загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На яку пенсію можна розраховувати, маючи неофіційну роботу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
На яку пенсію можна розраховувати, маючи неофіційну роботу

Багато громадян зараз працюють без офіційного оформлення навіть на півставки. Таким чином, ці роки роботи не зараховуються в їхній трудовий стаж для отримання пенсії. З’ясуємо, яким повинен бути мінімальний трудовий стаж для отримання пенсії, і в якому розмірі може бути пенсія при стажі меншому від встановленого законом мінімуму.

Як передбачено у ст. 20 Закону України «Про пенсійне забезпечення», особам, які не мають достатнього для призначення повної пенсії стажу роботи (стаття 12), призначаються пенсії за віком при неповному стажі в розмірі, пропорційному наявному стажу, але не менше соціальної пенсії (пункт "б" статті 94).

При призначенні пенсій при неповному стажі не застосовуються встановлені цим Законом пільгові умови за віком і стажем для призначення пенсій.

Стаття 12 Закону вказує, що права на пенсію за віком мають:

чоловіки - після досягнення 60 років і при стажі роботи не менше 25 років;

жінки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років.

Соціальні пенсії призначаються в таких розмірах:

30 відсотків мінімального розміру пенсії за віком: чоловіки - 60 років, жінки - 55 років, якщо вони не набули права на трудову пенсію без поважних причин;

50 відсотків мінімального розміру пенсії за віком: чоловіки - 60 років, жінки - 55 років, якщо вони не набули права на трудову пенсію з поважних причин.

Звернемо Вашу увагу також на те, що мінімальна пенсія з 1 січня по 1 травня 2016 року встановлена в розмірі 1074 грн.

Робота за наймом у сім'ї - чи є право на пенсію?

Чи включається робота нянею і домробітницею в трудовий стаж? Якими документами це можна довести? Які документи повинен надати роботодавець, якщо трудова книжка не оформлялася? Хто в даному випадку виступає роботодавцем?

При відсутності трудових книжок у осіб, які працювали у громадян за договорами (домашні робітниці, няні, секретарі, сторожа, садівники, водії тощо.), час їхньої роботи в домашньому господарстві підтверджується трудовими договорами з відміткою про її виконання.

Для підтвердження стажу приймаються довідки, видані наймачем, а в разі його смерті - одним із подружжя або іншим членом сім'ї, який проживав разом з ним у даний період (крім родичів, які в цей час були неповнолітніми), та довідки про сплату страхових внесків до Пенсійний фонд України.

Справжність підпису особи, яка видала довідку про роботу, засвідчується в установленому порядку (Пункт 21 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою КМУ №637).

До списку новин