загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Події в Україні за 2 жовтня 2015р

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У дайджесті подій – коротко про головні новини цього дня:

чим жила Україна сьогодні

 

 

ОБСЄ зафіксувала скупчення важкої техніки на території "ДНР"

Моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала велике скупчення важкого озброєння на території Донецької області, підконтрольної бойовикам.

Про це йдеться у звіті місії.

29 вересня безпілотний літальний апарат ОБСЄ помітив концентрацію важкого озброєння в районах, контрольованих "ДНР". Безпілотник зафіксував шість танків, вісім бронетранспортерів і 17 вантажівок в районі Комсомольського (73 км на північний схід від Маріуполя).

Також не менш 14 танків було зафіксовано в районі Солнцево (59 км на північний схід Маріуполя).

У ніч з 29 на 30 вересня безпілотник зафіксував на полі на захід від Комсомольського близько 40 осіб, які брали участь у навчаннях із залученням п'яти протитанкових гармат Рапіра.

Також спостерігачі зафіксували велику кількість вибухів в Донецькій і Луганській областях. Як говориться у звіті, причиною більшості вибухів є вчення.

Боротьба РФ з ІД не змінить позицію НАТО по Україні - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що активна участь Росії в боротьбі проти "Ісламської держави" в Сирії не змінить позицію альянсу щодо України.

Про це він повідомив в інтерв'ю французькій газеті Figaro, передають "РИА Новости".

"Ми ніколи не погодимося з тим, що Україна може стати предметом торгу", - підкреслив Столтенберг.

Він зазначив, що НАТО не змінить свою позицію щодо суверенітету і цілісності України і продовжить її підтримку політично і практично і, можливо, розширить співпрацю з Києвом.

"Обнадіює, те що (в Україні) вперше з початку вересня дотримується режим припинення вогню. Більше того, сторони дійшли згоди про відвід важких озброєнь. Це ще один крок вперед", - зазначив генсек.

Говорячи про дії РФ в Сирії, Столтенберг закликав Росію до конструктивної співпраці в боротьбі проти ІД і пошуку політичного рішення для врегулювання конфлікту.

Ніч в зоні АТО пройшла повністю спокійно - штаб

Вперше за кілька останніх тижнів минула доба в зоні АТО пройшла повністю спокійно.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО на сторінці в Facebook.

"Противник не обстрілював наші позиції і дотримувався режиму тиші на тимчасово окупованій території", - йдеться в повідомленні.

Також вже сьогодні, 2 жовтня, з півночі і до 6:00 уздовж лінії розмежування випадків порушення режиму тиші зафіксовано не було.

"Українська сторона сподівається, що довгоочікуване перемир'я дозволить реалізовувати черговий етап мирних домовленостей щодо відведення техніки і озброєння калібру менше ста міліметрів і відкриє широкі можливості для відновлення інфраструктури Донбасу напередодні зими", - підкреслили в штабі.

Росія хоче зробити країни, де був "держпереворот", ізгоями

Росія хоче закріпити декларацією, що країни, у яких було вчинено державний переворот, не можуть бути нормальними членами міжнародного співтовариства.

Про це заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв'ю венесуельському державному телебаченню, повідомляє "Інтерфакс".

"Ми хочемо обговорити з усіма країнами-членами (СБ ООН) можливість ухвалення декларації, яка чітко підтвердила б принцип невтручання у внутрішні справи держави й принцип, який діє в Латинській Америці та в Африці і мовить, що країни, у яких перехід влади здійснено не конституційним чином, а шляхом державного перевороту, не можуть бути нормальними членами міжнародного співтовариства – такі способи зміни влади неприйнятні",- заявив голова МЗС РФ.

"Спроби таких вільних трактувань принципу невтручання проявляються з регулярною періодичністю, у тому числі й у контексті сирійської кризи", - додав Лавров.

За його словами, ідея ухвалення декларації "користується досить широкою підтримкою, але, ясна річ, є спротив із боку тих, хто вважає себе управі не обов'язково дотримуватися своїх зобов'язань за Статутом Світової організації".

