загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Іноземці про українських жінок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Іноземці про українських жінок

Україна завжди  була цікавою для мандрівників усього світу, які залишили цінні спогади про життя наших предків.

Іноземні гості, які  фіксували найменші враження та думки з приводу життєвого устрою українців, не могли оминути увагою українських жінок.

 Більшість подорожуючих дивувалися вроді та вдачі   українок. Але можна зустріти й такі  несподівані характеристики: «козацькі жінки теж такі відважні, підпирають доброго хмелю, заглядають до чарки, а працювати  кажуть чоловікові»;

«і чоловіки, і жінки ходять у чоботах і люблять дуже горілку; навіть визначні жінки не соромляться випити на ярмарку кілька мірок; тому то не дивниця, що вони мають велику охоту до любовних  пригод», українські жінки працьовиті, а мужчини... ледачі."

Якими побачили українок у різні  віки іноземні мандрівники та вчені  пропонуємо ознайомитися детальніше.

Виняткове значення  для нас  має «Опис Ук­раїни» французького інженера Боплана. В роках 1630—1647 Боплан перебував на Україні на польській службі. Про українських жінок Боплан у кількох місцях своєї книжки висловлюється похвально, зокрема звер­тає увагу на їх красу.

 

 Між іншим про монахинь у Києві пише, що вони користуються свободою, можуть виходити з монастиря і ходять по Київу, звичайно впарі (подвоє). «Пригадую собі, що я бачив деяких монахинь (українок) таких прегарних, що і в Польщі зустрічав небагато подібних красунь».

Про цнотливість українських дівчат Боплан пише: «Хоч свобода пити горілку і мед могла би допровадити їх до спокуси, але прилюдне осміювання і встид, якому вони підпадають, втративши невинність, стримує їх від спокуси».

 Павло Алепський   секретар  антіохійського патріарха Макарія III, подорожував по Україні в роках 1654 і 1656 про київських жінок пише, що «вони гарно повдягані, заняті своїми справами, ніхто не кидає на них нахабним оком».

Не менше цікаві відомості про Україну подає К. Я. Гільдебрандт — член шведсько­го посольства до гетьмана Хмельницького, який був на Україні в 1556—1557 роках. В опису українського побуту Гільдебрандт спиняється на одязі і вдачі українських жінок. Пише, що «їх одежею в зимі був довгий кожух без жадного покриття. Окрім того, вони мають навколо нижньої частини тіла червону запаску, виткану з вовни й перетикану білими нитками.

Нею вони дуже обтягаються, так що сильно виступають форми тіла. Про­те спереду підв’язують фартух, носять чоботи, а зверху голови білу хустку з бавовни та ходять здебільшого у шнурованих [очевидно, вишитих] сорочках без блюзи. Вони добре танцюють, достроюючись звичайно до ходи й кроку чоловіка, а, проте, в танці по­водяться легковажно і з серцем (завзято)». Зауважує також, що «козацькі жінки теж такі відважні, підпирають доброго хмелю, заглядають до чарки, а працювати  кажуть чоловікові».

 

Подорожуючи  по Поль­щі й Україні мандрівник Ульріх Фон  Вердум  в рр. 1670—1672 р. пише:«Найбільше ласкавості в словах і жестах знайдеш на Руси, спеці­ально у жінок, до чого спричиняється також русин­ська мова, вимова котрої не така тверда, як польська.

Тому кажуть, що у Львові живуть такі гарні, делікатні й спокусливі невісти, як, зрештою, нігде на цілій земній кулі. Зустрів я там сам порядну жінку, котра, коли я щось хотів у неї купити, вміла мені сказати чемний комплімент у латинській мові і вмі­ла висловитися в дуже підлесливих виразах».

«У селянок сорочки з грубого полотна, у міщанок і заможніших дівчат з гаптова­ної китайки, при чім всі форми тіла видно так добре, як би ходили голими. Горішня частина таких сорочок є коло шиї і паса стягнена у збори, як плащ і чепур­но обрамована різнокольоровою бавовною.

При тім вони підперезані понад бедрами червоним, жовтим, зеленим чи іншого кольору паском і виглядають так цілком не зле. Що до оздоби голови, то вона визна­чається великою зграбністю. Оздоблюють її літом свіжими квітками і зеленими вінцями, зимою мусять їх заступати восковими вінцями.

