загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Події в Україні за 21 жовтня 2015р

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У дайджесті подій – коротко про головні новини цього дня:

чим жила Україна сьогодні

 

Розвідка: Бойовики тримають артилерію в порушення Мінських домовленостей

Українська розвідка фіксує зосередження артилерійської техніки бойовиків калібром понад 100 мм в порушення Мінських домовленостей.

Про це йдеться у повідомленні Головного управління розвідки.

"Українською стороною проінформовано ОБСЄ, що в районах Селезнівка, Петрівське та Сонцеве виявлені артилерійські системи противника калібром понад 100-мм (САУ), знаходження яких в даних районах є порушенням Мінських домовленостей", - зазначили в повідомленні.

Крім того, розвідка стверджує, що у вівторок бойовики були зосереджені на веденні розвідки сил АТО із активним залученням ДРГ на Донецькому напрямку, розвідувальних підрозділів бригад першого ешелону, засобів радіоелектронної розвідки, літаків-розвідників та літаків дальнього радіолокаційного виявлення ЗС РФ.

Бойовики також проводять фортифікаційне обладнання переднього краю оборони на Донецькому напрямку, тощо.

Крім того, розвідники заявляють, про перестрілки між бойовиками.

"Внаслідок перестрілок між сепаратистами, використання бойової техніки не за призначенням та необережного поводження зі зброєю і боєприпасами є загиблі та поранені", - зазначили в повідомленні.

 

В зоні АТО тиша, ЗСУ відводять озброєння

на Маріупольському напрямку - штаб

Ніч у зоні проведення антитерористичної операції пройшла без порушень Мінських домовленостей. 

Про це повідомляє прес-центр АТО.

"Після відведення танків на Дебальцівському напрямку, сьогодні продовжується відведення озброєння на Маріупольському. Як вчора, так і сьогодні за процесом відведення спостерігатимуть представники Місії ОБСЄ", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що в свою чергу в "ДНР" заявили про початок відводу зброї калібром до 100 мм від лінії зіткнення. У їхній заяві йдеться про відвід 9 танків. У той же час повідомлялося, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала розміщення 27 танків та іншої військової техніки бойовиків на Маріупольському напрямку.

Пушков: Росія не має наміру виходити з ПАРЄ

Росія не має наміру виходити з Парламентської асамблеї Ради Європи, однак до співпраці готова повернутися лише за умови скасування санкцій.

Про це заявив глава комітету Держдуми РФ у міжнародних справах Олексій Пушков в інтерв’ю газеті "Известия".

"Ми не бачимо готовності відмовитися від політики санкцій. Але будемо сподіватися, що позитивні зрушення відбудуться, оскільки Росія не виходила з ПАРЄ і ми не ставимо собі завдання повного відходу з цієї організації. Ми готові працювати, але, підкреслюю, на основі повної рівності, рівного статусу з іншими делегаціями", - сказав він.

В той же час, заявив Пушков, "російська делегація налаштована рішуче: вона не має наміру повертатися в Парламентську асамблею Ради Європи, поки їй не будуть повернуті всі права.

При цьому, за його словами, діалог неможливий, якщо Росію змушуватимуть погодитися з резолюціями ПАРЄ, зокрема, щодо анексії Криму.

Як повідомляла "Європейська правда", ПАРЄ під час зимової сесії наклала політичні санкції на Росію.

У відповідь делегація РФ заявила, що припиняє будь-які контакти з асамблеєю.

Окрім того, після рішення ПАРЄ Пушков відзначив, що Москва всерйоз розглядає можливість виходу з Ради Європи.

Держдепартамент: США не співпрацює з Росією в Сирії

Меморандум про безпеку польотів літаків міжнародної коаліції й Росії в сирійському повітряному просторі не є угодою про співпрацю між Росією й коаліцією.

Ним не передбачається "співпраця, координація, спільне визначення цілей", заявив прес-секретар держдепартаменту Джон Кірбі на брифінгу, передає "Радіо Свобода".

