загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Примули - вісники весни

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Примули - вісники весни

Цей первоцвіт, виявляється, здавна вважався лікарською рослиною. Німці зміцнюють нерви, заварюючи сушені квіти примули у вигляді чаю і опускаючи їх у вино. Англійці їдять молоденькі листочки примули, додаючи їх у весняні салати. Ну, а древні слов'яни, взагалі вважали примулу квіткою бадьорості та здоров'я.

Вони їх їли (квіткові стрілки), готували з них відвари для заспокоєння нервів, лікували маззю з цього первоцвіту шкірні захворювання, позбувалися цинги, сухоти й лихоманки. Просто усього в одному листочку примули - добова потреба організму у вітаміні С.

Узимку, коли за вікном лежить сніг, можна виростити ці ніжні та вражаючі своїм різноманітним розфарбуванням квіти в контейнерах і горщиках. І тоді вони трохи раніше, ніж звичайно, розквітнуть і своїми чарівними квітками, немов наблизять весну. Якщо поставити їх на веранду, то вона наповниться яскравими фарбами, хоча за вікном ще буде лежати сніг.

Догляд за примулами в горщиках простий. Необхідно позбуватися зів'ялих квіток, тоді у нових бруньок буде достатньо місця, щоб розвинутися. Необхідно також видаляти ушкоджене листя. Не допускати, щоб пересихав ґрунт.

Найкраще примули ростуть у великих ємкостях. А в саду, на свіжому весняному повітрі примули почувають себе прекрасно. Помірний заморозок рослинам не ушкодить, якщо на ніч їх прикрити газетою. Якщо заморозок затягнеться, то занесіть рослини в прохолодне приміщення.

Примули різних сортів і видів починають квітувати раніше інших садових рослин, як би виправдуючи свою назву - "примула" означає перша. Цих самих видів і сортів примул дуже багато. Можна виділити примули високі, дрібнозубчасті, вушкові та інші. І всі вони, незважаючи на різні місця походження та зростання, досить невибагливі і зимостійкі.

Ми хочемо, щоб наші первоцвіти пишно квітували? Тоді вибираємо для них місце у себе в саду. Якщо врахувати, що в дикій природі різні види ростуть і люблять хто тінь, хто відкриті ділянки, то нам краще вибрати для їхнього перебування щось середнє. Найкраще підійдуть трохи затінені ділянки саду або, хоча б затінені в полуденні години. Такими ділянками можуть стати пристовбурні кола плодових або інших листяних дерев. Або частина квітника, що зустрічає ранкове сонце. Або схили альпійської гірки з розсіяним сонячним світлом. Адже в будь-якому саду завжди є якісь "незручні" ділянки, на яких, здається, нічого не хоче рости. У таких випадках завжди виручають первоцвіти. А примули квітують з квітня до кінця червня.

Їх можна розташувати й під деревами, і одиночними яскравими плямами на газоні, і біля підніжжя альпійської гірки, і по берегах декоративної водойми.

Різноцвіття примул, їхня несхожість одна на одну створюють неймовірну розмаїтість у садовому ландшафті.

Що стосується ґрунту для вирощування примул, то він має бути вологим, добре дренованим, але не сирим, тому що більшість видів примул не люблять застою води. Особливо багато вологи вимагають примули навесні. Тому висаджувати примули краще або на рівній поверхні або в невеликих низинах.

Примулам, для їхнього росту та цвітіння, потрібне живильне середовище Тому вони із вдячністю відгукнуться на перегній і торф. Можна просто підсипати під кущики примул трисантиметровий шар пухкої живильної суміші, а можна, що ще краще,  покрити нею всю площу, зайняту рослинами.

Через 3-4 роки після посіву або посадки примул кущики розростаються, з'являються нові розетки і їм стає тісно. Тому їх необхідно розсаджувати, тобто ділити кущики. Якщо цього систематично не робити, рослини дрібніють, цвітіння слабшає, декоративність втрачається.  Тому примули потрібно часто ділити. Це робиться  через два тижні після закінчення цвітіння. Кращий час для посадки кущиків - серпень і перша половина вересня.

Перед викопуванням рослини поливають. Викопується кущик примули. За допомогою ножа ділиться на кілька розеток. Поверхня зрізів посипається попелом. Під кожну розетку викопується ямка розміром з кореневу систему розетки, воложиться. Корінці розетки укладаються в лунку, розправляються, засипаються землею, що ущільнюється й поливаються.

Розмножувати примули можна насінням, діленням куща та листяними живцями. Тому що насіння примул швидко втрачає схожість, їх найкраще висівати відразу ж після збору (червень-липень) у відкритий ґрунт. 

Якщо ви сієте в теплиці, то кращий час - кінець зими.

У суміш листяного перегною (2 частини) і  по 1 частині дернової землі та піску сійте насіння, ущільнюйте ґрунт. Норма висіву - 5 зерен на 1 см. З появою перших 2-3 листочків висаджуйте сіянці на постійні місця з таким розрахунком, щоб посадки впритул прилягали одна до одної. Це дозволить уникнути пересихання ґрунту між рослинами, і вони віддячать вам буйним цвітінням.

Протягом тижня пересаджені рослини бажано щодня поливати. Молоді рослини починають квітувати на другий-третій рік. Краса та різноманітні відтінки квіток примул, а також їхнє раннє цвітіння варті того, щоб розвести їх у себе на садовій ділянці! Квітучими строкатими, радісними квітками примули, безперечно, створять вам гарний настрій у сірі, похмурі дні. До того ж, посадивши весняну примулу у себе в саду, ви зможете використовувати її листя для готування весняних вітамінних салатів.

До списку новин