загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Волині – знову сенсаційна знахідка

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
На Волині – знову сенсаційна знахідка

У селі Яревище на Волині знайшли фундамент середньовічного монастиря. Проведені тут раніше розкопки виявили кераміку та речі побуту ХІ — ХІІ століть.

Працівники Державного підприємства «Волинські старожитності» у місцині, яке у Яревищі споконвіку називають Монастириськом, на глибині 45 сантиметрів виявили залишки стародавніх фундаментів близько одного метра шириною та товщиною до десяти сантиметрів. Також дослідникам вдалося віднайти фрагменти середньовічної кераміки, перстень XII – XIV століть та предмети нумізматики. Другою розвідковою траншеєю було засвідчено наявність рову по периметру пагорба.

Галицько-волинські літописи середини ХІІІ століття згадують цю місцину під назвою Рай, Райгородок, від яких виводять назву Раєвище, а потім трансформоване Яревище. У східній частині села є урочище Городок, стверджують, що це місце, де і було місто Рай, Раєвище. Місцеві мешканці називають урочище райським або святим. Проведені тут ще раніше розкопки виявили кераміку і речі побуту навіть ХІ—ХІІ століть. Місцевий парафіяльний храм Вознесіння Христового, споруджений 1865 року, стоїть на місці монастирського храму, у ньому колись зберігалося чимало предметів сакрального мистецтва, документів, серед яких — і грамота князя Олександра Сангушка, який відновлював монастир у Раєвищах 1444 року, але всі вони зникли під час набігу орд диких атеїстів. Першим його настоятелем був рідний брат князя інок Іоаким. Князь Сангушко наділив цей монастир великими угіддями, всією землею, яка облягала всю місцевість (277 десятин) та обведену її річку Прип’ять з її притоками. Недалеко цього місця річка відділяє рукав, який знову спливає до Прип’яті. Цей чудовий острів боголюбивий князь віддав на подвиг чернецтва. Яревиський монастир існував декілька століть.

Село Яревище унікальне і тим, що тільки біля храму, на місці колишнього монастиря стоїть кілька хат, а решта обійсть розташовано в лісах, які стіною стоять навколо села.

До списку новин