загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

ЩО ЯКБИ. . . ?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
ЩО ЯКБИ. . . ?

Альтернативна історія нашої планети ("The Independent", Великобританія)

 

Що якби динозаври не вимерли? Або якби в 1945 р. переміг Гітлер? Або якби літак винайшли на 1000 років раніше? І виникло б взагалі життя на Землі, якби поблизу не було Місяця? Письменник-фантаст Стівен Бакстер спробував уявити собі ці альтернативні варіанти

4,5 мільярди років тому: утворення Місяця не відбувається

 

Життя на Землі виглядає абсолютно по-іншому - якщо воно взагалі виникне

Новонароджена планета Земля голубилася в ковдрі щільних хмар. Піддаючись послідовним діям, частинки, з яких ці хмари складалися, утворювали тверді тіла на зразок астероїдів, що із страшною швидкістю падали на планету. Це були зіткнення гігантського масштабу - останнім на Землю впало тіло розміром з Марс. В результаті удару утворилося вогненне кільце, що обпалило поверхню обох планет. У космос виплеснувся фонтан розплавленої скельної породи, а потім дрібні уламки злипнулися на орбіті в одну розжарену кулю. Так народився наш Місяць. З його виникненням швидкість обертання планети сповільнилася - інакше доба на Землі тривала б вісім годин. Атмосфера була б багатшою киснем, але містила б і велику домішку двоокису вуглецю. Через більшу швидкість обертання над планетою бушували б могутні вітри, перешкоджаючі зростанню дерев. Тваринам знадобилася б незвичайна сила, захисна броня, низький зріст і прискорений обмін речовин. Місяць стабілізував обертання Землі. Без нього планети чекали б постійні різкі зміни клімату - засухи, потопи і льодовикові періоди.

 

65 мільйонів років тому: динозаври не вимерли

 

Земля уникнула зіткнення з астероїдом

Динозаври вже 100 мільйонів років царювали на суші і на морі. АЛЕ 65 мільйонів років тому наша планета зіткнулася з кометою або астероїдом - в результаті загинуло від 60 до 80% видів, що її населяли. Землі просто не повезло: катастрофа відбулася в той момент, коли еволюція вже сильно просунулася вперед. Якби її не було, клімат на планеті мінявся б поступово, а процес зникнення видів і появи нових відбувався б природним чином. Розум би рано чи пізно з'явився - у птахів або ссавців, які, на відміну від динозаврів, не могли покладатися на грубу силу. І, можливо, одного прекрасного дня розумним людиноподібним довелося б співіснувати з якоюсь подібністю динозаврів. Проте астероїд врізався в Землю, і трапилося те, як трапилося: динозаври загинули, а ссавці, що нагадували сучасних щурів, зарилися в попіл і уціліли.

 

476 р.: Варварам не вдається захопити Рим

 

Рим переживає промислову революцію, і вона стає рушійною силою будівництва глобальної імперії

Чи було падіння Риму неминучим? Після серії військових невдач імператори відмовилися від подальшої експансії і встановили 'природні рубежі' держави - зокрема, уздовж Рейну або Стіни Адріана, що перешкоджало економічному зростанню і розвитку Риму. Імперія досягла чималого технічного прогресу: так, римляни впритул підійшли до створення парового двигуна. Проте ці винаходи розглядалися лише як забавні іграшки, і шанс на промислову революцію в Римі був упущений.

Якби Римська імперія встояла, вона, на відміну від Візантії, змогла б відбити мусульманське нашестя, та й із захистом від монголів справилася б краще, ніж 'клаптикові' середньовічні держави. На Американському континенті Рим залишився б вірний своїй традиційній політиці асиміляції, а не розв'язав би геноцид, як британські колонізатори. Європа, об'єднана в імперію, уникнула б феодалізму, появи рицарського прошарку - але й парламентів теж. І, до речі, на політичній карті ніколи не з'явилася б Великобританія.

 

875 р.: літак винаходять на 1000 років раніше

 

У епоху Середньовіччя мусульмани за допомогою авіації завойовують Європу

Усього лише через 70 років після кончини пророка мусульманські армії ураганом пронеслися по Північній Африці і в 711 р. н.е. вторгнулися до Іспанії. Саме там Аббас Касім ібн-Фірнас, сімдесятирічний учений з Кордови, побудував літальний апарат. Старий випробував його, планеруючи з вершини гори. Проте в його машини не було хвоста, посадка вийшла жорсткою, і ібн-Фірнас пошкодив хребет. Але якби спроба закінчилася успішно, маври могли б скористатися цією технічною перевагою для завоювання Західної Європи. У разі успіху із західним християнством швидше за все було б покінчено, і в захопленому маврами Лондоні світловолосі саксонські хлоп'ята вивчали б напам'ять Коран.

