загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як просто узаконити самочинне будівництво

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як просто узаконити самочинне будівництво

Яке будівництво ви можете узаконити у випадку здійснення такого без належного дозволу:

1. індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року;

2. збудовані до 12 березня 2011 року: громадські будинки I і II категорій складності; будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності.

При цьому для таких об’єктів як індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів включно, господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 100 квадратних метрів включно встановлено спрощений порядок проведення технічного обстеження. Так, згідно із Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» технічне обстеження таких об’єктів проводиться в ході їх технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті.

Крок 1. Визначення дати будівництва будівлі

Як ви вже могли з’ясувати для себе вище, спрощений порядок узаконення самочинного будівництва стосується тільки тих об’єктів, що були збудовані до 12 березня 2011 року.  Відтак для можливості скористатись “будівельною” амністією вам необхідно мати підтвердження, що будівництво було здійснене саме до цього часу. Відповідно такий період часу може підтверджуватись технічним паспортом на будівлю.

Якщо технічний паспорт на будинок виготовлений до 12 березня 2011 року він сам є документальним підтвердженням того, що така будівля підпадає під дію “будівельної амністії”. У разі, якщо технічний паспорт виготовлений після 12 березня 2011 року і в ньому зазначена дата будівництва будівлі до вказаної дати, потребується додаткове документальне підтвердження періоду будівництва. Для цього можуть бути використані будь-які документи та матеріали, дійсність та походження яких не викликає сумнівів (квитанції про оплату комунальних послуг, поставку побутової техніки та меблів за адресою будинку, передплату видань за вказаною адресою, датовані фотознімки із супутників тощо). Видається, що в якості підтвердження можуть бути використані нотаріально завірені свідчення сусідів. Перелік та назви документів і матеріалів вказуються у технічному звіті про проведення обстеження

Крок 2. Проведення технічного обстеження

Якщо будинок має загальну площу до 300 квадратних метрів включно, господарські (присадибні) будівлі і споруди загальну площу до 100 квадратних метрів включно, в такому випадку потрібно звертатися до організації, яка здійснює технічну інвентаризацію (далі – БТІ).

Фахівці БТІ одночасно виготовлять технічний паспорт, проведуть обстеження та складуть звіт, у т.ч. отримають від місцевого органу містобудування та архітектури інформацію щодо відповідності розташування об’єкта будівництва державним будівельним нормам, і на їх підставі проставлять відповідну відмітку у технічному паспорті. Вона виглядає так:

Для решти об’єктів, на які поширюється «будівельна амністія», потрібно діяти у загальному порядку, а саме: спочатку виготовити технічний паспорт, звернувшись до БТІ, а потім провести технічне обстеження. Таке обстеження може здійснювати суб’єкт господарювання, який має у своєму складі фахівців, що отримали сертифікат експерта з технічного обстеження, або фізична особа- підприємець, що має зазначений сертифікат. Відмітка у технічному паспорті про проведення обстеження у даному випадку не потрібна. За інформацією щодо відповідності розташування об’єкта будівництва державним будівельним нормам до місцевого органу містобудування та архітектури може звернутися як сам замовник, передавши її потім фахівцю з обстеження для зазначення у звіті про обстеження, так і за дорученням замовника суб’єкт господарювання, що проводить обстеження.

Крок 3. Загальний порядок формування пакету документів для прийняття в експлуатацію

Перед тим, як подавати документи для того, щоб узаконити самочинне будівництво, ви повинні пересвідчитись що у вас наявні:

1.            звіт про проведення технічного обстеження (у випадках, які означені в другому кроці). Звіт про проведення технічного обстеження потрібно подавати в оригіналі. Необхідно звернути увагу на те щоб звіт було прошито, пронумеровано, затверджено суб’єктом господарювання підписано та скріплено особистою печаткою виконавця.

2.            засвідчена в установленому порядку копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт.  Така копія повинна бути посвідчена нотаріально.

3.            засвідчена в установленому порядку копія технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження). Технічний паспорт може бути поданий в оригіналі або копії, засвідченої БТІ яким було складено таких технічний паспорт, або нотаріусом, проте як свідчить практика, у переважній більшості нотаріуси відмовляються засвідчувати вірність копій технічних паспортів.

4.            заява про прийняття в експлуатацію об’єкта 

5.            два примірники декларації про готовність об’єкта до експлуатації (заповнена на підставі інформації з документів, означених в п.п.1-3)

Документом, що посвідчує майнові права на земельну ділянку, може бути:

 державний акт на право приватної власності на землю, державний акт на право власності на землю, державний акт на право власності на земельну ділянку;

 свідоцтво про право на спадщину, до якого долучається державний акт;

– державний акт на право постійного користування земельною ділянкою;

 договір оренди з його невід’ємними частинами (план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об’єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом);

 договір суперфіцію (право користування чужою земельною ділянкою для забудови);

– свідоцтво про право власності та витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно, тощо.

 

Крок 4. Подання пакету документів до центру надання адміністративних послуг

Так, відповідно до Переліку адміністративних послуг органів виконавчої влади, які надаються через центр надання адміністративних послуг, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 523-р,реєстрація декларації про готовність об’єкта до експлуатації, здійснюється через центри надання адміністративних послуг, утворені при Київській міській держадміністрації, міських радах (їх виконавчих органах) населених пунктів, які є адміністративними центрами областей.

Чекайте 10 робочих днів. Орган державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2015 року безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти будівництва, збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію, самочинно збудований об’єкт, або приймає рішення про повернення на доопрацювання.

Крок 5. Отримання зареєстрованої декларації та реєстрація права власності

Після отримання у центрі надання адміністративних послуг один з примірників зареєстрованої декларації про готовність об’єкта до експлуатації, Вам необхідно оформити право власності на нього.

Державна реєстрація права власності на новостворений житловий будинок проводиться реєстраційною службою за місцезнаходженням такого будинку.

Документи, які необхідно подати для проведення державної реєстрації прав:

·                     заява про державну реєстрацію;

·                     копія документу, що посвідчує особу заявника;

·                     копія реєстраційного номера облікової картки платника податку згідно з

Державним реєстром фізичних осіб – платників податків (крім випадків, коли особа через свої релігійні або інші переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку, офіційно повідомила про це відповідні органи державної влади та має відмітку в паспорті громадянина України);

·                     документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав;

·                     документ про сплату державного мита (крім випадків, коли особа звільнена від сплати державного мита);

·                     технічний паспорт на житловий будинок;

·                     документ, що посвідчує речове право на земельну ділянку;

·                      витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (у разі, коли в документі, що посвідчує речове право на земельну ділянку, відсутні відомості про її кадастровий номер);

·                     документ, що відповідно до вимог законодавства засвідчує відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам (декларація про готовність об’єкта до експлуатації);

·                     документ, що підтверджує присвоєння об’єкту нерухомого майна адреси.

До списку новин