загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Хочу прожити до 160 рокiв!"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
"Хочу прожити до 160 рокiв!"

 Анатолiй Педько у свої 80 нiколи не був в аптецi

А все тому, що Анатолiй Федорович, кандидат наук i селекцiонер iз хутора Ковтунiвка на Черкащинi, вiдвiв 4 гектари поля не пiд картоплю, пшеницю чи цукровi буряки, а пiд невiдому бiльшостi з нас рослину - чорний кмин, або чорнушку посiвну. likar.expres.ua

"Добрий лiкар" неодноразово друкував рецепти з чорнушки чи олiї з неї, бо вона дуже ефективна при лiкуваннi рiдкiсних i маловивчених сучасною медициною хвороб. Тому чимало наших читачiв цiкавиться: а де ж роздобути отой чорний кмин, популярний тисячi рокiв на Близькому Сходi i зовсiм забутий у нас?

До довголiття з чорнушкою

 

- Я сам селекцiонер i генетик, багато вивчав рослин i їх дiю на людський органiзм. 23 роки тому дiзнався про унiкальний алкалоїд нiгелiн, який дiє на наш "бiологiчний годинник", тобто на загрудинну залозу. Мiститься вiн лише у рослинах роду нiгелових - єдиних на землi. А нiгелу в народi називають чорнушкою посiвною. До речi, не плутайте її з назвою насiння рiпчастої цибулi, а ще - з грецьким корiандром чи з кмином, який у нас додають до хлiба чи страв. Офiцiйна назва "Nigellae Semen" походить вiд латинського слова "nigellus", корiнь "niger", тобто "чорний". Бо таке забарвлення має її насiння.

Чорнушка пiдвищує iмунiтет, зменшує ожирiння, запобiгає хворобам серця i судин, є безпечним стимулятором енергiї, а головне - подовжує життя!

Лiкарськi властивостi цiєї рослини вiдомi уже вiсiм тисяч рокiв. Її насiння знаходили навiть в усипальницях єгипетських фараонiв i називали шантит. Пiзнiше нiгелi дали назву "трава святої Катерини".

 

- Як ви вiдчули на собi лiкувальну дiю чорнушки?

- Менi 80 рокiв, я бадьоро почуваюся - з ранку до ночi працюю в полi, маю гектар малини, 4 - 5 га чорнушки, цього року планую засiяти ще 18 - 20 гектарiв. Я ще не переступав порогу  аптеки, нiколи не застуджуюсь, не хворiю, мiй тиск - 120 на 80. Не посоромлюсь сказати, що жiнки мене ще цiкавлять. До слова, моя дружина на 18 рокiв молодша за мене. Я хочу прожити у такому  здоров'ї ще стiльки ж, скiльки прожив - тобто до 160 рокiв.

 

Два грами на день - i забув про хвороби

 

 - Що ж таке мiстить у собi чорнушка?

- Макро- i мiкроелементи, вiтамiни, особливо Е i В, природнi антибiотики, жирнi кислоти, ефiрнi олiї, алкалоїд дамасценiн, сапонiни, клiтковину, кальцiй, залiзо, мiдь, фосфор, калiй, магнiй, марганець, цинк, молiбден, хром, селен, стронцiй, бор i йод. На 45% чорнушка - це олiя, яка запобiгає раку, посилює статеву функцiю i збiльшує ймовiрнiсть зачаття, а ще посилює сечогiнну дiю i вироблення жовчi, сприяє травленню i знижує пiдвищену кислотнiсть шлункового соку.

До слова, вживання чорного кмину посилює лактацiю, є важливим харчовим джерелом i для мами, i для малюка. Тi, хто вживає чорнушку, успiшно долають iнфекцiї й самi пiдтримують здоров'я. При цьому не порушується природний баланс органiзму. Чорний кмин варто їсти людям з ослабленим iмунiтетом, особливо лiтнiм.

- Чи можете назвати конкретнi хвороби, при яких варто вживати насiння чи олiю чорнушки?

- Це всi хвороби органiв травлення - гастрити, метеоризм, дiареї, дисбактерiоз, жовчевi каменi, хвороби печiнки, цукровий дiабет, пiдвищений рiвень холестерину. Чорнушка запобiгає ожирiнню, сприяє зниженню ваги, нейтралiзує алкоголь. Буде корисною вона при рiзних алергiях, бронхiальнiй астмi, дерматитах. При таких порушеннях гормональної системи жiнок, як нерегулярнi менструацiї, передменструальний синдром, менопауза. У чоловiкiв - порушення потенцiї, аденома простати.

Варто вживати чорнушку тим, хто має закупорення судин i варикозне розширення вен. I навiть якщо помiтили у себе загальне зниження енергiї, проблеми концентрацiї уваги, порушення сну та пам'ятi - допоможе насiння цiєї рослини.

Олiю чорнушки використовують i зовнiшньо. Наприклад, при псорiазi, прищах, грибках, випадiннi волосся, забоях, синцях, геморої.

Але унiкальнiсть чорного кмину в тому, що його радять вживати в протиракової терапiї, при аутоiмуних хворобах. Нещодавно дiзнався - вченi виявили в чорному кминi речовину, яка блокує рiст панкреатичних ракових клiтин i викликає їх запрограмовану смерть, що дає змогу лiкувати одну iз найважчих форм раку - пiдшлункової залози.

- А як вживаєте насiння?

