загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хрін звичайний

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Хрін звичайний

У корені цієї рослини є речовини, що перешкоджають росту ракових клітин

Є такі національні страви, які без хрону на стіл не поставиш, наприклад, холодець. І, звичайно, коли настає пора домашніх заготівель, без нього не обійтися.

Популярність хрону величезна: без нього не обходиться великодній стіл та жодне осінньо-зимове застілля. Корисні властивості цього овочу втомишся перераховувати. Скажу лише, що, крім своїх широко відомих переваг, хрін може похвалитися й тим, що речовини, які містяться в ньому, перешкоджають розмноженню ракових клітин.

Щодо походження цієї рослини сперечаються, але достеменно відомо, що центр її виникнення десь у районі Середзеномор’я, а потрапила вона до Західної Європи під час Великого переселення народів. Притiм важливу роль у її поширенні відіграли слов’янські племена. Тепер хрін росте як городня культура, часто дичавіє і тоді зазвичай трапляється на піщаних грунтах біля водойм. Цвіте хрін у травні -– червні.

Передусім хрін - вітамінна рослина, корені якої містять вітамін С, вітаміни групи В, РР. До складу коренів входять також вуглеводи, зокрема, різні цукри і полісахариди, органічні кислоти, глікозиди, флавоноїди, сапоніни, гірчична олія, мікро- та макроелементи, зокрема, залізо, калій, мідь, фосфор, сірка.

Природа постаралася, щоб до рук людини потрапила така корисна і цінна рослина! У хроні є фітонциди, які проявляють протимікробну і противірусну активність. Лікувальна властивість хрону зумовлена фізіологічно активними речовинами, зокрема гірчичної олії, що підсилюють секрецію соляної кислоти залозами шлунка і збуджують апетит. Сік, кашку і настій з коренів рослини у медицині призначають при гастриті зі зниженою кислотністю, дискінезії жовчовидільних шляхів, застої їжі та атонії кишківника. Ці прості препарати використовують для збільшення сечовиділення, особливо при набряках та водянці різного походження (за винятком випадків пов’язаних із нирковою недостатністю). Настоєм коренів лікують вірусний гепатит, що супроводжується жовтяницею.

У народній медицині настій і кашку з коренів застосовують для лікування сечокам’яної хвороби, подагри, ревматизму, недокрів’я, а також як ефективний противірусний засіб. Гарно діє хрін при цинзі. А от при розумовій та фізичній виснажливій праці він оздоровлює організм, якщо зробити настоянку на 1 склянці вина одної ложки тертого хрону і пити по 1 чайній ложці протягом тривалого часу.

Зовнішньо кашку з тертого хрону (чи його сік) рекомендують при вогнищевому облисінні. Настій коренів використовують для примочок і компресів при гнійних ранах, виразках, обмивають ним обличчя для виведення пігментних плям та ластовиння. Маски з рівної кількості тертого коріння хрону та яблук накладають на обличчя при зiв’ялій і пористій шкіри.

Лікування хроном

Ангіна. Рецепт №1. Хрін використовують як кашку, додаючи до неї лимонний сік. На 150 г кашки - сік 2 - 3 лимонів. Це найефективніше співвідношення. Вживати отриману суміш слід натще двічі на день по 0,5 чайної ложки. Така суміш не подразнює нирки, жовчевий міхур або слизову оболонку травного тракту, але надзвичайно ефективно виводить з організму слиз, що дуже важливо для лікування бронхіту, гаймориту, ангіни.

Цей рецепт застосовують і при асциті (водянці), тільки вживати суміш треба по чайній ложці 2 - 3 рази на день перед їдою. Це дуже сильний сечогінний засіб.

Рецепт №2. Свіжовичавлений сік кореня хрону і водяні настої хрону використовують як протимікробний засіб для полоскання при запаленні ротової порожнини і глотки. Для приготування настою беруть 1 столову ложку тертого кореня, заливають склянкою окропу, настоюють 30 хвилин у закритій посудині і проціджують. Цей настій використовують для покращення апетиту - по 1 столовій ложці за 30 хвилин до їди. У соку свіжого коріння міститься лізоцим - справжній антибіотик, тому хрін прекрасно діє при лікуванні хвороб інфекційного походження.

Атеросклероз. Рецепт №1. Рекомендується використовувати відвар хрону: 100 г коріння натерти, залити 1 літром окропу і прогрівати 20 хвилин під кришкою на слабому вогні. Дати вистигнути, процідити. Вживати по 100 мл перед їдою тричі на день.

Рецепт №2. Аналогічну дію має суміш свіжонатертого коріння(1 столова ложка) і сметани (1 склянка). Вона добре зберігається в холодильнику під щільною кришкою. Її вживають по столовій ложці тричі на день перед їдою.

Бронхіт. Рецепт №1. Натерти 150 г хрону, змішати iз соком двох лимонів і вживати вранці по 1 чайній ложці натще, а також під час нападiв кашлю. Лікування не припиняти, допоки хвороба не відійде. Суміш зберігати в холодильнику, при вживанні трохи підігрівати.

Рецепт №2. При сильному кашлі роблять з листя хрону устiлку і кладуть її в шкарпетки на ніч. Можна робити і вдень.

