загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Диво-прянощі гвоздика

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Диво-прянощі гвоздика

Гвоздика — прянощі з пекучим смаком і незрівнянно приємним насиченим ароматом — одні з кращих народних засобів від зубного та м'язового болю, застуди та мігрені. А ще гвоздика вважається народним засобом для схуднення.

Гвоздика — це висушені недозрілі бутони гвоздичного дерева Сізігіум, батьківщиною якого вважаються «острови прянощів» — Індонезія та Молуккські острови. Бутони гвоздики збирають двічі на рік: у вересні-жовтні і березні-квітні. Після збору гвоздику сушать на сонці, «запускаючи» тим самим процес ферментації, який триває до появи у гвоздики специфічного тріска під час перемелювання.

Завдяки своїм властивостям, гвоздика широко використовується у всьому світі як незамінна спеція у приготуванні страв, а також як цінний компонент у фармакології і традиційній медицині.

Склад гвоздики дуже багатий: ефірна олія (до 20—25%), вітаміни: А, групи В (В1, В2, В3, В4, В6, В9), С, Е, К; мінеральні речовини: магній, калій, кальцій, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк; глікозиди, олеанолова кислота, каріофіллен, гумулен, жирові та дубильні речовини. Також гвоздика містить клітковину (1/3 маси), білок, жири та вуглеводи.

Одна з найцінніших складових цієї пряності — це олія гвоздики, багата цінними ароматичними сполуками. Олія гвоздики містить евгенол (завдяки йому гвоздика має такий аромат), ацетат евгенола, бензиловий спирт, ванілін та інші компоненти. Чим більше гвоздика містить ефірної олії, тим вона цінніша. Якість пряності визначають зануренням у воду: бутони, які плавають у воді вертикально, містять більше ефірної олії.

Олію гвоздики застосовують для створення локально подразнювальних, знеболювальних, протизастудних мазей і бальзамів, а також як компонент для тимчасових пломб у стоматології.

Цінні цілющі властивості гвоздики та рецепти:

1. Зменшує зубний біль, лікує ясна та пародонтоз. Засіб від зубного болю: просочіть шматочок вати олією гвоздики та прикладіть до хворого зуба. Також із бутонів гвоздики можна приготувати ліки: для цього прокип'ятіть 5 г гвоздики в кунжутній олії. Олія повинна трохи охолонути, після чого її можна наносити на хворий зуб по 3 краплі двічі на день.

Гвоздику використовують для відбілення зубів. Візьміть 2-3 бутони гвоздики та наріжте. Змішайте гвоздичний порошок в рівній пропорції з подрібненим тирличем жовтим. Перед чищенням зубів порошок розведіть водою. Чистіть отриманою пастою зуби 2 рази на день протягом 3-х днів.

2. Покращує кровообіг, зігріває тіло в разі застуди.

3. Допомагає за сильної закладеності носа, лікує захворювання дихальних шляхів (кашель) і горла. Зробіть інгаляцію: для цього додайте кілька крапель олії гвоздики в гарячу воду і подихайте над паром. За сухого кашлю корисно пожувати бутони гвоздики. Щоб приготувати засіб для полоскання горла, розведіть у теплій воді ¼ ч.л. морської солі і додайте 1 ч.л. меленої гвоздики.

4. Гвоздика має антимікробну дію, покращує апетит і травлення їжі, стимулює вироблення травних соків, використовується в лікуванні колітів, кишкових кольок, діареї, метеоризму, хвороб прямої кишки. Просто додавайте невелику кількість гвоздики в їжу, але не забувайте про протипоказання!

5. Допомагає усунути нудоту або блювоту. Для приготування засобу від нудоти опустіть в окріп кілька сухих пуп’янків гвоздики. Набряклі пуп’янки покладіть у рот і потримайте кілька хвилин.

6. Глистогінна дія: 3 рази на день до їжі (а вранці — на голодний шлунок) з'їдайте по 1/3 ч.л. меленої гвоздики, запиваючи водою.

7. Має антисептичну та бактерицидну дію (у тому числі від гепатиту і туберкульозу), сприяє швидкому загоєнню ран, знеболює і знімає спазми мускулатури.

Також корисна гвоздика при лікуванні герпесу: Треба взяти 5 штук гвоздики, посмоктати їх у роті, потім ретельно розжувати і проковтнути. Герпес не з’явиться дуже довго.

8. Освіжає порожнину рота.

9. Відлякує комах.

10. Заспокоює нервову систему, відновлює сили після фізичного або психічного перенапруження.

11. Зменшує запальні процеси шкіри. Приготуйте тонік-лосьйон на основі гвоздики: в ½ склянки завареного чорного або зеленого чаю покладіть 1 черешок гвоздики. Протирайте запалені ділянки шкіри обличчя цим лосьйоном.

Також гвоздика виводить синці. Додайте в 1 літр холодної води 4-5 крапель ефірної олії гвоздики. Змочіть цією сумішшю складену в кілька разів марлю і прикладіть до забоїв. Тримайте до тих пір, поки марля не зігріється.

12. Допомагає при гіпотонії. Гвоздика – відмінний засіб від гіпотонії. Відвар: 40 бутонів гвоздики залити 4 склянками води, кип’ятити на повільному вогні, поки не залишиться 500 мл, злити в пляшку. Пити по 1 ст. ложці до їжі 3 рази на день. Зберігати в холодильнику. 

13. Зміцнює волосся. Візьміть 5 бутонів гвоздики та наріжте. Змішайте гвоздичний порошок зі склянкою цибулиння і залийте склянкою горілки. Наполягайте два тижні в темному місці. Втирайте настій кожен раз перед миттям голови і тримайте на волоссі протягом 30-40 хвилин.

14. Бореться з целюлітом. Ефірна олія гвоздики використовується в масажних олійних сумішах. Обгортання, скраб або масаж з олією гвоздики покращує тонус шкіри, зменшує прояв целюліту. Мелена гвоздика — важлива складова зборів для схуднення.

Чай з гвоздикою, його корисні властивості

Способи приготування:

Спосіб 1. Кип’ятимо у воді бутон гвоздики з невеликим шматочком свіжого кореня імбиру. Після закипання додаємо чайну ложечку чорного чаю, накриваємо кришкою і даємо напою заваритися. Проціджуємо, додаємо тепле молоко.

Застосування такого чаю допомагає при хворобах дихальних шляхів, а також позбавить від гикавки

Спосіб 2. Заливаємо гарячою водою корицю (паличку) і даємо настоятися. Через десять хвилин додаємо у воду кілька гвоздикових бутона (близько трьох), ? чайної ложечки цедри апельсина. Отриманий розчин розбавляємо свежезаваренним чорним чаєм (в однакових пропорціях).

Краще такий напій приймати з медом, особливо взимку. Він чудово зігріє і зміцнить імунітет.

Спосіб 3. Заварюємо чорний чай (міцний). Готуємо сироп: у 0,2 літрах гарячої води розчиняємо дві чайні ложки цукрового піску і додаємо сік одного лимона, змішуємо сироп з чаєм, додаємо дві гвоздики, даємо настоятися.

Можна пити щодня. Насичує вітамінами і мікроелементами, підвищує життєвий тонус.

Гвоздика протипоказана:

• в разі захворювань шлунково-кишкового тракту (виразка, гастрит тощо);• за підвищеної кислотності шлунка;• дітям до двох років.

До списку новин