- По-перше, зiбране насiння треба тримати в непрозорих посудинах пiд щiльними накривками. Тодi воно довше зберiгає кориснi властивостi. Зернята нiгели гiркуватi на смак (трохи нагадують чорний перець), мають мускатний аромат. Але, на вiдмiну вiд перцю, насiння чорнушки не подразнює слизову шлунка. З чорного кмину роблять олiю, але я вважаю, що найкраще змолоти зернята в кавовому млинку  i використовувати як приправу та вживати по дрiбцi перед їдою. Якщо ви протягом п'яти днiв з'їсте 10 г порошку iз насiння чорнушки, то рiк застуди вас оминатимуть. Це я перевiрив на собi.

Не раджу молоти багато насiння одразу i залишати, тому що олiї - леткi речовини, якi швидко втрачаються. Та якщо розмелений чорний кмин ретельно перемiшати з медом i зберiгати в непрозорiй, щiльно закритiй посудинi, то кориснi речовини довше зберiгаються. Також мелене насiння можна вживати з водою чи молоком. Найпростiший спосiб використання: додати  ложку меленого насiння в кефiр i залити оливковою олiєю. Насiння чорного кмину можна додавати до маринадiв, квашенини, випiчки, настоянок, бальзамiв, запарювати як чай.

Щодо частоти i кiлькостi вживання кмину, то чiтких обмежень тут нема, але продукт активизує iмунну систему, якщо заживати хоча б по 1 г двiчi на день. Я раджу вживати по 1 ст. л. меленого насiння двiчi на день, запиваючи пiвсклянкою води з медом. Або випивати двiчi на день по 1 ч. л. Також при нежитю можна змастити з внутрiшнього боку нiздрi, вдихнути i вихаркати мокроту. При хворобах горла i носа допоможуть iнгаляцiї: 1 ст. л. олiї розчинити у пiвсклянки окропу. Доза для дiтей - половина дози дорослих. До речi, силу дiї чорний кмин не втрачає протягом семи рокiв, а схожiсть - до десяти рокiв.

- Невже насiння та препарати з нього не мають протипоказiв?

- Вони нетоксичнi, не викликають нервового збудження, не подразнюють слизовi. Але їх не можна вживати вагiтним (тiльки зовнiшньо), а також людям iз пересадженими органами, бо вони може спровокувати вiдторгнення.

Як виростити чорнушку самому

- Чи кожен може виростити у себе на городi цю рослину?

- У дикому виглядi нiгела виростає заввишки 15 - 20 см. Я ж вивiв сорт Дiана, стебла якого сягають до метра - маю на нього свiдоцтво про авторство. До того ж моя Дiана набагато врожайнiша вiд дикої чорнушки. До речi, є й iншi види нiгели - декоративнi з гарними квiтами, але лiкувальних властивостей вони, на жаль, не мають.

Якiсний розвиток i достигання плодiв вiдбувається в помiрно жарких районах. Тобто у нас, в Українi, її можна вирощувати майже скрiзь. Рослина - невибаглива, посухостiйка i свiтлолюбна. Сiють її весною, останнi термiни - початок травня. Насiння проростає через 5 - 7 днiв, за сприятливої температури +18 - 25 градусiв рослина розвивається швидко.

Сiють зерна на глибину 1 - 2 см. Якщо грунт вологий - то й по верху землi. У ряду вiдстань мiж рослинами 5 см, мiж рядами - 20 - 45 см. Якщо на квадратному метрi буде 130 - 200 рослин (загущення не бажане), то з гектара можна зiбрати 4 - 5 тонн насiння. А поодинокi рослини - з великою площею живлення - можуть дати понад 10 плодоносних стебел. Тому на присадибних дiлянках вистачить i грядочки чорнушки. Адже її споживають як приправу - невеликими дозами.

Не важко навiть пiдрахувати, скiльки можна зiбрати насiння з гектара.  Якщо посiяти 200 рослин на 1 квадратному метрi, помножити на 10 стебел - вийде 2000 коробочок, у кожнiй з яких понад 100 насiнин, тобто 2000 х 100 = 200 000 зерен. Одне зерня 0,002 - 0,0035 грама. Отож, 200 000 насiнин х 0,002 грама (навiть не 0,035 грама) виходить 400 грамiв, тобто близько 4 тонн зерна з гектара.

Щоб регулярно вживати чорнушку, сiм'ї iз 3 - 4 осiб потрiбен кiлограм насiння на рiк. Щоб стiльки його виростити, вистачить грядки на 1 кв. м. А для цього потрiбно лише 10 г насiння.

Додам, що бур'яни затримують рiст чорного кмину, а застосування гербiцидiв небажане, адже насiння вживають сирим. Тому прополювати рослини треба вручну, сапами.

Цвiте чорнушка з липня протягом 50 - 60 днiв i є чудовим медоносом. Збирають рослини восени, на малих площах зрiзають або виривають, в'яжуть у снопики, досушують i обмолочують, я ж збираю комбайном. До речi, зернята iз закритих коробочок навiть у полi не висипаються майже до весни.

Я маю вдосталь насiння. Звертався iз пропозицiєю до фармацевтичних заводiв, щоб пакували його в капсули, бо насiння гiрке. Але це нiкого не цiкавить. Звiсно, якщо люди будуть вживати препарати iз чорного кмину, то iмунiтет у них настiльки змiцниться, що про туберкульоз i рак ми забудемо. Хто ж тодi купуватиме iншi, наддорогi лiки?

Надiя ФЕДЕЧКО

До списку новин