загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Черкащині археологи знайшли козацькі й скіфські артефакти в одному й тому ж кургані

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
На Черкащині археологи знайшли козацькі й скіфські артефакти в одному й тому ж кургані

Археологічна експедиція Черкаської облдержадміністрації, яка проводить розкопки на території городища Бурти, що неподалік с. Чаплинка на Лисянщині, натрапила на поховання кількох історичних епох.

Розкопки почалися з окраїн городища, де науковці натрапили на сліди діяльності козаків XVI-ХVIII ст. з видобутку натрієвої селітри з чорнозему, яку використовували для виробництва пороху. Олександр Назаров спрямував роботи з розкопок в центр майдану Бурти, на місце провалля. І не помилився – науковці натрапили на поховання декількох історичних епох. Археологи знайшли вісім вцілілих людських скелетів та кістки-фрагменти ще багатьох.

“Нижній ярус поховань 2-3 тисячоліття до нашої ери — доби середньої бронзи належав цивілізації мисливців, що ще до кіммерійців населяли прилеглу територію. Своїх небіжчиків вони хоронили по колу, поряд зі скелетами — залишки зброї: крем’яні наконечники стріл та списів. Добре збереглися чотири скелети: два дорослі і два дитячі. Особливо, вразив кістяк великого небіжчика — понад два метри ростом.

Верхній ярус поховань належить скіфським народам VI-VII ст. до нашої ери. Для цього вони використали вже існуючий курган розривши та розчистивши його від попередніх поховань. Скіфи засипали основу могили більш світлішою жовтою глиною шаром 50-80 см. На цьому місці було вкопано тридцять стовпів і споруджено дерев’яний склеп розміром 10×10 метрів. На дерев’яний склеп поклали шар гранітного каміння, серед якого вирізняється один дуже масивний до 300 кг, і насипали високий курган із землі. На одному із тридцяти стовпів, ближче до центру мавзолею висіли два сагайдаки зі стрілами, що мали бронзові наконечники. Коли стовп згнив — сагайдаки впали в яму, це дозволило їм уникнути очей грабіжників і дожити до сьогодення”, — коментує очільник експедиції Олександр Назаров.

Керівник експедиції впевнений, що цей склеп є усипальницею царської сім’ї, що свого часу зберігав значно більше скарбів, а серед них і речі з золота. Коли дерев’яні стіни склепу зітліли від часу і завалилися, могилу пограбували. Сюди ведуть два підкопи, біля отворів яких розкидані кістки скелетів та окремі бронзові наконечники стріл. На теренах України знайдено лише один подібний дерев’яний склеп менших розмірів.

Довідка “Козацького краю”

Городище “Бурти” розташоване на відстані одного кілометра на північ від с. Чаплинка Лисянського району Черкащини. Земляні вали заввишки 10-12 метрів оточують територію площею 1,9 га. Традиційно “Бурти” відносять до скіфських часів (VI – VII вв. до н.е.), проте недавні дослідження виявили в центрі городища поховання епохи бронзи (2-3 тис. до н.е.). У козацькі часи вали використовувалися як укріплення військами гетьмана Богдана  Хмельницького, а потім полковника Семена Палія. За 8 кілометрів на північний схід від “Буртів” проходив  ”Чорний шлях” набігів татар. Під час Корсунь-Шевченківської битви у Другу світову війну німецькі війська розмістили тут артилерійську батарею, проте протрималися вони недовго… На той час городище займало ще до 12 га.

Зараз це пам’ятник не лише археології, але і природи, оскільки серед місцевої рослинності зустрічаються представники”Червоної книги України”

До списку новин