загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Верховині відкрили музей мольфарства

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
У Верховині відкрили музей мольфарства

На Прикарпатті, у місті Верховина відкрили Музей гуцульської магії. Тож тепер усі охочі можуть дізнатись про уміння карпатських мольфарів і знахарів розігнати хмари, припинити дощ чи, до прикладу, вилікувати рак настоянкою з гадюки.

У Верховині, в невеликій дерев’яній хатині, зібрано чимало атрибутів карпатських знахарів, а також лікувальні трави та настої, якими вони оздоровлювали людей. Почесне місце в експозиції займає стіл із речами останнього карпатського мольфара Михайла Нечая із села Верхній Ясенів.

«Тут є і осиковий хрест, і громовий чепелик, якими Нечай розганяв хмари. Він був ще й хмарником – вмів зупиняти грозу і дощ такими предметами», – розповідає екскурсовод музею Галина Михайлюк.

Знахарі знали, де і коли потрібно збирати цілющі трави та корені. Колись саме настої з них були основними ліками. Однак відвідувачі музею впевнені, що такі препарати потрібно використовувати і тепер.

«Якщо ліки не допомагають, а людина в це все вірить, я впевнена, що таке має допомогти», – вважає туристка зі Львова Тетяна.

Музей також розповідає і про так званих «гадєрів» – людей, які вміли розмовляти зі зміями і примовляти від їхнього укусу. А ще за допомогою спиртової настоянки із карпатської гадюки лікували від раку.

«Деякі люди вміють їх ловити, вміють настоювати, знають спеціальні пропорції. Вважається, що зміїна отрута вбиває ракові клітини і цим самим рятує від страшної хвороби», – зазначає Галина Михайлюк.

Зараз у Карпатах залишилося небагато знахарів. Та й самі вони себе не рекламують. Тож у музеї намагаються зберегти відомості про таких людей, аби розказувати про їхні унікальні можливості.

https://www.youtube.com/watch?v=XotEQreOrDc

До списку новин