1348 р.: 'Чорну смерть' вдається приборкати

 

Безліч життів було б врятовано, але сьогодні, можливо, ми не знали б демократії

В 14 столітті з глибин Азії на захід прийшла 'Чорна смерть'. За декілька років епідемія охопила всю Європу. У крупних містах на зразок Лондона вимерла половина населення. Біда набула жахливих масштабів, але вперше чума з'явилася в Європі ще за часів Риму, тому певна резистентність у людей була. В результаті 'Чорна смерть' згубила 'всього' третину населення Європи. (Пригадаємо, що у Північній Америці 95% корінних жителів стали жертвою кору, віспи і чуми - хвороб, з якими вони раніше не стикалися). Але чи можна було приборкати 'Чорну смерть'? Наприклад, арабські лікарі у той час куди краще розуміли значення гігієни, ніж їх західноєвропейські колеги. Що б відбулося, якби епідемію вдалося зупинити або ослабити?

Спустошення, викликане чумою, торкнулося самої основи феодального ладу. Виник гострий дефіцит робочих рук, і якщо дворянин погано поводився з працівниками, вони просто бігли до іншого пана. Ціни знизилися: населення скоротилося, і їжі тепер вистачало на всіх. Народ відповідав повстаннями на спроби правителів відновити колишню владу. Характер відносин між правителями і підданими змінився, почався повільний процес лібералізації середньовічного миру. Саме в гігантському морзі, в якій перетворила Європу 'Чорна смерть', і народилися наші нинішні демократичні свободи.

1441 р.: китайські мореплавці відкривають Америку

 

Відкриття Нового Світу відбувається за 50 років до Колумба

У 15 столітті - на початку правління династії Мін - китайці, що вже випередили решту світу з винаходом книгодрукування, пороху і навігаційних приладів, впритул зайнялися відкриттям нових земель. Євнух-мусульманин на ім'я Чжен Хе, уродженець провінції Юньнань, зібрав величезний експедиційний флот. Його перша подорож на захід з метою відкриття нових торгових шляхів почалася в 1405 р. (за 15 років до знаменитих португальських експедицій). Китайці побудували справжні 'галіони' - найбільший корабель у флоті Чжен Хе мав 400 футів в довжину і водотоннажність в 1500 тонн: на Заході ще довго не буде нічого подібного. У першій експедиції, що досягла берегів Індії, брало участь 62 судна з 28000 моряків на борту. Всього Чжен Хе організував сім морських експедицій на захід, привозячи додому екзотичні дари і викликаючи жах і захоплення скрізь, де з'являлася його ескадра.

Він цілком міг би відкрити Америку раніше Колумба, але подорожі довелося припинити - з політичних міркувань. Експедиції євнуха вселяли побоювання ученим-конфуціанцям, що задавали тон в китайському бюрократичному апараті. У 1436 р. конфуціанці переконали імператора, що Піднебесної немає чого торгувати з 'варварськими' народами.

1945 р.: Німеччина виграє Другу світову війну

 

На основі ракети 'Фау-2' нацисти створюють перший космічний корабель

Після союзних бомбардувань в Пенемюнде на балтійському побережжі Німеччини мало що уціліло. Проте саме в цьому місці був створений перший в світі ракетний полігон. Тут Вернер фон Браун (Wernher von Braun) сконструював балістичну ракету 'Фау-2' - передвісника російських і американських космічних програм. Ось тому з Пенемюнде пов'язане одне з найболісніших питань з серії 'що якби?' Гітлер міг перемогти в Другій світовій війні - якби після розгрому Франції в 1940 р. Британія уклала мир, якби він не ухвалив фатальне рішення напасти на Росію, або якби нацисти створили атомну бомбу раніше американців. І тоді центр в Пенемюнде міг стати першим в світі космодромом. До 1945 р. фон Браун досить далеко просунувся в своїх розробках - особливо це торкається ракети А-10 ('Фау-2' у конструкторів отримала позначення А-4). Цей носій був могутнім розгінним ступенем, на якому була змонтована 'Фау-2', забезпечена крилами – за характеристиками він був порівнянний з 'Атласом', який доставив Джона Ґленна (John Glenn) на орбіту в 1962 р. До того ж саме фон Браун пізніше очолив програму 'Аполлон', у результаті якої американці в 1969 р. висадилися на Місяці. Нацистський режим не знав, що таке бюджетні обмеження - так що німці цілком могли виявитися там раніше, і створити місячну базу для ракетних ударів по Америці (до речі, саме такий план розроблявся в США в роки 'холодної війни').