Уживають також перстенів на пальцях і дуже великих кульчиків в ушах і намиста з кришталю, шкла, міді, мосяжу, згідно з фантазією та засобами...»

Вердум, що походив з Центральної Європи, ди­вувався гігієнічними засобами українців у вихован­ні дітей: «На Руси купають дітей аж до року щоденно два рази в теплій воді, кладучи їх цілих у воду,, так що тільки вистає голова. Так вони лежать у во­ді довше як годину й полощаться як жаби. Вважають, що це сприяє зростові дітей».

Обширні спогади про Україну  шведського старшини Вейге. Спиняючись досить докладно над описом українського одягу, між іншим зауважує, що у жінок спідниця скла­дається з тонкого волосяного сукна різноманітних кольорів, що прилягає досить тісно до тіла і віддає його форми. І чоловіки, і жінки ходять у чоботах і люблять дуже горілку; навіть визначні жінки не соромляться випити на ярмарку кілька мірок; тому то не дивниця, що вони мають велику охоту до любовних  пригод».

П. Шаліков («Путешествіе въ Малороссію». Мос­ква, 1803-1804), в'їзджаючи до меж України, в 1803 р. писав:

«Побачивши Малоросію, очі мої не могли налюбуватися побіленими хатами, чепурним одягом мешканців, ласкавим, милим поглядом прегарних тутеш­ніх жінок». Автор, залюбки описуючи життя і приняття поміж українською шляхтою, був здивований, що поруч із шляхтою він зустрічав на балах і родини священиків, а на ба­лі в Полтаві захоплювався одною красунею попів­ною, яка прегарно танцювала. «Цей факт — каже П. Шаліков — може свідчити про ступінь просвіти: поміж тутешніми попами і про те, як вони вихову­ють своїх дітей».

Про українських жінок пише: «Загалом жінки тут милі, майже всі з «томними» і разом з тим палкими очима, в котрих так яскраво виявляється чулість душі і серця. Природа наложила на їх обличчях знак любови і ніжности». Поведінка українок також відмінна: «Тут не Москва: не скоро господиня дому вас уласкавить — не буде зараз же запрошувати вас на вечірку, на обід, на вечерю».

Живо описує побут і вигляд українців В. Ізмайлов («Путе­шествіе въ полуденную Россію, въ письмахъ». Москва, 1800).  Про подружнє життя він пише, що воно в українців відзначається великою любов’ю, пошаною і довірою: «Взаємна любов створює в їх домашньому господарстві кращу гармонію і порядок, ніж влада і послух у нас (росіян)...

Дівчата мають вільну поведінку, кожна з них є гарна, проворна і приваблива. Вони [селянські дівчата] стрункі і зграбні як на селянок. У селян розвинене почуття власности, а тому нема крадіжок. Українські жінки працьовиті, а мужчини... ледачі.»

Французький лікар Де ля Фриз у своїх «Запис­ках»про полон 1812 р., перебуваючи на Чернігівщині, подає деякі відомості про українські звичаї. З захопленням описуючи українські танці, зокрема «козачок», зазначує, що українки «виконували танець з такою досконалістю і грацією, що навіть і на парижській сцені вони заслужили б оплески».».

З цілого XIX ст., можливо, найбільш цікавий опис подорожі по Україні Й. Г. Коля під заголовком «Die Ukraine, Kleinrussland» (1841). Коль, визначний учений і мандрівник, основоположник антропогеографії, переїхав цілу Україну від Харкова до Одеси і від Одеси до Перемишля.

Кажучи, що по українських містах багато квітників по дворах, додає: «В неділю йдуть дівчата в ці городи, рвуть величаві квіти і заквітчуються, неначе князівни. Бо навіть ці українські стрункі дівчата так дуже люблять квіти, що в будні при роботі заквітчуються к тоді подобають на жрекині фльори. А, що вони люблять співати, то переживається по цих селах таке, що рідко деінде стрінеться. Жінки, завінчані, за найтяжчою працею, безустанну співають, мов солов’ї. І тяжко живо переказати читачеві лише словами цю повну життя картину!"

Матеріал підготовлено на основі наукової праці Володимира Сочинського "Чужинці про Україну" .

 

До списку новин