загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Цілюща калинова терапія

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Цілюща калинова терапія

Українська ягода - для щастя, здоров’я та довголіття

 

Споконвіку в Україні калину дуже цінували. Вона є символом нашої землі й народу. Тому її садили біля кожного обійстя, оспівували в піснях та віршах. Вона була обов’язковим атрибутом на українських весіллях. З неї робили колиску для немовляти й клали в першу купіль дитини. Із ягід пекли пироги, хліб, готували дуже смачний калиновий квас, варили варення та кисіль, пастилу й мармелад тощо.//www.zid.com.ua

Окрім того, калину дуже широко застосовували й по сьогодні застосовують у народній медицині. Якщо перелічувати всі ті хвороби, за яких допомагає калина, то довелося б торкнутися майже всіх органів людини: мозку й серця, шлунка й печінки, статевих органів і легенів, судин тощо. До того ж в народі кажуть, що калина лікує не тільки тіло, а й душу, відганяє похмурі думки й вселяє надію.

У плодах калини міститься унікальна речовина - вибурнін, який чинить судинозвужувальну дію, а сік калини допомагає очищенню кровоносних судин.

Свіжі плоди калини чи перетерті з цукром вживають у разі нервового збудження, гіпертонії, атеросклерозу й спазмів судин. Варену з медом калину добре їсти за кашлю, задишки, хвороб печінки, жовтяниці. Вона має сечогінну, жовчогінну та протизапальну дії. Крім того, чудодійна сила калини може вилікувати охриплий і повернути майже втрачений голос.

Вважається, що систематичне вживання ягід калини поліпшує самопочуття хворих на злоякісні пухлини органів травлення, сприяє омолодженню та довголіттю. Настій плодів помічний у разі фурункулів, екземи, а також як вітамінний, загальнозміцнювальний, потогінний і послаблювальний засіб.

Застосовують калину й у косметології, зокрема, лосьйони й маски для обличчя з калинового соку тонізують і омолоджують.

Для зберігання кетяги калини рекомендується зрізати після першого морозцю, тоді вони втрачають частину своєї гіркоти. Їх складають у невеликі пучки й підвішують на балконі, в сараї, літній кухні. Але найчастіше ягоди калини чи сік із них перетирають з цукром чи медом і зберігають у холодильнику.

Ефективні оздоровчі рецепти з калини

 

У разі набряків, гіпертонії та істерії 1 ст. л. ягід калини залити 1 склянкою холодної перевареної води в емальованій каструльці, кип’ятити 30 хв на слабкому вогні, потім охолодити, перецідити й довести до початкового об’єму перевареною водою кімнатної температури. Приймати по 1 ст. л. після їди.

Крім того, за гіпертонії можна скористатися й таким рецептом: з 1 кг ягід калини відтиснути сік, вичавки залити 1 склянкою води, поставити на вогонь і кип’ятити 5-10 хв, потім перецідити. У цей відвар вилити вичавлений сік, додати 200 г цукру, перемішати до його розчинення, охолодити й лише тоді додати 2 ст. л. меду. Приймати по 1-2 ст. л. за 30 хв до їди тричі на день.

Калиново-буряковий квас для серця й судин. Натерти на тертці 1 кг буряків, залити масу 1 л води, поставити на вогонь і варити, доки маса не пом’якне. Потім 1 кг ягід калини залити 1 л води й на слабкому вогні кип’ятити протягом 20 хв. Змішати обидва відвари, додати цукор до смаку й довести до кипіння. Отриманий квас охолодити й розлити по пляшках. Зберігати в холодильнику. Приймати квас холодним по 0, 5 склянки двічі на день.

За болю в серці добре пити й такий настій: 15-20 г плодів калини залити 1 склянкою окропу. Настоювати 4 години, після чого перецідити. Випити протягом дня за 3 прийоми.

У разі кісти яєчника сік калини змішати навпіл з квітковим медом. Приймати 4 тижні за такою схемою: першого тижня - вранці натщесерце на кінчику чайної ложки; другого - вранці натщесерце по 1/3 ч. л.; третього - вранці та ввечері по 1 ч. л.; четвертого тижня - вранці й увечері по 1 ст. л. Після такого курсу слід зробити перерву на 1 місяць і продовжити лікування. Під час другого курсу приймати засіб слід у зворотному порядку, тобто першого тижня – по 1 ст. л. вранці й увечері; другого – по 1 ч. л. вранці й увечері; третього – 1 раз уранці натщесерце по 1/3 ч. л.; четвертого тижня - вранці на кінчику чайної ложки.

Для профілактики злоякісних новоутворень рекомендується приймати суміш калинового соку з медом (у пропорції 1:1) по 2-3 ст. л. 3-4 рази на день.

Коли хвора печінка, корисно вживати такий засіб: 100 г меду підігріти на водяній бані, 50 г ягід калини ретельно розтерти, змішати з розігрітим медом і дати настоятися протягом 6-7 годин. Приймати по 1-2 ч. л. 3-4 рази на день за 30 хв до їди. Можна також 1-2 ч. л. цього засобу розчиняти в 0,5 склянки теплої перевареної води й випивати 3-4 рази на день за 30 хв до їди.

