предків"

https://www.youtube.com/watch?v=tQgiQ1RDhZg

Лекції та покази відбудуться в арт-кластері «Довженко Центр» за адресою м. Київ, вул. Васильківська, 1.

11 вересня, до Дня українського кіно урочистий захід відбудеться на Національній кіностудії ім.О. Довженка. Також у рамках святкування ювілею прем`єри “Тіней забутих предків” на кінець жовтня планується тематична виставка в Національному художньому музеї України.

До ювілею картини готується унікальна виставка, присвячена фільму. Кураторами виступлять кінокритик Андрій Алферов і музикант, дизайнер і галерист Павло Гудімов.

«Це унікальний, масштабний, інтерактивний проект. Спочатку передбачалося, що виставка пройде наприкінці жовтня - початку листопада, але, судячи з усього, відкриття може перенестися на весну. Ми плануємо показати виставку в Україні, а потім вона відправиться в подорож містами Європи, Канади та США. Сподіваємося, що виставка буде цікавою і нашому, і західному глядачеві, принаймні, ми зробимо для цього все можливе. П'ятдесят років фільму - це, по суті, 50 років своєрідної творчої лабораторії, якою є «Тіні», і наша виставка розповість глядачам про той вплив, який картина мала на європейський кінематограф і, звичайно, про ті впливи, що «Тіні» відчули на собі. Ми покажемо, як «Тіні» вписалися в контекст західноєвропейської культури, що відбувалося у світовій кінематографічній та музичній культурі другої половини ХХ століття паралельно з тим, як Параджанов трудився над створенням «Тіней». Крім того, спеціально для виставки одну зі знаменитих сцен фільму перезнімуть видатні сучасні кінорежисери», - розповів Cultprostir Андрій Алферов.

Під час фестивалю музей “Тіні забутих предків ” у Верховині приймав дорогих гостей – Ларису Кадочникову – виконавицю ролі Марічки,народну артистку України, Марічку Миколайчук – дружину уславленого Івана Миколайчука,народну артистку України (тріо “Золоті ключі”), Романа Балаяна – режисера,сценариста і продюсера,народного артиста України…

До списку новин