загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Лесь Танюк помер від раку шлунка

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Лесь Танюк помер від раку шлунка

Сьогодні на Байковому кладовищі в Києві поховають режисера театру й кіно, колишнього нардепа 77-річного Леся Танюка. Його не стало 18 березня. gazeta.ua

Леонід Степанович боровся з раком шлунка. Переніс кілька операцій. Останню — 1 січня у "Феофанії". Видалили частину шлунка й підшлункову залозу.

— Танюк не міг уже їсти нормально. Але він ні на що не жалівся, — розповідає про останні дні митця літературознавець 75-річний Микола Жулинський. — До кінця думав про творчість. Опікувався своєю книгою поезій і перекладів, яка має вийти у видавництві "Смолоскип". Нікому про хворобу не говорив.

 

Лесь Танюк народився 7 серпня 1938 року в родині вчителів у селі Жукин на Київщині. Дитинство провів із батьками в концтаборі у Німеччині. Після повернення їм не дозволили жити в Києві. Танюки переїхали на батьківщину батька, у місто Луцьк. Вищу освіту здобув у Київському інституті театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого за фахом "Режисер театру й кіно" на курсі Мар'яна Крушельницького.

— На мене справила величезне враження книга, яку Танюк написав про свого вчителя Мар'яна Крушельницького, — говорить 62-річний Олексій Кужельний, художній керівник театру "Сузір'я". — Коли людина у зрілому віці пригадує свого вчителя і віддає йому належне, це ознака високої культури.

За монографію "Мар'ян Крушельницький: Школа образного перевтілення" Танюка висували на Шевченківську премію. Але він її не отримав.

У 1959–1960 роках Танюк став одним із засновників Клубу творчої молоді в Києві та був обраний його першим президентом.

— Із цього клубу почався інтелектуальний супротив радянській владі, — розповідає режисер і письменник 68-річний Богдан Жолдак. — Діяв він на базі Київського театрального інституту. Потім клуб розігнали. 1965 року Лесь опинився в Москві. Там він уник репресій.

У радянській столиці він ставив спектаклі у МХАТі, Центральному дитячому та інших театрах. Вистави Леся Танюка відзначали дипломами, висували на Державну премію СРСР, вивозили за кордон, але він сам залишався невиїзним.

1968 року його звільнили з Центрального дитячого театру за підпис листа на захист дисидентів Олександра Гінзбурга та Юрія Галанскова. Вистави заборонили. 1986-го, через місяць після Чорнобильської катастрофи, Танюк повернувся в Україну на посаду головного режисера Київського молодіжного театру. Звідти його після серії протестних театральних вечорів звільнили без права працювати в театрах "за невідповідність посаді".

1992-го його обрали головою Всеукраїнського товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса. Був членом трьох творчих спілок — письменницької, кінематографічної й театральної.

Леонід Степанович поставив понад 50 спектаклів. Він — режисер фільму "Десята симфонія", автор серії телефільмів про Розстріляне Відродження.

Танюк викладав режисуру в Київському університеті театру, кіно й телебачення ім. Карпенка-Карого. В коридорі університету поставили його портрет. На столі, застеленому чорною скатертиною, горить лампадка і стоїть ваза з чотирма гвоздиками.

Лесь Танюк понад 50 років прожив у шлюбі з мистецтво­знавцем Неллі Корнієнко. Їхня донька Оксана — театрознавець. Онук Іван — науковець.

Був народним депутатом п'яти скликань

— Перший парламент був найкращий, — говорив Лесь Танюк. — Комуністів було більше. Проте вони нас боялися і йшли за нашими гаслами. В наступний парламент прийшла молода комуністична гвардія на чолі з Петром Симоненком. Побільшало марксистської тріскотні, а діла стало значно менше.

Танюк — один із засновників Народного руху України. Вийшов із партії ­2009-го через суперечку з тодішнім головою Борисом Тарасюком. Мовляв, той склав список кандидатів до Верховної Ради лише зі своїх людей. Через це Лесь Степанович відмовився йти в парламент. Був народним депутатом п'яти скликань.

— Найбільше спогадів про Танюка в мене з виборів 2002 року в Полтаві, — розповідає колишній народний депутат51-річний Тарас Чорновіл. — Шукаємо, де перекусити. Підходимо до якоїсь піцерії. Бачимо — всі написи російською. Лесь каже: "Тут їсти не будемо, але проведемо виховну роботу". Заходимо, оглядається. Підходить керівник. Танюк каже: "Хотів би замовити для всієї нашої ­команди 25 піц. Ой, а у вас меню російською. Ні, не хочу замовляти". І пішов. Говорив, що тепер там подумають, чи варто переписати меню українською. У такому стилі й були всі його дії. Трохи взяте з театру, трохи з людської психології.

Вийшли друком 38 томів щоденників

Вів щоденники. Описував кожен свій день із 16 січня 1956-го. Є записи українською, ­російською й німецькою.

— Можу писати й іншими мовами, але поки що не було необхідності, — розповідав Танюк. — Потяг до мов у мене в крові. Німецькою став вільно говорити в концтаборі, куди всією сім'єю ми потрапили під час фашистської окупації. Нас, трьох дітей і батьків, розлучили, розкидали по різних місцях. А до того мама роздала нам по томику поезій Пушкіна, які вона возила із собою, ховала в речах. За цими книжками вона й знайшла нас. Тепер ці томи, видання 1937 року, зберігаються в моїй домашній бібліотеці, яку ще дід починав збирати.

Друком вийшло 38 томів щоденника. 217 машинописних і рукописних томів зараз стоять на полицях у квартирі Танюка.

— Не склалися в мене відносини із сучасною технікою. Дружина Неллі Корнієнко працює за комп'ютером, намагалася й мене привчити. Навіть подарувала на день народження ноутбук. Але ми з ним так і не подружилися. Вирішив не зраджувати вірного друга — друкарську машинку. А за старих часів у мене їх було кілька: одна для самвидаву, друга — для листів на захист товаришів, яких у ті роки назвали "дисидентами", на третій я друкував щоденник. На четвертій — те, що передавалося до закордонних видань, на п'ятій — п'єси й театральні матеріали. Можу за ніч надрукувати 20–30 сторінок без виправлень. Тож нові технології мені без потреби.

Автор: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО

До списку новин