загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дослідження у Низкиничах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Дослідження у Низкиничах

27-28 жовтня 2015 р. працівниками ДП «Волинські старожитності» проводилось дослідження у Низкиничах.У саркофазі полковника Миколая Киселя з крипти Успенської церкви села Низиничі, було виявлено певну кількість фрагментів текстилю та шкіри. Фрагменти знаходилось в хаотичному порядку розкидані по усій площині труни, перемішані з кістками, рештками деревини та трухи. Краї фрагментів були в більшості нерівномірні зі слідами пошкоджень. Попередній огляд та часткова механічна очистка дозволила виділити кілька груп тканин за текстурою : оксамит, атлас та полотняного переплетення.

Фрагменти оксамиту прямокутної форми на момент огляду були темно-коричневого кольору, мали невисокий щільний ворс й відсутні сліди зшивання або поєднування між собою. Дно труни у головах та на рівні плечей було проложено зібганою тонкою шовковою тканиною палевого кольору полотняного переплетення з фрагментами приклеєної деревини (можливо від попередньої автентичної труни) та слідами речовини (по довшому краю). Найбільші 4 фрагменти мали прямокутну форму розміром приблизно 17 на 38см, також в наповненні труни зафіксовано велику кількість дрібних рваних клаптиків цієї ж тканини, яку попередньо можна окреслити як шовкову китайку. Варто зазначити, що не було знайдено жодних гвіздків, слідів тасьм якими би ця тканина фіксувалася до дерев"яних елементів труни. В той же час серед дерев"яних уламків було виявлено біля 3 дерев"яних фрагментів з слідами застиглої темної скловидної масси на яких чітко відбилося переплетення іншої тканини з грубших ниток й менш щільного ткацтва. Так само як і оксамитові, китайкові елементи не мали ознак поєднання або зшивання.

Дно труни в ногах було в свою чергу прокладено іншою тканиною атласного переплетення темно-бурого кольору, що первинно могла мати вишневий колір (помітний в закладках тканини). Тканина так само була зібгана і в місцях де прилягала до дна труни було помічено сліди грибка та цвілі. Після попереднього очищення цей трапецевидний фрагмент представляв собою зшиті частини: одну прямокутну розміром шириною 58см і довжиною біля 50см та дошиті з правого боку 2 видовжені клини трикутної форми. За попередніми ознаками це може бути нижня тильна частина чоловічого плечового одягу. В цій же частині труни, але в шарі наповнення було знайдено ще 4 фрагменти цієї ж тканини: клин довжиною 24 см, клаптик з округлим вирізом та клаптик з добре збереженою кромкою.

В шарі наповнення труни також виявлено фрагмент щільного темно-бурого атласу розміром приблизно 24см на 36см що первинно міг мати вишнево- фіолетовий колір. Після очищення зафіксовано місця підвороту та зшиття шовковими нитками, а також зі зворотньої сторони сліди приєднання можливої підкладки. За кроєм данний фрагмент може бути верхньою правою частиною жіночої сукні з вирізом каре. Також ще кілька маленьких клаптиків подібного щільного атласу було знайдено в наповненні труни в нижній частині.

Невеликий клапоть світло-коричневого атласу розміром 8см на 17см з скісним заломом та нашитою стрічечкою репсового переплетення довжиною 8,5см та шириною 3,5см виявлено в ногах труни. Біля нього знаходився й бантик з цієї ж репсової стрічки з кінцями так само по 8,5 см що можливо становлять частину дитячого одягу виготовленого спеціально для фунеральної церемонії.

В середній частині наповнення труни виявлено фрагмент з бурого атласу що представляє 2 зшиті округлі клиноподіпні частини (у верхій частині клину). Ще один фрагмент, але зшитий вже з 3 клинів: одного більшого і 2 менших було знайдено в нижній частині ниповнення труни. З атласу також виявлено фрагмент що представляє собою рештки стикування 3і зшитих клиноподібних частин і може після більш докладного вивчення виявитися навершям шапочки.

Окрім вищезгаданих тканин знайдено було 3 елементи злежаних нещільних зтверділих фрагмента майже чорного кольору й розмірами від 6 до 9 см що після очищення та консервації можуть виявитися залишками марежива або сітчатого шовкового поясу. Також знайдено 7 ідентичних відрізків шовкового яскраво - малинового кольору шнурка майже однакової довжини 6,5 -6,8см, виготовленого з 1 жили перегнутої та скрученої між собою. Можливо данні відрізки були петлями до гудзиків на одягу оскільки кожен з них має злежану заокруглену форму.

В середині труни також виявлено фрагмент задньої частини шкіряної підошви довжиною 9см та шириною приблизно 8 см зі слідами проколів та згинів по колу для пришиття до основної частини. З зовнішної сторони є сліди залишків кородованого метало що може бути слідами від підківки для взуття.

Також знайдено 5 фрагментів кородований тонких пластин з яких 2 не чіткої форми наближеної до овалу розміром 4см на 6см що після додаткового очищення можуть виявитися або застібками до одягу або елементами оздоблення труни.

Таким чином знайдений текстиль можна виокремити за типом виготовлення на атлас, китайку та оксамит. За призначенням: на оздодблювальні тканини та на фрагменти одягу. Самі рештки одягу - на речі прижиттєвого використання та виготовленого для одноразової поховальної церемонії, що могли належати чоловікові, жінці й дитині. За попередньо визначеними кроями, способом зшивання елементів данні знахідки можуть датуватися другою половиною 17 століття - початком 18 століття.

Для подальшого більш докладного вивчення, аналізу та збережання увесь тексильний матеріал, окрім великих фрагментів китайки що становили оббивку труни, було вилучено та передано не реставрацію.

До списку новин