загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як правильно зберігати цибулю і часник

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як правильно зберігати цибулю і часник

Про збереження цибулі та часнику починають думати ще при посадці, вибираючи сорт, готуючи приміщення та тару. Як правильно зберігати цибулю і часник, щоб вони залишалися свіжими і корисними протягом усього року?

Підготовка цибулі та часнику для зберігання

Не можна прибирати цибулю і часник раніше встановленого терміну, з вологими шийками, які стають причиною гниття. Перед тим, як зберігати цибулю або часник на горищі, в погребі чи в квартирних умовах, їх потрібно висушити на сонечку в вітряний день.

Після збору врожаю в теплу погоду цибулю залишають полежати на грядці при 30-35°С, а при необхідності досушують в сараї, під навісом або в добре провітрюваному приміщенні.

Повне просушування в приміщенні займе близько двох тижнів. Досушити урожай можна, розмістивши його на дві доби біля батареї, духовки або в потоці сухого гарячого повітря протягом 10 годин, забезпечуючи температуру не вище 35°С. Гаряча сушка дозволить уберегти плоди від сірої або шийкової гнилі. Готовність до тривалої «зимівлі» можна визначити по цибулинні, що шелестить та за сухою шийкою.

Температура, вологість та інші особливості зберігання цибулі та часнику

Норма вологості для зберігання становить 50-65%. При вологості не більше 70% цибуля не хворіє і зберігає всі свої цілющі властивості. Не допускається температура для зберігання вища 25°С. Цибуля витримує температуру від -3°С до +20°С, але боїться різкого перепаду температур, тому її загортають.

Умови зберігання часнику такі ж, як і для цибулі. За рекомендаціями досвідчених городників, найкраща температура для зберігання часнику – від -3°С до +1°С. Якщо неможливо забезпечити постійний холод, тоді краще залишити часник на весь строк зберігання при температурі близько 16°С.

Слід врахувати, що якщо температура впаде нижче 16°С, то часник яровизується, а якщо температура підвищиться до 22°С, то зменшується маса цибулини. Середні температури позначаються на плодах гірше, ніж найнижчі або найвищі, а також їх перепад.

Краще зберігаються гострі сорти, що відрізняються високою концентрацією сухих речовин і ефірних масел, у порівнянні з солодкими. Для солодких сортів оптимальним буде зберігання при плюсовій температурі, не нижче нуля, при вологості 80-90%, у той час як гіркі сорти можна залишати при -3°С.

Загнилі і пророслі цибулини швидко поширюють бактерії на інші цибулини, тому їх слід періодично переглядати. Не можна зберігати овочі на світлі. Чим товще сорочка на головках цибулі та часнику, і чим більші їх головки, тим довше збережеться урожай.

Способи зберігання цибулі та часнику

• На морозі. Суху і неушкоджену цибулю залишити на тиждень у холодильнику, у ящику для овочів. Потім перекласти у підготовлений ящик, закутаний старими речами, щоб уникнути різкої зміни температур, і винести на балкон. Цибулини діставати по кілька штук, а перед вживанням розморожувати у холодильнику.

• У висячих тканинних мішечках (з ситцю, бавовни), сітках, панчохах, вінках у добре вентильованому приміщенні з температурою не вище 24°С. Деякі радять перед цим занурити головки часнику у парафін.

• На полицях, стелажах і у ящиках. Товщина насипаного шару – 40 см (на високих полицях шари по 20 см), у решітчастих ящиках по 25 кг, покритих шаром сухого лушпиння і пересипані травою папороті.

• У скляних бутлях, пересипаючи головки часнику борошном. Більше підходить для часнику. Верхній шар борошна – не менше двох сантиметрів.

• На мішковині у суміші річкового піску і тирси, з утепленням (старі ковдри, одяг). Спосіб більше підходить для стабільних температур без морозів.

• У фанерних ящиках, пересипані сіллю. Підходить для квартирного мікроклімату.

• Очищені, у вакуумному контейнері, у холодильнику.

Не припустимо зберігати цибулини у поліетиленових пакетах, на клейонці, купами, на світлі, у сирих і не провітрюваних приміщеннях. Не допускайте проростання і запотівання: у таких ситуаціях цибулю з часником слід перебрати і забезпечити їм новий захист, наприклад, посипати крейдяною крихтою.

До списку новин