загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як відомий закарпатець рятував від Хрущова Долину нарцисів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Як відомий закарпатець рятував від Хрущова Долину нарцисів

Василь Комендар - знаний біолог, завдяки якому Закарпаття сьогодні має, чим пишатися. Деякі квіти науковець пропонував взагалі зробити священними.

Звань у Василя Комендаря було чимало - доктор біологічних наук, заслужений професор Ужгородського національного університету та Національного університету "Києво-Могилянська академія", Соросівський професор, відмінник освіти України, завідувач науково-дослідної лабораторії охорони природних екосистем, заслужений діяч науки і техніки України. Науковець - фанат своєї справи, його вклад у збереження і розвиток закарпатської природи важко переоцінити.

2 березня Василю Комендарю могло би виповнитися 90 років. Ботанік пішов з життя минулого літа - у червні 2015 року.

Василь Комендар закінчив середню школу в Хусті, потім вступив до університету. На той час в УжДУ вже навчалися перші студенти. Науковець згадував, що на деякі дисципліни було всього два підручники. Студенти зробили чергування впродовж доби на один підручник: спиш вночі дві-три години, а потім будять, бо настала черга вчитися. Потім потрібно будити наступного, і так далі. Після університету вступив до аспірантури в Інститут ботаніки Академії наук. Закінчивши аспірантуру, отримав звістку з Ужгорода про те, що біофак УжНУ запрошує на роботу.

На Закарпатті кілька вкрай важливих заповідників були збережені завдяки Комендарю. Двічі допоміг "народитися" Долині нарцисів. Уперше, коли її відкрив, удруге – коли її мали переорати. Там було 300 гектарів землі, на якій росли дуже цікаві види. Тодішній голова колгоспу під впливом закликів Хрущова вирішив створити на місці Долини зразкову травопільну: хотів заробити собі чергову медаль. Василь Комендар неодноразово порушував це питання на пленумі обкому партії, писав статті в газети на захист Долини.

"Голова колгоспу поставив усіх перед фактом, привіз 15 тракторів і вже був готовий до орки землі. Того дня я отримав дві телеграми з попередженням про те, що Долина нарцисів у небезпеці. Це була п’ятниця, я одразу написав статтю, поніс в газету. Зрозуміло, що вже запізнювався, бо номер виходив у суботу. Виявилося, що редактор теж знав про Долину, тому включив у номер мій матеріал. Після цього в неділю зранку я пішов в обком партії. Відчиняю двері секретаря з пропаганди, а він мені вже з порога: "Читав-читав твою статтю". Кажу: "Мало, що лише читали. Переорюють Долину. Райком партії вже прийняв рішення". Той відразу зателефонував секретарю райкому партії: "Ти читав статтю Комендаря? Бери негайно машину і зупини їх, аби більше жодного метра не переорали". Так ми і врятували Долину", - згадував професор.

Зробив вагомий внесок Комендар і у створенні та збереженні об’єктів природно-заповідного фонду Закарпаття, зокрема таких, як Карпатський біосферний заповідник та Національний природний парк "Зачарований край".

Ще науковець відомий своїм винаходом - "Бальзамом Комендаря". 30 років працював над створенням бальзаму, добирав різні компоненти, вивчав запаси лікарських рослин. Лабораторія Червоного хреста досліджувала цей напій і дозволила поставити свій знак на нього, підтвердила, що це ліки.

Та зберегти винахід не вдалося - бальзам сфальсифікували.

"Тільки-но я зробив напій, підійшов до мене сусід, запропонував укласти з ним договір, а потім ці документи стали підґрунтям того, що бальзам фальсифікували. Здогадуюся, що з цих людей усе почалося. Я користувався бальзамом всього рік. Сьогодні патент у мене, я нікому його не віддавав. Але сам маю тільки пляшку свого ж винаходу. Мені радили подавати до суду. Але я зі своєю пенсією не виграю суд проти того бізнесмена, який зараз займається виготовленням", - розповідав професор у 2014 році.

Символ Закарпаття - едельвейс Василь Комендар досліджував з юності. Від імені рослини він навіть створив монолог: "Я така, що люблю оці скелясті страхіття, які дають мені прихисток, живлення і навіть бережуть мене від негоди… Нам не страшні зимові холодні заметілі. Наш повстистий густий покрив оберігає наше життя. Нам страшна людина, яка, озброєна тепер найновішими зазивами, нейлоновими мотузками, заповзає в наші обійстя і зриває злочинною рукою та набиває свої мішки".

Науковець навіть пропонував надати едельвейсу статус нашої першої священної квітки: "Добре було б запозичити від азійських країн звичку вважати священними дикорослі представники рідкісної флори і фауни, яким загрожує нищення".

Був у Комендаря і особливий свій "екологічний проект", який не втрачає актульності і нині:

"Потрібно піднімати культуру, свідомість, патріотизм наших людей. Це мій проект, який реалізую. Без цього нічого не побудуємо. Біля кожної рослини не поставиш міліціонера. Лише висока культура і патріотизм мешканців, думка про майбутнє нашого краю врятують його".

До слова, в Ужгороді у рамках декомунізації вулицю Джамбула перейменували у вулицю Василя Комендаря. Дедалі частіше лунають думки, що "дітище" науковця - Долину нарцисів - теж варто було би назвати іменем науковця.

До списку новин