Як відомо, керівництво Росії уперто називає український Майдан, втечу екс-президента Віктора Януковича й подальшу зміну влади в Україні "державним переворотом".

Під цим приводом РФ анексувала Крим, почала агресію на Донбасі, позбавивши Київ контролю над частиною території держави. Росія постійно втручається у справи України, однак дорікає за це США та Євросоюзу.

Зараз РФ усупереч позиції Заходу здійснює авіаудари по Сирії, пояснюючи це боротьбою з тероризмом. Кремль підтримує уряд Башара Асада. Західна коаліція підтримує опозицію до нього.

Бойовики частково відводять техніку на деяких ділянках Донбасу - ІС

На деяких ділянках і напрямках у зоні АТО спостерігається часткове відведення озброєння й техніки бойовиків.

Про це повідомляє координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук вранці 2 жовтня у Facebook.

При цьому він припускає, що це може робитися в рамках ротації чи перегрупування, "ситуація вимагає подальшого моніторингу".

Дані ІС підтверджують, що за останню добу в зоні розмежування АТО обстрілів із боку "російсько-терористичних військ" не зафіксовано.

Відведення техніки поки виглядає так:

- бойовики відводять по 2-3 танки з позицій у районі Саханки й Безіменного. Мінометні підрозділи залишаються на позиціях;

- фіксується відведення техніки бойовиків із декількох позицій між Станицею Луганською й Веселою горою. Водночас, мережа групи ІС не зафіксувала переміщення даної техніки поза 15-км зони від передньої лінії, що може свідчити про незначне її відведення на замасковані позиції;

- східніше Майорська помічене переміщення на нові позиції бронегрупи бойовиків із 3 танків і 2 БМП-2;

- у районі Красного Луча помічено переміщення піхотного підрозділу бойовиків на БТР-80 і БТР-70, а також армійських вантажівках.

Поміж тим, на захід від Єнакієвого бойовики обладнують одразу два взводні опорні пункти, до яких підвозяться бетонні конструкції.

У районі Макіївки триває облаштування району оборони батальйону. До позицій прибули будівельна техніка, 4 МТ-ЛБ, 2 танки Т-72 і 2 КамАЗи;

У смузі від Докучаєвська до Старої Ласпи помічено підрозділи ЗС РФ, яким банд формування з числа місцевого населення й російських найманців передають позиції. Передача відбувається під контролем 2-х груп "начальства" – кадрових офіцерів ЗС РФ.

У Новоазовську бойовики обладнують склад паливно-мастильних матеріалів, північніше від місця розташування аналогічного складу, знищеного артилерією ЗС України навесні.

Як відомо, 29 вересня тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі підписала угоду про відведення озброєння калібром менше 100 мм від лінії розмежування сторін на сході України.

Україна ніколи не буде предметом торгу з Росією - генсек НАТО

НАТО ніколи не погодиться на будь-які послаблення для Росії і тим більше не буде торгуватися за Сирію в обмін на Україну.

Про це сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю французькому виданню Le Figaro.

"Ми ніколи не погодимося, щоб Україна стала предметом торгу. Позиція НАТО щодо суверенітету та цілісності України не змінилася. Ми будемо продовжувати підтримку України, як політично, так і практично. Ми навіть готові піти далі у співпраці", - сказав Столтенберг.

Генсек НАТО заявив, що стурбований інформацією про те, що удари росіян не були спрямовані проти "Ісламської держави", і особливо тим, що не було жодних реальних зусиль з боку росіян, для координації ударів з коаліцією, очолюваною США.

"В ООН Росія обіцяла координувати свою діяльність. Я закликаю Росію грати конструктивну роль у боротьбі проти ІДІЛ і почати працювати в напрямку політичного рішення для виходу з конфлікту. Підтримка Асада не допоможе політичному рішенню конфлікту", - сказав Столтенберг.

Як відомо, 30 вересня Рада федерації РФ дала згоду президенту Росії на використання збройних сил РФ в Сирії.

У той же день Росія заявила, що її літаки здійснили близько 20 місій проти "Ісламської держави". Через бомбардування загинули більше 60 людей.

