загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Домовик - дух і охоронець помешкання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Домовик - дух і охоронець помешкання

Ніякий будинок не стоїть без домовика, у цьому селяни були абсолютно впевнені. Від того і імен у невидимого хазяїна двору і будинку безліч: Він, Сам, Чур, "дід", "дідко",  хазяїн, годувальник, "господар",  і ін.

Іноді вважалося, що Домовик має родину - дружину (домаха, домовичиха) і дітей. За аналогією з іменами жіночого духу будинку (маруха, потвора) передбачається, що найдавнішою назвою Домовика могла бути Мара. На відміну від самого домовика його сімейство ніколи не буває не тільки видно, але і чутно.

У старі часи розрізняли дух, що живе у дворі,  і власне дух дому (домовик), але частіше їх суміщають, вважаючи, що домовики живуть не тільки у будинках, але ще і допомагають доглядати і за худобою. Від його відношення, доброзичливого чи ворожого, залежало здоров'я худоби. Тому намагалися приносити "жертви Домовику" (трохи їжі) у хлів, де він міг жити. Вороже настроєний домовик міг мучити худобу і приносити значні збитки господарству. Вважалося, що Домовик частенько зближався з нечистою силою, хоча і здатний їй протистояти. Домовик також може пророкувати долю.

Дослідники вважають, що деякі обряди, що стосуються Домовика, раніше могли бути зв'язані зі "скотним богом" Білястом, а зі зникненням його культу були перенесені на Домовика. Непрямим доказом на користь цього припущення служить повір'я, по якому замужня жінка, "яка засвітилася" (показала своє волосся чужому), викликала гнів Домовика - точно так само зв'язували Біляста (Волоса) з повір'ями про волосся.

Де живе Домовик

 

І все-таки, піч - саме улюблене місце перебування домовика: він навіть "скидає" бабів з печі, якщо вони постійно займають грубку. Так розповідала одна бабуся. Вона була хвора і не злазила з печі. Домовик її штовхав, тільки вона увесь час упиралася: "Не пущу рідний, самій нікуди". Ну, він узяв її та й скинув - сам на грубку поліз.

За грубку кидали сміття, щоб "Домовик не перевівся".

Домовиків можна пошукати біля порога, у кутку, під підлогою, при комірку, на горищі, за стіною. А от у ванну кімнату (чи баню) домовики взагалі не заходять (там живуть інші істоти).

А взагалі, Домовик любить сам вибирати собі місце проживання в  будинку чи квартирі, і вже коли вибрав - то ніколи не піде.

 

Походження Домовика

 

Існує легенда про походження "домашньої" погані (як і всієї іншої погані; дана легенда має багато варіацій, але суть приблизно одна):

Коли Сатана повстав проти Бога і той на кару скинув його з небес разом із усіма непокірливими і злими ангелами, деякі з них на чолі із Сатаною - пролетіли крізь землю прямо в пекло. Але інші, не будучи так вже обтяжені гріхами і злом, у пекло не потрапили, а залишилися на землі у вигляді земної погані - лісовиків, водяників, потвор, русалок... А ті, хто був добріший за інших чи покаявся, уже будучи скинутий з небес, перетворилися в погань "домашню". Домовик, як поводир домашньої погані, так само з'явився саме в такий спосіб. З усіх нечистих, він - один з найбільш дружелюбних стосовно   людини.

По білоруських повір'ях Домовик з'являється з яйця, знесеного півнем, яких необхідно шість місяців носити під пахвою з лівої сторони: тоді вилуплюється змієня-домовик.

Існувало також повір'я, що Домовики - це люди, що вмерли без призначення.

Менш розповсюджена версія, що домовим духом може стати істота,  що випадково ненавмисно погублена в межах будинку під час його будівництва. Існували уявлення, згідно яким будь-яка істота, обмірювана майстром-будівельником (мірка заривається під одним з кутів майбутнього будинку), вмирає, перетворюючись в домовика, але зберігаючи колишні  риси, звички - наприклад, нявкаючи і дряпаючи, якщо була обмірювана кішка, і т.п..

Як виглядає Домовик?

 

Мало хто бачив домовика, найчастіше  чули його голос. Він шумить, бродить ночами по кімнатах, зітхає і бурмоче.

Домовик у різних куточках України виглядав по-різному. Для жителів Київщини це - "сивий старий з непокритою головою, одягнений у довгу білу сорочку"; на Херсонщині - "невеликий старий з довгими сивими волоссям і бровами, із сердитим виразом обличчя, кривими ногами, тіло, крім рук з довгими нігтями й обличчя, покрите білою вовною"; закарпатський селянин запевнятиме, що домовик - "чорний, кошлатий, здоровий як ведмідь, на голові шапка";

По повір'ях, Домовик міг перетворюватися в кішку, собаку, корову, іноді в змію, пацюка (мишу) чи жабу. Бувало, з'являвся у вигляді тіні на стіні.