Гайморит. Корінь хрону ретельно відмивають, знімають верхній шар і натирають. Узяти 80 г кашки і змішати з соком 2 - 3 лимонів. Ця суміш матиме консистенцію сметани, яку вживають щоденно по 0,5 чайної ложці вранці, через 20 - 25 хвилин після їди. Курс лікування - 3 - 4 місяці. Після двотижневої перерви - повторний курс. Лікування потрібно терпляче проводити двiчi на рік - навеснi та восени, не чекаючи загострення хвороби.

Гастрит гіпоацидний. Рецепт №1. Настоянка коренів хрону звичайного: подрібнену сировину залити натуральним вином у співвідношенні 1:4, настоювати 10 годин, процідити, вживати по 1 столовій ложці 3 рази на день перед їдою.

Рецепт №2. Тертий хрін необхідно змішати з медом у співвідношенні1:4 і вживати по 1 столовій ложці 3 рази на день перед їдою.

Рецепт №3. Настій із коренів хрону звичайного: 1 столову ложкутертого хрону залити 400 мл окропу, настоювати 1 годину, процідити, вживати по 50 мл 4 рази на день перед їдою.

 

Вірусний гепатит. Настій: 500 г тертого хрону залити 1 л.окропу, настояти 24 години в щільно закритій посудині, процідити. Пити по 50 мл 3 рази на день перед їдою. Курс лікування -– 7 днів.

Біль голови. 100 г коріння хрону натерти на дрібній тертці, змішати з перемеленими через м’ясорубку разом зi шкіркою, але без насіння 1 лимоном і 1 апельсином, засипати 100 г цукру та залити 300 мл червоного виноградного вина. Отриману суміш варити в закритій посудині на водяній бані протягом 45 хвилин, потім вистудити, процідити. Рекомендується пити під час нападiв мігрені по 100 мл через 1,5 - 2 години після їди.

 

Грип. Рецепт №1. 50 г коріння хрону натерти на дрібній  тертці, засипати 50 г цукру-піску і залишити в теплому місці на 10 - 12 годин. Потім додати сік половини лимона, змішати, після чого процідити і відтиснути. При грипі суміш рекомендується вживати по 20 мл кожну годину впродовж доби. Вижимки можуть згодитися для зігрівальних компресів.

Рецепт №2. Коріння хрону і картоплі зварити в невеликійкількості води, щоб пара йшла від коренеплодів, а не від води. У розчин додають 2 таблетки валідолу. Вдихати пару потрібно ротом і носом, зігнувшись над каструлею, упродовж 10 хвилин. Якщо запальний процес гострий, інгаляцію проводять уранці та ввечері.

Рецепт №3. Коріння хрону натерти і дихати 1 - 2 хвилини, допоки з очей не потечуть сльози. Потрібно це робити кожного дня до повного одужання.

Рецепт №4. Проти кашлю допомагає суміш свіжого соку редьки, моркви

і хрону. Змішати свіжовичавлений сік цих коренеплодів в однакових пропорціях і додати в суміш таку ж кількість молока або води з медом. Пити по кілька ковтків не менш як 6 разів на день.

Рецепт №5. При болю у грудях, що викликаний кашлем, допомагає сік

ріпи і хрону з цукром. Ріпу і коріння хрону нарізати кубиками, залити невеликою кількістю води і кип’ятити кілька хвилин. Потім пропарити в духовці годину-півтори, після чого сировину відтиснути. В цей сік додати цукор або мед - до смаку. Вживати теплим по 1 столовій ложці через годину протягом дня.

Рецепт №6. При переохолодженні організму для уникнення застудних захворювань рекомендується прикладати тертий хрін до стоп і гомілок. Паляницю, отриману з кашки тертого хрону, прикладають до суглобів, грудей, попереку. Так само, як гірчичники мають зігрівальну дію, таку ж дію виявляє компрес iз хрону.

Радикуліт. Рецепт №1. Прикладають листя хрону до больових зон,це допомагає зняти бiль. Листя прикладають на кілька днів. Для більш терплячих рекомендують накладати пов’язки зі свіжого натертого кореня хрону на болючі місця. Для цього використовують хрін як кашку в ллянiй торбинцi - прикладають на ніч при радикуліті, ішіасі. Цей компрес тримають неповну годину.

Рецепт №2. Настоянка з хрону: подрібнити 50 г, залити 200мл горілки, настояти 3 дні. Використовується для компресів. На ліжко кладеться медична клейонка, зверху шар марлі, складений учетверо, а на марлю - тонкий шар настоянки. Хворий лягає попереком на такий компрес і витримує 10 - 15 хвилин.

Рецепт №3. Узяти кілька корінців хрону, обiбрати шкірку і натерти. Відтиснути сік і розмішати його з невеликою кількістю спирту. Настоювати тиждень, потім використовувати як розтирання при радикуліті. Якщо суміш буде сильно пекти, можна додати 3 столові ложки меду, трохи сметани і рицинової олії. Змащувати цією маззю спину, обгорнути провощеним папером, опісля вбрати теплий светр.

 

Бажаю здоров'я!

Катерина ФРИНДАК, знавець народної медицини

До списку новин