загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Удар по яйцях: як українсько-ізраїльський скандал вплине на вільну торгівлю з ЄС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Удар по яйцях: як українсько-ізраїльський скандал вплине на вільну торгівлю з ЄС

Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС таки запрацювала з 1 січня, але вже в перший місяць її роботи життя нагадало Києву: новий статус дає не лише нові можливості. Бізнесу та урядовцям треба бути готовими до нових ризиків та оперативно реагувати на них.

Адже гучні торгівельні скандали можуть завдати чималої шкоди нашим амбітним планам.

Саме тому надважливою є новина з Ізраїлю, де з 6 січня було призупинено постачання українських яєць через виявлення в них бактерії Salmonella enteritidis.

Варто визнати: незважаючи на свята, українські урядовці відреагували досить оперативно і вже почали діяти. Наразі вже з’явились перші офіційні пояснення від Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Втім, у цій історії досі є декілька нерозкритих фактів.

1. Як це вплине на торгівлю з ЄС?

На перший погляд, проблема з українськими яйцями не стосується ЗВТ із ЄС, а є локальним питанням експорту до Ізраїлю, який реалізує лише одна українська компанія.

Але насправді ситуація набагато глибша, адже вона напряму стосується якості роботи української державної системи контролю за безпечністю харчових продуктів.

Нагадаємо, харчові продукти, а особливо ті, які мають тваринне походження, завжди мають знаходитись під пильним державним контролем, адже в цій сфері надто великий ризик, що недбалість матиме негативний вплив на здоров’я споживача.

Відповідно, під питанням – здатність країни забезпечити якісний контроль за безпечністю продуктів харчування.

Україна тільки починає активно експортувати продукти тваринного походження, і негативні повідомлення про безпечність продуктів створюють негативну репутацію для інших українських експортерів.

Ця інформація також дуже цікавить і ЄС, адже ЗВТ – це не просто договір, який вступив в силу; ми повинні на практиці показати європейцям, що впроваджуємо їхні стандарти і державна система контролю працює, тобто державні органи перевіряють по суті й звертають увагу на проблеми на виробництвах та усувають їх, а не просто намагаються знайти проблему, щоб взяти хабар, як це було зазвичай.

Тепер при експорті нас перевірятимуть ще й європейські органи, а там контроль дуже жорсткий.

2. Чи існує реальна небезпека від українських продуктів?

Поки що ми дійсно не можемо на всі 100% стверджувати, що саме яйця заражені сальмонелою, оскільки ізраїльська сторона не повідомила, де саме знайшла цю бактерію. І цей факт є дуже дивним, адже зазвичай сторона, яка виявила бактерію, має чітко вказати код підприємства і де саме вони виявили цю бактерію (упаковка, шкаралупа, саме яйце).

Цієї інформації досі не надали, і саме через це українська делегація вирушила 13 січня до Ізраїлю, щоб з’ясувати ці питання.

Така ситуація наштовхує на припущення:

Ізраїль хоче нам виставити свої специфічні умови для імпорту яєць, адже досі не надав повної інформації про виявлення бактерії.

Складається враження, що вони чекають на українську делегацію, щоб обговорити питання обсягу наших поставок.

Можливо, це звичайна торговельна війна, адже такі інфекції зазвичай знаходять, коли країна хоче заборонити імпорт. Можливо, дійсно винен український виробник і наша система контролю за безпечністю харчових продуктів, яка не виявила проблему ще на території України.

Тож важливо, щоб українська сторона довела цю справу до кінця і повідомила про результат.

3. Чи врятує європейська система безпечності продуктів від таких ситуацій?

Українська система безпечності харчових продуктів починає працювати як європейський орган – проблему публічно озвучили в медіа, дали перші пояснення, повідомили про кроки, які планують зробити в цій сфері.

Це дуже важливо, адже ми на своєму ринку також активно споживаємо яйця і повинні знати, чи безпечні вони. Як повідомив перший заступник Служби з безпечності харчових продуктів, проводяться аналізи і нас повідомлять про результат.

Торгівля – це бізнес, де кожна країна захищає свої інтереси і прибутки.

Україна почала виходити на нові ринки, а тому репутація – наша найцінніша зброя.

Нам треба її захищати – боротися з корупцією і ефективно виконувати зобов’язання в рамках Угоди про асоціацію.

Любов Акуленко,координатор Інформаційної кампанії "Сильніші разом!"

До списку новин