Не гніви Домовика!

В українських селян переважає поважне, з деяким побоюванням відношення до домовика. Домовик - дбайливий хазяїн, він любить родину, де між людьми панують мир, любов і згода, де будинок знаходиться в чистоті і порядку.

При переїзді в новий дім належало зробити особливий ритуал, щоб умовити Домовика переїхати разом з хазяями, яким у противному випадку грозила біда. Адже без людей домовик жити зовсім не може. Позабутий у закинутому  будинку  чи на попелищі, що позбавилося даху і хазяїв домовик гірко плаче, виє, кричить... Без людського товариства домовик лютує - стає злим і агресивним. На жаль, таких домовиків варто  проганяти, якщо вистачить сил, убивати. Його вже знову неможливо привчити до людей.

У гарних родинах після вечері завжди залишали на столі "харч для домовика". "Хазяїна" обов'язково "годували", тобто пригощали по великих святах (на Різдво, під Новий рік, у Чистий четвер, а також перед Великоднем).

Необхідно знати і про звички, здатні скривдити Домовика.

 

Домовик не виносить свист і іноді може майже відразу залишити будинок.

Домовиків серйозно дратує тютюновий дим: цей дим потім нікуди не вивітрюється, він осідає на меблі і накопичується по кутках квартири.

Неприємних гостей домовик буде намагатися вижити всіма силами: він починає душити їх, давити на них. Наближення порчі домовик відчуває заздалегідь. Якщо, приміром, до вас у гості зайшла недобра людина з чорними думками, що принесла із собою купу злості, заздрості, то домовик починає турбуватися. Якщо хазяїн квартири не чує нашіптувань домовика, то останній пускається на все щоб привернути на себе увагу. У недоброго гостя може вирватися з рук кружка і розбитися, розлитися що-небудь на скатертину. Іноді посуд б'ється в самого хазяїна - це теж попередження.

Так само ніколи не варто залишати на ніч на столі   предмети, що ріжуть, (качани, ножі, ножиці) і деякі продукти (цибуля, часник, перець, сіль) - усе це дуже заважає домовику боротися проти злих сил і захищати будинок.

Спілкування з Домовиком

 

Існує думка, начебто після розмови з домовиком можна  оніміти чи залишитися заїкою на все життя. Тому краще просто прислухатися до Домовика.

А знаки домовика наші предки розуміли. Загримить посудом - будь обережний з вогнем.  Чи заохає, заплаче - до горя. Намочить когось вночі - про хворобу попереджає. Вити почне, дверима і ставнями ляскати - до небіжчика. Але якщо вночі лапою своєї м'якою погладить або сміятися   почне чи на гребінці заграє - до радості.

Бувало, уночі навалювався Домовик на  груди людини і будив цим, і наші предки швидко запитували: "До   добра  чи до худа?" І "дідко" відповідав людським голосом, але тихо, начебто вітер листами прошелестить. Сміливці скидали його на підлогу, як кішку. Сусідко при цьому "крякав", але на таке звертання не ображався - сонній людині все пробачав.

Зверталися до Домовика і за допомогою. Так, якщо дівиця сумнівалася в даному слові її нареченого і починала побоюватися, що він її обдурить і не жениться на ній, то вона прибігала до наступного обряду.

У будь-який четвер, крім святкових, залишившись сам на сам вдома, устань посередині кімнати, три рази перехрестися, три рази поклонися і прочитай чолобитну на домовика:

Домовий домовик, головам головик, оберег дому, домової балки, підлоги, людей домашніх, худоби і домашніх птахів, заступник обманутих дівиць, допоможи мені, підсоби мені, викликни, викрикни, замани мені в чоловіки вінчані раба Божого (ім'я), щоб тягло його в мій дім, на мою дорогу, до мого порога, до моїх дверей, мені, рабі Божій (ім'я), допоможи, у наречені раба Божого (ім'я) дай. До мого порога його сватів направляй. Амінь.

При цьому кидали під підлогу  цукерку.

Домовик допомагає знайти зниклі речі. Для цього його потрібно просто попросити про це: "Хазяїн-панотець, допоможи, підкажи, де лежить те-те і те-те...". Чи: станьте в куток кімнати і зверніться до домовика: "Домовик, домовик, пограй і віддай".

Якщо Домовик вороже настроєний

Якщо Домовик справляє в будинку всякі бешкетування, приносить збитки, потрібно спробувати домовитися з ним усіма доступними способами: і пожурити, і насварити, і приголубити, і тільки якщо вже нічого не виходить, і він дійсно дуже злий, тоді виганяйте, але пам'ятайте, без домовика життя погане.

Беріть віник і, приказуючи: "Вимітаю тебе, чужий, шкідливий домовик, виганяю" - метете підлогу, заглядаючи віником у кожен кут. І так щодня, крім п'ятниці, весь тиждень.

До списку новин