загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пісню «Червона рута» Володимир Івасюк присвятив коханій дівчині Мусі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Пісню «Червона рута» Володимир Івасюк присвятив коханій дівчині Мусі

45 років тому, у вересні 1970 року, вперше прозвучала «Червона рута» у виконанні Олени Кузнецової та самого автора Володимира Івасюка. Пісня на увесь світ прославила молодого композитора, який прожив короткий вік. Його загадкова смерть і досі тривожить серця українців. Відомий журналіст із Тернопілля Роман Островський має близько сотні світлин із чудовою четвіркою – Володимиром Івасюком, Назарієм Яремчуком, Василем Зінкевичем, Софією Ротару, які співали «Червону руту». visnyk.lutsk.ua

Унікальні фото з Івасюком ховав 30 років

Цей фотоархів редактор Чортківського районного радіо Роман Островський переховував довгих тридцять літ. Під час нашої розмови сказав: боявся у радянські часи оприлюднювати деякі фотографії, бо знав – руки у спецслужб довгі. Зізнався також, що трохи боїться розголосу й дотепер…

Із Володимиром Івасюком Островський знайомий не був – бачив його лише зблизька та через об’єктив камери. Зате багато років пан Роман товаришував із батьком композитора, а з коханою дівчиною Володимира, Марією Соколовською, навіть учився в одному класі (Роман – родом із Буковини).

Після трагічної смерті композитора Михайло Григорович Івасюк передав Островському фотоплівки сина, попросив їх проявити. І застеріг: «Будь обережним, щоб не зашкодити собі». Багато знімків із цього архіву, що так і «просилися» на сторінки видань, змогли побачити світ лише через три десятиліття.

Самому Роману Островському, який навчався на хімічному факультеті і був позаштатним кореспондентом чернівецької газети «Радянський студент», пощастило зробити багато унікальних фото. Він є автором світлини, де вперше зібралися у співочому тріо Софія Ротару, Назарій Яремчук і Василь Зінкевич. Знімок, опублікований у «Радянському студенті» 10 вересня 1971 року, згодом розтиражувало багато союзних газет. Також Роман, один-єдиний(!) із Союзу, робив фото на конкурсі телепередачі «Алло, ми шукаємо таланти». Тоді сфотографував молодого Олександра Маслякова, інших знаменитостей. Коли Роман Карлович бачить світлини з конкурсу, то знає: це його роботи, бо більше ніхто не мав права проводити фотозйомку.

– А ви знаєте, – запитав пан Роман, – що перший фестиваль «Червона рута» був у Кіцмані у 1988 році? Про нього ніхто не писав – заборонили. Я був на тому концерті, проніс у зал три фотокамери, мав тоді «Зеніт», «ФЕД» і «Снайпер» із великим об’єктивом. Коли став налаштовувати техніку, підсів якийсь чоловік і сказав: «Тільки піднімеш камеру, зразу її й опустиш». Усе ж кілька фото мені вдалося зробити. А вже через рік у Чернівцях відбулася та «Червона рута», про яку дізнався весь світ. Змінилася кон’юнктура…

Французи хотіли викупити автограф композитора

Одна з улюблених фотографій Островського – де Володимир Івасюк поряд із Марією (Мусею) Соколовською.

 

– «Червону руту» Івасюк присвятив саме Мусі, вона була його студентським коханням, – каже пан Роман. – Володя і Марія вчилися в одній групі, співали в інститутському ансамблі. Марійка розповідала, що перший варіант пісні Івасюк показав їй ще у 1968 році, а остаточно завершив у 1970-му. Документальним доказом присвяти «Червоної рути» Марії є зошит, у якому Володимир поряд із текстом пісні написав: «Мусі від Володі. 15.9.70. ІІІ пара. Лекція по дермі (з дерматології. – Ред.)». Французи хотіли викупити цей автограф за три тисячі доларів, але Муся їм відмовила... Нині вона живе у Чернівцях.

 

Володимир Івасюк, за словами Романа Островського, був оригінальним не лише у творчості, а й в особистих стосунках. «Якось він не зміг прийти на побачення і надіслав Мусі листівку, – каже співрозмовник. – Вибачився, пояснив причину».

 МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ З ОСОБИСТИМИ ФОТО ВОЛОДИМИРА ІВАСЮКА (ЩОБ ПЕРЕГЛЯНУТИ КЛІКНІТЬ КУРСОРОМ ПО КАРТИНЦІ) :

Жінка, з якою хотів побратися, була агентом КДБ?

Володимир Івасюк зник безвісти 24 квітня 1979 року. Через 24 дні його знайшли повішеним у Брюховецькому лісі біля Львова. Ця смерть, як вважає родина, не була самогубством. У той час у житті Івасюка з’явилася жінка, Тетяна Жукова. Вона, судячи з відомостей, які є сьогодні, зіграла фатальну роль в долі композитора.

– За даними, які просочилися у пресу, Володимира «пасли» троє співробітників КДБ, серед них і Жукова, – розповів Роман Карлович. – Тетяна була артисткою місцевої опери. Між молодими людьми спалахнув роман. Але ні батьки, ні друзі Володі не сприймали «чорну фею» – так поза очі вони називали Тетяну. Жукова щезла зі Львова відразу після смерті Івасюка, і це ще більше підсилило підозри рідних щодо її причетності до трагедії. Вона начебто оселилася у Харкові, та чи жива зараз і чи розкриє коли-небудь свою роль у трагедії з Івасюком – невідомо… Думаю, Володимира, враховуючи його шалену популярність, можливість виїзду за кордон, КДБ намагалося завербувати, – Роман Островський має власні припущення. – Тоді як було? Якщо людині пропонували «співпрацю», а вона відмовлялася, то її прибирали. Або ж давали укольчик, щоб стерти пам’ять. Івасюк не пішов на умови кадебістів, відмовлявся писати музику на російські тексти, і ця незламність виявилася фатальною для нього.  

Роман Островський організував на Буковині кілька виставок зі своїми оригінальними фото. Їх він планує показати і в інших містах України. Також хоче написати книгу спогадів про події, свідком яких був, і людей, із якими звела доля. Матеріалу є достатньо.

Світлана Клос,

Тернопільська область

Фото з архіву Романа Островського

До списку новин