загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні у світі відзначають морський день: 10 фактів про українські моря

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Сьогодні у світі відзначають морський день: 10 фактів про українські моря

Сьогодні, 24 вересня, у світі відзначають День моря. До 1980 року день, присвячений збереженню біоресурсів і екологічним проблемам морських перевезень, відзначали 17 березня.

10 цікавих фактів про два українські моря – Чорне та Азовське:

1. У Чорному морі не водяться морські їжаки, восьминоги, кальмари та корали. Всього в його водах проживають близько 2,5 тисяч видів тварин. Для порівняння, у Середземному морі їх близько 9 тисяч.

2. Головна риса Чорного моря - відсутність життя на глибині від 150-200 метрів через насиченість води сірководнем.

3. 7,5 тисяч років тому Чорне море було найглибшим на Землі прісноводним озером - про це йдеться в одній із гіпотез виникнення моря.

4. Найглибша точка моря розташована на південь від Ялти.

5. Найбільший острів Чорного моря - Джарилгач (62 км2), який відносять до Херсонської області. На його території розташований Джарилгацький національний природний парк.

6. Азовське море є найдрібнішем морем у світі. Його середня глибина - 8 метрів, а максимальна - 13,5 метрів. Для порівняння, середня глибина Чорного моря - 1,3 тисяч метрів, а максимальна - 2,245 метрів. Також Азовське море - найбільш континентальне море планети, адже розташоване найдалі за всіх від океану.

7. У водах Азовського моря дуже мало солі. Через це воно дуже швидко замерзає. Середня солоність води - 13,8‰, найвищий рівень вмісту солі в затоці Сиваш - до 25‰. Нагадаємо, солоність Середземного моря - від 36‰, Адріатичного - від 30‰, Егейського - від 37‰.

8. Азовське море дуже багате рослинними й тваринними організмами. За кількістю риби на одиницю площі Азовське море в 6,5 разів перевищує Каспійське, в 40 разів Чорне та в 160 разів Середземне море.

9. Слов'яни називали Азовське море Сурозьким або Синім. Сучасна назва, відповідно до однієї з версій, походить від арабської назви Бахр-ель-Азов (темно-синє море).

10. Якщо купатися в Азовському морі в літню ніч, коли на небі немає зірок, можна побачити, як світиться вода. Світіння відбувається завдяки деяким видам планктону, який живе уздовж берегової лінії.

До списку новин