загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

25 січня - сьогодні відзначають Тетянин день

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
25 січня - сьогодні відзначають Тетянин день

25 січня відзначається подвійне свято - день пам'яті святої великомучениці Тетяни і День студентства.

25 січня церква вшановує святу мученицю Татіану Римську - ранньохристиянську мученицю, яку піддавали тортурам за віру в Христа при імператорі Олександрі в III столітті.

Факти про великомученицю

Батько Святої Тетяни був поважним римлянином, імператорським урядником, проконсулом, але водночас був таємним християнином і за Божими Законами виховував дочку. Чим більше дізнавалась дівчина про Господа, тим сильнішою ставала її віра.

У молодому віці Тетяна вирішила присвятити все своє життя Ісусові і прожити його в непорушеному дівоцтві. Згодом її прилучили до посвячених Богу жінок-дияконіс римської церкви.

Великомучениця постраждала під час гоніння на християн за часів імператора Олександра Севера. Її схопили і привели в язичницький храм Аполлона, де примушували принести жертву поганському ідолу. Відмовившись, святу Тетяну жорстоко катували, проте твердість її віри і терпіння були непохитні. Згідно з переказами, муки, яким піддавали святу Тетяну або не завдавали їй шкоди, або за ніч сліди їх безслідно зникали, або самі мучителі страждали від ударів, які наносилися невидимою рукою.

Вражені стійкістю святої, мучителі Тетяни тут же відкрито зверталися до Христа, перетворюючись з катів у мучеників за Христа. Голодний лев, який був випущений на святу Тетяну на арені цирку, почав лащитися до неї. У підсумку, перелякані гонителі засудили мученицю на страту мечем. Разом з нею був страчений і її батько.

День студентства

У 1755 році государиня Єлизавета поставила 25 січня свій імператорський підпис під указом про заснування найпершого Московського університету. Через 36 років, в 1791 році, в невеликому флігелі навчального закладу відкрили студентську домову церкву святої Тетяни. Через збіг випадкових обставин, 25 січня спочатку став Днем заснування університету, а трохи пізніше - Днем студента, який святкують з розмахом.

Радянська влада заборонила веселе молодіжне свято. У нашу країну вонн повернулося лише в 1992 році.

Святкування Дня студента в Україні проводиться за сприяння Міністерства молоді та спорту України, за підтримки Кабінету міністрів України та Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України і включає низку просвітницьких, громадських та культурно-мистецьких заходів для молоді та за її участю.

Незважаючи на те, що історія свята своїм корінням сягає в далеке минуле, традиції збереглися й донині. Студентська братія як влаштовувала широкі гуляння більше ста років тому, так і в XXI столітті воліє відзначити своє свято шумно і весело. До речі, в цей день квартальні навіть надзвичайно тверезих студентів не чіпали. А якщо і наближалися, то козиряли і довідувалися: "Не потребує пан студент в допомозі?"

У народі в Тетянин день (Бабин кут) існує багато звичаїв, обрядів і прикмет

У цей день ставлять свічки за успіхи в навчанні. Мучениці Татіані моляться в скрутному вченні та просвітництві.

25 січня пекли хлібину у вигляді сонця, запрошуючи світило скоріше повернутися до людей. Такі короваї їли всією сім'єю, щоб кожному дістався "шматочок сонця".

Багато прикмети на свято Тетянин день були пов'язані з приготуванням обрядового короваю, наприклад:

• якщо хліб піднімався горбком в середині, значить, чекай удачі в цьому році і життя налагодиться, піде в гору;• якщо коровай виходив гладкий і без вад - це вірна прикмета до спокійного році і розміреного життя;• якщо коровай пригоряв - раділи - пригорілу корочку повинна була з'їсти іменинниця, щоб вона могла з готовністю прийняти все від своєї долі;• а от якщо коровай тріскався - це вважалося тривожним знаком.

Крім того, дівчата в селі рано вранці вбиралися і йшли на річку, де вбивали і мили постілки. За традицією, назад нести постілки їм допомагали хлопці. Потім постілки розвішувалися по парканах, щоб усі бачили красу і чистоту постілок, а по них судили і про дівчину.

Також в старовину до цього дня дівчата майстрували невеликі мітелочки з ганчірок і пір'я. Вважалося, що якщо таку мітелочку непомітно покласти в бабин кут в будинку бажаного хлопця, то хлопець вже точно на ній одружиться, а їх спільне життя буде довгим і щасливим.

Матері відмінно знали ці хитрощі і ретельно обирали наречену, якій вдасться "сховати" віничок.

За повір'ями, жінка, народжена цей день, буде гарною господинею: "Тетяна і коровай пече, і постілки по річці б'є, і хоровод веде".

Для цього дня існували прикмети на погоду. Якщо на Тетянин день вигляне сонце - птахи повернуться рано, весна буде ранньою. Якщо ж на Тетяну йшов сніг, вважали, що літо буде дощове, а ось тепла заметіль віщувала посуху і неврожай. Зате, якщо небо було ясним, а на дворі стояв морозець - селяни чекали хорошого врожаю.

Прикмети на Тетянин день

• Коли сонце зайшло, хлібного короваю не починаєм, не те другий день свій почнешь• Раннє сонце - ранні птахи.• На Тетяну прогляне сонечко рано - до раннього прильоту птахів.• Тетяна та коровай пече, і постілки на річці б'є, і хоровод веде .• Якщо на Тетяну морозно і ясно - буде хороший урожай; тепло і заметіль - до неврожаю.• Дівчинка, народжена у Тетянин день, буде хазяйновитою та гарною господинею. Таку будь-хто візьме заміж.

До списку новин