1962 р.: Карибська криза приводить до ядерного конфлікту

 

Починається третя світова війна; у Британії число жертв вимірюється десятками мільйонів

У жовтні 1962 р., 'холодна війна' трохи не перетворилася на 'гарячу'. СРСР на той момент сильно відставав в гонці озброєнь. Росіяни створили подавляючу перевагу в звичних озброєннях у Центральній Європі, але в них було лише 300 балістичних ракет дальнього радіусу дії - притому вельми ненадійних. США, навпаки, могли доставити для удару по цілях на території СРСР 5000 ядерних боєголовок. Прем'єр Хрущов придумав 'асиметричну відповідь': розмістити ракети середньої дальності на острові Куба, де при владі перебував комуністичний режим. Найвищої точки загроза війни досягла в 'чорну суботу' 27 жовтня, коли кубинці збили американський літак-розвідник, а кораблі ВМС США примусили спливти радянський підводний човен.

Засоби зв'язку у той час ще були недосконалі, і виникла небезпека, що командири на місцях за власною ініціативою віддадуть наказ відкрити вогонь. Від світової війни нас відділяв буквально один гарматний постріл. Що якщо хто-небудь все ж таки натиснув би на спуск? На Лондон бомби посипалися б в неділю 28 жовтня в 8 ранку - в 3 години ночі по вашингтонському часу - щоб максимально утруднити у відповідь дії. Перші удари довелися б по військових об'єктах, але потім настала б черга ділових і промислових центрів - міст. До середини листопаду в Британії запанували б тьма і холод, вибухнули б епідемії холери, тифу і дизентерії. Звичайно, робилися б спроби врятувати тих, що вижили, відновити зруйноване і поховати загиблих - люди працювали б за їжу. Мародерів чекав би розстріл на місці. Пік смертності від радіаційного випромінювання припав би на грудень 1962 р. Всього від ядерних вибухів, радіоактивних опадів та холоду загинуло б від 18 до 38 мільйонів британців. До 1967 р. населення країни складало б не більше 4-8 мільйонів людей, що відчайдушно борються за виживання.

1986 р.: американські астронавти висаджуються на Марсі

 

НАСА використовує Місяць як плацдарм для підкорення Червоної планети

Мільйони людей, що спостерігали по телевізору за посадкою 'Аполлона-11' на Місяці в 1969 р., стали свідками безпрецедентного прориву в освоєнні космосу. У нас були всі підстави вважати, що тепер людина полетить до далеких планет. У 1969 р. НАСА розробила амбітні пропозиції про майбутнє космонавтики після завершення програми 'Аполлон'. Створення 'космічного човника' було лише одним з них: планувалося створити космічну станцію на орбіті, бази на Місяці, розробити ракету з атомним двигуном і в 1980-х рр. відправити першу експедицію на Марс. Технічно все це було здійсненно. Проте знайомство з єдиним природним супутником Землі вже обернулося гірким розчаруванням. Місяць міг перетворитися на 'водозабірну колонку' за межами могутнього гравітаційного поля Землі, але воду там не знайшли. Що ж до Марса, то в 1965 р. в ході польоту станції Mariner 4 з'ясувалося, що планета є висохлою, поцяткованою кратерами пустелею без будь-якої атмосфери.

Раптом виявилося, що на інших планетах просто нічого освоювати. І політична воля, необхідна для продовження польотів, випарувалася як дим. Програма пілотованих польотів НАСА виявилася на межі закриття. Президент Ніксон залишив від неї єдиний елемент - розробку 'Шаттлу' - але їхати на цьому 'автобусі' було нікуди. Проте пілотовані експедиції на Марс могли принести велику користь, давши цінний досвід збирання кораблів на орбіті і тривалих космічних польотів.

 

Розширений варіант статті можна прочитати в осінньому випуску BBC Focus magazine

Стівен Бакстер (Stephen Baxter)

До списку новин