загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Майстриня з Рівненщини створює унікальні лакові картини

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Майстриня з Рівненщини створює унікальні лакові картини

Художниця з Рівненщини Наталія Бороденко розробила оригінальну  техніку створення картин. Свої роботи вона пише лаком для нігтів. Аналогів таким картинам в Україні нема. Тим часом у Дубенському замку відкрилася перша виставка Наталії Бороденко.  А завдяки унікальності  техніки вона потрапила у ТОП-5 креативних художників України. Так, ці майстри пишуть свої роботи кавою та вином, шоколадом, праскою, а ще за допомогою цвяхів, ниток та молотка.

Використовувати лак для картин Наталія Бороденко почала випадково. Це був період  її роботи у школі, коли довелося замінити вчителя уроків малювання. Якраз відбувався семінар із образотворчого мистецтва, де потрібно було представити роботи. Вона хотіла зробити щось оригінальне. Фарбами  вдома ніхто особливо не захоплювався,  зате був чималий вибір лаків для нігтів, бо дві доньки і мама  були  небайдужі  до манікюру. Знайшовши у батьковій майстерні деревоволокнисту  плиту і взявши у руки лак для нігтів, за одну ніч  пані Наталя створила 4 картини. Вони вийшли яскраві  і неординарні. 

 У 2006 році жінку обрали головою Тараканівської сільської ради Дубенського району. Відтоді  вона ці  картини забрала на роботу. А через років 8 згадала про них і вирішила продовжити таке захоплення.

Свої картини Наталія Бороденко пише на ДСП. Для фону використовує автомобільний лак, потім малює олівцем, а після цього береться за лак для нігтів. Пише не на мольберті, а на підлозі. Адже лак – не фарба, він розтікається. Коли зображення підсихає, Наталія покриває його ще й прозорим лаком, аби закріпити. Робота дуже клопітна і делікатна. Одного разу через поспіх зображення таки почало розпливатися – попередній шар лаку не встиг висохнути. Довелося рятувати картину за допомогою фену.

«Лакові картини яскраві, вони переливають і наче грають. А ще змінюють колір, залежно від освітлення. Так, коли на зображення потрапляє ультрафіолет, воно одне, при денному світлі стає іншим, коли темніє – з’являються ще якісь відтінки. Лак не любить лише жовтого світла, - розповідає Наталія Бороденко. -  Дехто, дивлячись на мої роботи, навіть думав, що вони з бурштину.  Картини стала  брати під скло, тому що іноді відвідувачі, роздивляючись зображення,  починають водити по них руками. Натомість деякі малюнки прозорим лаком ще  не закріплені, тож це  може їх зіпсувати. Зате, використовуючи лак, не варто  турбуватися про колір. Моїм першим роботам майже 16 років, але  виглядають вони, як нові». 

Жінка дізналася, що окрім неї, у світі лаком малюють ще троє художників. Один із них, який живе у Мексиці, одну картину пише 4-5 тижнів. Натомість Наталія Бороденко створює одну роботу за 4-5 днів. Щоправда, лаку йде чимало. Вже сьогодні жінка знайшла, де його можна купувати літрами.

Художницею себе вона не вважає. Має педагогічну освіту. Зате у родині майстри є. Так, батько Наталії в юності вишивав картини. Щоправда, згадала вона про це вже за деякий час після його смерті. Жінка випадково знайшла дві його роботи. Вишивки були великі, як її картини. Їх  вдалося від реставрувати. Після цієї знахідки пригадалося, як батько розповідав, що ще в армії вишивав. Та й вдома були вишивані картини. Просто на це тоді не зверталася увага. А знайдені батькові роботи Наталію зворушили до сліз.

«Я малюю емоції, - каже про свої роботи жінка. – коли мені хочеться затулитися від світу, то на картині з’являється парасолька. Коли на душі легко, то малюється щось танцююче. У мене є картина, де намальовані троянди, хоча я їх не дуже люблю. Одного разу мені захотілося залити їх чорним лаком. Я так і зробила. А наступного дня дізналася, що в той неспокійний «темний» день  помер мій найкращий друг. Я це наче відчула. Взагалі пишу тільки  те, про що мовчу».

Сьогодні Наталії Бороденко – авторка 40 картин. Свої роботи художниця не продає. Лишень одну подарувала.  Мріє створити власний музей та колекцію картин для майбутніх онуків.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

 

 

До списку новин