За даними США, російські літаки завдали авіаудари в районі міста Хомс, яке перебуває під контролем урядових військ і де немає бойовиків ІДІЛ.

1 жовтня Міноборони РФ також повідомило про 12 авіаударів по об'єктах "Ісламської держави". Проте західні ЗМІ повідомляють, що удари були нанесені по містах, які знаходяться за кілька десятків кілометрів від позицій ІДІЛ.

ОБСЄ: На Донбасі зберігається загроза повторної ескалації

Існує загроза повторної ескалації конфлікту на Донбасі.

Про це повідомив заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг по скайпу в Києві, передає "ОстроВ".

"На сході України зберігається відносний спокій протягом останнього місяця, тільки самотні перестрілки іноді можна почути в районі Донецької та Луганської областей. Більшість з них стосується вогнепальної зброї", - повідомив Хуг.

"Використання важкого озброєння, яке спостерігала СММ, в основному було оцінено як частина військових навчань. Ми відзначили, що ці навчання в Донецькій і Луганській області проходять щодня. 23 вересня, наприклад, під час проведення таких тренувань в так званій "ЛНР". ..наші спостерігачі помітили 28 БТРів ", - сказав він.

За його словами, такі навчання служать нагадуванням того, що всі ще існує загроза повторної ескалації.

"Обсяг важкого озброєння великий", - відповів Хуг.

За добу в зоні АТО поранення отримав 1 боєць - штаб

Остання доба в зоні проведення антитерористичної операції минула без втрат.

Про це на традиційному брифінгу у п'ятницю повідомив речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

"Вчора жоден український військовослужбовець не загинув і лише 1 воїн зазнав поранень, підірвавшись на розтяжці", - сказав він.

За словами Лисенка, це сталося в районі Станиці Луганської.

Речник АТО нагадав, що протягом минулої доби в зоні конфлікту повністю зберігався "режим тиші".

Бойовики з Луганської області сказали, коли почнуть відводити танки

Бойовики окупованих територій Луганської області обіцяє почати відведення танків від лінії зіткнення 3 жовтня в 10.00.

Про це заявив один з лідерів бойовиків, що іменує себе заступником керывника штабу "корпусу Народної міліції полковник ЛНР" Ігор Ященко, передає видання Луганськінформцентр, підконтрольний бойовикам.

"Народна міліція ЛНР почне завтра, 3 жовтня, відведення озброєнь о 10.00. Завтра будуть відводитися танки", - заявив він.

Відведення, за словами бойовиків, пройде в два етапи - з 3 по 17 жовтня і з 18 жовтня до 10 листопада.

Він уточнив, що відповідно до документа, техніка буде відведена на відстань 15 км від лінії зіткнення, при цьому "ЛНР" "відводить від лінії зіткнення, яка була на 19 вересня 2014 року, українська сторона відводить від лінії зіткнення, яка в даний час є" .

У зв'язку з цим, зазначив Козлов, "будуть ділянки, на яких зона безпеки буде понад 30 км".

Як відомо, угода про відведення озброєння калібром менше 100 мм було підписано 29 вересня.

РФ продовжує ротацію і озброєння з Донбасу не виводить - штаб АТО

У штабі АТО констатують, що Російська Федерація наразі не виводить свої війська й техніку з території Донбасу.

Про це на традиційному брифінгу у п'ятницю сказав речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко, відповідаючи на запитання журналістів.

"Є інформація про те, що відбувається ротація серед російських військових, частина з яких відбуває з окупованих територій до Російської Федерації, частина їх замінює. В бойовиків продовжуються навчання, в тому числі танкових і піхотних підрозділів", - зазначив він

"Дій, спрямованих на те, що виводити озброєння з території Донбасу на територію Росії ми поки що не помітили", - зазначив Лисенко.

Раніше президент Петро Порошенко наголошував, що російські війська і техніка не повернулися до Росії і продовжують залишатися в Україні.

"Жоден російський солдат, жоден російський танк не повернувся до Росії", – сказав він.

До списку новин