У відповідь на запитання про підписаний у вівторок меморандум він наголосив, що єдина мета документа - забезпечення безпеки пілотів коаліції, яка беруть участь у повітряній кампанії проти радикального угруповання ІДІЛ. 

Сполучені Штати не розглядають цей документ як крок на шляху до політичного вирішення сирійського конфлікту.

Вашингтон як і раніше вважає, що метою російської операції в Сирії є зміцнення режиму Башара Асада, що лише поглибить конфлікт і призведе до сплеску екстремізму в регіоні, заявив прес-секретар держдепартаменту США.

"Підписання меморандуму... не зменшить наше занепокоєння щодо російської військової активності в Сирії", - зазначив Джон Кірбі.

Суд відмовився допитати у середу сестру Савченко

У Донецькому міськсуді Ростовської області на процесі у кримінальній справі української льотчиці Надії Савченко захист обвинуваченої попросив допитати її сестру як свідка, змінивши порядок дослідження доказів.

Адвокат Савченко звернувся до суду з клопотанням допитати сестру підсудної Віру у зв'язку з екстреними обставинами, повідомляє Интерфакс-Юг.

"На цьому тижні Віра Савченко перетнула держкордон у російському населеного пункту Гуково, і зараз знаходиться в Донецьку, але у нас немає ніякої впевненості в тому, що якщо вона повернеться в Україну, її пропустять до Росії повторно", - сказав адвокат Ілля Новіков.

У зв'язку з цим він попросив суд змінити порядок дослідження доказів, допитавши як свідка захисту Віру Савченко.

Суд відмовив у задоволенні клопотання, вважаючи його передчасним.

Як відомо, 13 жовтня Вірі Савченко, яка є єдиним свідком захисту у справі народної депутатки України Надії Савченко, яку судять в Росії, не пустили до РФ. Їй повідомили, що в'їзд заборонено до 2020 року. У понеділок, 19 жовтня, вранці Віру Савченко повторно відмовилася пропускати в РФ в аеропорту "Пулково". Однак згодом її таки пустили.

Прем'єр Молдови звинувачує проросійські сили у змові проти країни

Прем'єр-міністр Молдови Валеріу Стрілець заявив, що в останні дні відбувається масивна, добре спланована атака на уряд, основною метою якої є збити Молдову з її стратегічного курсу на європейську інтеграцію.

Про це повідомляє видання AVA.md.

"Я уважно слухав заяви товаришів Вороніна і Додона, прекрасно розуміючи, що їхнє завдання-створити атмосферу хаосу і безладу, особливо зараз, напередодні зимового періоду.

Їх основна мета – зганьбити цими діями уряд, який за минулий з дня його призначення короткий термін, зробив все можливе для розблокування ряду процесів, що стосуються банківського сектора, стабільності соціальних виплат, енергетичного сектору, і збити Республіку Молдова з її стратегічного курсу на євроінтеграцію", - зазначив прем'єр.

За словами Валеріу Стрільця, цими атаками "робляться спроби здійснити те, до чого давно прагнули".

"Назріває змова проти Республіки Молдова. Спектакль зіграний, і попереду лише фінальний вихід – таємним голосуванням відправити у відставку проєвропейський уряд", - сказав Валеріу Стрелець.

Напередодні лідер соціалістів Ігор Додон заявив, що на наступному тижні зареєструє ініціативу про висунення вотуму недовіри уряду Стрельця.

"Резолюція про висловлення вотуму недовіри уряду може бути подана не менш ніж 26 обраними депутатами і приймається голосами 51 народного обранця. Ми зробимо все можливе, щоб на цьому тижні зареєструвати ініціативу, а на наступному – піддати її голосуванню в парламенті", - заявив Додон.

Лідер молдовських комуністів Володимир Воронін зазначив, що його партія може підтримати вотум недовіри уряду.

За добу в зоні АТО поранення отримав 1 боєць - штаб

За минулу добу в зоні проведення антитерористичної операції один боєць зазнав поранень.