У разі проносів 4 ст. л. ягід калини розтовкти й змішати з 1 склянкою меду. Суміш готувати ліпше в емальованому посуді. Поставити на слабкий вогонь і варити не більше 10-15 хв, постійно помішуючи. Перед вживанням суміш охолодити. Приймати по 1 ч. л. 4-5 разів на день.

За поганого травлення: 1 ст. л. насіння калини залити 200 мл води й поставити на вогонь. Коли суміш закипить, вогонь зменшити й залишити млоїтися ще протягом 30 хв. Потім зняти з вогню й залишити настояюватися 30 хв. Отриманий відвар перецідити. Приймати по 1-2 ст. л. двічі на день перед їдою.

У разі гастриту зі зниженою кислотністю ефективний настій з плодів калини, приготований таким чином: 1-2 ст. л. ягід ретельно розтерти, залити 400 мл окропу, настоювати 4 години, після чого перецідити. Приймати по 3 ст. л. 4-5 разів на день перед їдою.

За коліту, виразки, закрепів рекомендується з’їдати по 1 ст. л. ягід калини 3-4 рази на день за 30 хв до їди.

У разі запалення легенів і бронхіту 2 ст. л. ягід калини ретельно розтерти, 2 склянки меду розігріти на водяній бані за постійного помішування дерев’яною ложкою (вогонь має бути слабким), коли мед стане гарячим, залити ним калинову масу, укутати вовняною хусткою й дати настоятися протягом 5-6 годин. Приймати по 1 ст. л. 5-6 разів на день.

За екземи сік калини застосовують як зовнішньо, так і внутрішньо.

Узяти 2 склянки ягід калити, ретельно розім’яти, після чого відтиснути кашку через марлю, складену в 3-4 шари, тричі, доливаючи кожного разу по 0,1 склянки води. Уражені місця на шкірі змащувати ватним тампоном, просоченим в отриманому соку. Першого дня таку процедуру повторювати 3-4 рази. Другого дня накладати компреси з соком на 1-2 години двічі на день. Третього – повторити те саме, що й першого дня. Четвертого – накладати компреси, як і другого. Таким чином чергувати протягом 2-3 тижнів. Потім зробити перерву на 5-6 днів і повторити. Для ефективного результату потрібно зробити 3-4 таких курси. Одночасно рекомендується щодня приймати по 0,5 склянки соку свіжої калини 2-3 рази на день за 30 хв до їди.

У разі фурункульозу, гнійників і карбункулів 2 ст. л. плодів калини розтерти, залити 0,5 л холодної перевареної води, настояти 5-8 годин у закритій посудині, потім профільтрувати через кілька шарів марлі. Приймати по 1-2 ст. л. 3-4 рази на день до їди.

У разі авітамінозу корисний такий напій: 1 ст. л. плодів калини заварити 200 мл окропу, настоювати 1-2 години, перецідити. Приймати по 0,5 склянки настою двічі на день. Це вітамінний чай, до того ж, володіє заспокійливою та загальнозміцнювальною дією.

Увага! Калину не рекомендується приймати вагітним, людям, у яких високе згортання крові, тромбози та схильність до них, подагра, захворювання нирок, підвищена кислотність шлункового соку. За гіпотонії можна користуватися калиною лише за крайньої потреби, короткочасно, оскільки у великих кількостях вона істотно знижує тиск.

Крім того, через високий вміст у плодах пуринів калину не рекомендується приймати як лікувальний засіб у разі артриту, сечокам’яної хвороби та захворювань нирок. У всіх перелічених вище випадках мається на увазі тривале лікування, а не одноразове, епізодичне вживання ягід в їжу.

Калинові домашні заготовки

 

Калиновий сироп.

1 л соку калини, 2 кг цукру, 10 г лимонної кислоти.

У сік додати цукор, нагріти до повного розчинення (але не кип’ятити), зняти піну, додати лимонної кислоти й кип’ятити протягом 5 хв; потім перецідити й розлити сік по пляшках, які закупорити простерилізованими корками.

Желе з сирого соку калини.

Вимиті плоди ошпарити окропом, почекати, поки охолонуть, й відтиснути з них сік. Додати цукру (1:1,5) й розмішувати його до повного розчинення. Отриману густу масу вилити в стерилізовані холодні банки ємністю 0,5-1 л і поставити в холодильник. Желе через день застигне. Банки зверху зав’язати пергаментним папером. Зберігати в холодильнику чи за кімнатної температури, але в темному місці, щоб желе не втратило яскравий колір.

Варене желе з калини.

1 кг калини, 1 кг цукру, 2 склянки води.

Відібрані й промиті ягоди бланшують окропом 5-6 хв для зменшення гіркоти й розм’якшення шкірки, потім воду зливають, а ягоди заливають 2 склянками свіжої теплої води й варять до розм’якшення. Опісля ягоди перетирають через сито, змішують з цукром і варять 50 хв. Готове желе розкладають у чисті гарячі банки та закупорюють. Зберігають у холодному місці.

Кава з насіння калини.

Насіння калини містить безліч корисних речовин, з них можна приготувати «калинову каву». Насіння з вичавок ягід промити, висушити на повітрі, а потім обсмажити до побуріння в духовці й перемолоти на млинку для кави. Використовувати як сурогат кави.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.

До списку новин