Про це на традиційному брифінгу у середу сказав речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

"Одного українського воїна було поранено внаслідок розриву гранати", - повідомив він.

За його словами це сталося поблизу Мар'їнки на Донеччині під час робіт із розмінування.

Лисенко зазначив, що за минулу добу в зоні АТО не було зафіксовано збройних провокацій противника чи прольотів безпілотників.

У суді над Савченко з'явився ще один секретний свідок

У Донецькому міському суді Ростовської області РФ у справі проти народного депутата України Надії Савченко допитують ще одного секретного свідка обвинувачення.

Про це повідомляють адвокати Савченко в Twitter. Це вже третій засекречений свідок у справі, зазначив адвокат Полозов.

Засекреченого свідка допитують по відеозв'язку. Його бачить тільки суддя, перед яким стоїть монітор. Голос змінений.

Свідок пропонує називати себе "Сурковим Петром Івановичем". На думку адвокатів Савченко, це бойовик Максим Балуков, він же Адам Умаров.

Порошенко: Бойовики почали відводити танки біля Новоазовська

Бойовики почали відводити танки та озброєння до 100 мм в районі Новоазовська.

Про це заявив президент Петро Порошенко в Івано-Франківську, повідомив у Twitter його прес-секретар Святослав Цеголко.

"Порошенко в Івано-Франківську: бойовики почали сьогодні відводити танки в районі Новоазовська", - написав Цеголко.

У той же час "Інтерфакс-Україна" уточнив, что Порошенко повідомив також про початок відведення легкої артилерії та мінометів.

Україна подала у СОТ перший позов проти Росії

Україна подала до СОТ позов проти РФ щодо обмеження експорту вагонів і стрілочних переводів.

Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник Наталія Микольська, повідомляє Інтерфакс Україна.

"Сьогодні Україна подала до СОТ перший позов проти РФ пов'язаний з обмеженнями, які були введені на українські вагони та стрілочні переводи", - сказала вона.

За її словами, Україна неодноразово намагалася врегулювати цей спір на рівні відповідних комітетів СОТ, але безуспішно, у зв'язку, з чим змушена вдатися до процедури врегулювання суперечок у СОТ.

Наталія Микольська зазначила, що Україна очікує від Росії, що цей спір буде врегульовано на стадії консультації протягом 30 днів.

Бойовики почали шантаж заручниками

У самопроголошеному формуванні "ДНР" називають оголошення в Україні амністії для учасників конфлікту на Донбасі головною умовою обміну полонених у форматі "всіх на всіх".

Про це заявила Дар'я Морозова, яка називає себе омбудсменом формування "ДНР", передає Інтерфакс-Україна.

"У нашому розумінні обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" можливий лише після прийняття в Україні та набуття чинності закону про амністію, не раніше", - заявила вона.

За її словами, в Донецьку не поділяють підхід Києва з прив'язкою обміну до конкретних дат.

Як відомо, напередодні Ірина Геращенко заявила, що президент Петро Порошенко поставив гуманітарній підгрупі завдання, щоб всі заручники були звільнені до кінця року, в підтверджений нормандським форматом термін виконання мінських угод.

У РФ вирішили не продовжувати

пільгове перебування для українців з листопада

Федеральна міграційна служба Росії не буде продовжувати пільговий режим перебування в Росії для громадян України.

Про це заявив глава відомства Костянтин Ромодановський, повідомляє "Інтерфакс".

"З 1 листопада преференції збережуться тільки для тих громадян, які в екстрено-масовому порядку покинули південний схід України", – сказав він.

"Таким чином, громадянам України, які здійснюють трудову діяльність на території Росії, і бажають продовжити своє законне перебування, необхідно звернутися в ФМС за отриманням патенту", – додав Ромодановський.

За його словами, після 1 листопада громадяни України матимуть 30 днів для оформлення правового або трудового статусу на території Росії.

"Після 1 листопада українські громадяни будуть перебувати на території РФ у тому ж статусі, що і громадяни інших країн СНД. З 1 грудня у відношенні порушників будуть застосовуватися заходи адміністративного характеру, включаючи закриття в'їзду", – сказав чиновник.

Агентство додало, що з 1 листопада українці, які перебувати на території Росії без дозвільних документів – патенту на роботу, дозволу на тимчасове проживання та інших – зможуть перебувати в країні до 90 днів протягом 180 днів.

За даними міграційної служби, всього в даний час в Росії знаходиться близько 2,6 мільйона громадян України.

Війна в Сирії може обійтися РФ у $4 мільйони на день – ЗМІ

Вартість одного дня участі Росії у сирійському конфлікті може коштувати Москві до 4 мільйонів доларів.

Про це йдеться в звіт британських аналітиків центру Jane's Infromation group, передає DW.

Згідно з підрахунками, мінімальна вартість дні військової операції в Сирії - 2,4 мільйона доларів.

За словами старшого аналітика компанії Бена Мурса, ці цифри приблизні: реальна вартість доходить до 4 мільйонів доларів в день.

Згідно з підрахунками IHS Jane's, з 30 вересня, коли операція почалася, бомбардування Сирії вже могли коштувати Кремлю від 80 до 115 мільйонів доларів.

У цю суму входить доставка військової техніки, інфраструктура, зарплата персоналу, а також бомбардування з повітря.

За даними аналітиків, кожен виліт військового літака коштує близько 12 тисяч доларів за годину польоту, кожен виліт вертольота - 3 тисячі доларів на годину. Близько 750 тисяч доларів щодня йде на боєприпаси.

На зарплату військових Кремль може витрачати в день до 440 тисяч доларів.

Як відомо, бюджет Росії на оборону в 2015 році склав 50 мільярдів доларів.

Раніше військові експерти оцінювали вартість російської військової операції в Сирії приблизно в $ 1 млрд на рік.

МВФ може призупинити фінансову підтримку України

Міжнародний валютний фонд може призупинити програму фінансування України, якщо парламентський комітет з питань податкової та митної політики внесе до парламенту свій проект податкової реформи.

Про це "Економічній правді" повідомила голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна за підсумками зустрічі з постійним представником МВФ в Україні Жеромом Ваше.

За її словами, Ваше скептично поставився до проекту податкової реформи, розробленого депутатами.

"Він (Ваше - Ред.) сказав, що на початку листопада приїжджають представники економічного блоку місії і вони готові з нами сісти за розрахунки", - сказала вона.

"Ваше сказав, що якщо ми зареєструємо законопроект зараз, він зробить заяву про те, що місія МВФ не підтримує нашу реформу. Це матиме негативний результат для країн-донорів України, які прислухаються до їхньої думки", - заявила Южаніна.

За словами Южаніної, для того, щоб прибрати привід для можливих спекуляцій на тему, що напрацьований комітетом та експертами проект реформи - це політичний маневр напередодні виборів, вирішено зареєструвати законопроект в понеділок.

"Я думаю, це призведе до того, що ми сядемо з Наталією Яресько за стіл переговорів і будемо шукати компроміси. Про які компроміси мова? Наприклад, всі розуміють, що зниження податкового навантаження на фонд заробітної плати повинно відбутися саме зараз, з 1 січня 2016 року", - зазначила Южаніна.

За її словами, якщо на скасування пільгового режиму оподаткування ПДВ для аграріїв і заміну цієї пільги дотаціями з бюджету буде потрібно більше часу, в тому числі для того, щоб подивитися чи залишилися які-небудь корупційні схеми з ПДВ, депутати готові обговорити це.

"І якщо нам потрібен час на те, щоб підійти до зниження ставки ПДВ з 1 липня, або з 1 жовтня 2016 року або з січня 2017 року - парламентарії готові розглядати і ці варіанти", - сказала Южаніна.

Вона також зазначила, що одне з основних питань з боку МВФ стосувалося компенсаторів.

Як відомо, згідно з розрахунками Міністерства фінансів, напрацьована депутатами та експертами модель податкової реформи призведе до втрат бюджету у розмірі 207 млрд гривень.

До списку новин