загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Харчове використання Кропиви

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Харчове використання Кропиви

Кропива

(лат. Urtíca dióica, рус. Крапива двудомная)

 

Медицина:

    Кропива має масу корисних властивостей: її застосовують як кровоспинний, протизапальний, полівітамінний препарат. Часто вживається для покращення імунітету, нормалізації обміну речовин.

    Чайні збори, до складу яких входить кропива, призначаються при ревматизмі, подагрі, простатиті, хворобах печінки, жовчного міхура, сечовивідних шляхів. Кропива сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові та збільшенню кількості еритроцитів, підвищує згортання крові. Однак останнюю властивістю володіють тільки свіже листя - сухе листя, навпаки, уповільнюють процес згортання крові майже в 2 рази). Препарати з кропиви застосовуються зовнішньо для лікування варикозних хронічних виразок і загоєння ран. Кропива покращує процеси регенерації клітин в організмі, особливо, слизових оболонок шлунково-кишкового тракту.

    Завдяки наявності в кропиві у великих кількостях вітамінів і заліза, препарати з цієї рослини використовуються для нормалізації ліпідного обміну в організмі. Крім усього перерахованого вище, кропива володіє загальностимулюючою і тонізуючою дією, покращує діяльність серцево-судинної системи (зокрема, звужує судини) і дихального центру.

 

Народна Медицина:

    Кропива пекуча добре відома в народній медицині. Різні водні настої та відвари здавна застосовувалися при самих різних захворюваннях: хворобах печінки, нирок, жовчних шляхів, дизентерії, хронічних запорах, водянці, хворобах дихальних шляхів, суглобовому та м'язовому ревматизмі.

    Кропив'яні настої рекомендували пити при подагрі, простудних захворюваннях, як «кровоочисний». Вважалося, що кропива покращує склад крові, тому відвари з неї застосовувалися при лікуванні шкірних захворювань. Відвари листя з ячмінним борошном пили при грудних болях. Кропива входила до складу різних трав'яних сумішей для лікування туберкульозу легенів. Водяні настої листя здавна застосовуються при різних внутрішніх кровотечах.

    Коріння також широко використовувалися в народній медицині. Так, наприклад, відвари кореневищ і коренів пили при набряку ніг, настій коренів - як серцевий засіб. Обцукрені кореневища їли при кашлі. Настої квіток кропиви  додавали в чай і пили від задухи, кашлю, для розсмоктування мокротиння.

    Крім того, кропиву застосовували і зовнішньо, як зупиняючу кров і ранозагоювальний засіб. Якщо в рану випадково потрапляла інфекція, рекомендувалося прикладати до рани свіже листя або присипати порошечком кропиви. Це допомагало видалити гній і сприяло швидкому загоєнню. При пухлинах робили обмивання і компреси з відвару всієї рослини. Висушеним товченим листям лікували носові кровотечі, а за допомогою свіжого листя позбавлялися від бородавок. Відвари і настої кропиви використовувалися і як заспокійливе при істерії і нервових розладах. У Франції досить поширеним методом лікування випадіння волосся було втирання в шкіру голови настою кропиви. Після таких процедур волосся не тільки менше випадало, а й ставало сильнішими і здоровим.

    Головним достоїнством кропиви  завжди була її доступність - вона як бур'ян росте практично скрізь, моментально заполоняючи недоглянуті куточки садів і городів. Ще один плюс - ні в яких джерелах не згадується про випадки передозування цих засобів. Кропиву можна вживати практично в будь-яких кількостях.

Насіння кропиви використовують як засіб, що підвищує потенцію. Кропив'яне насіння з вином збуджує статевий потяг, але необхідно додати мед та гіркий перець Потовчене насіння, змішане  з виноградним вином та медом, також посилює статевий потяг. Таку само дію має молода кропива, якщо її вживати з цибулею та яйцями. У сумішах з іншими рослинами, використовують кропиву при аденомі простати, функціональної недостатності наднирників, частих полюції, гострому та хронічному простатиті. Міцний відвар з насіння є протиотрутою при отруєнні грибами.

 

Збір і заготівля:

    Листя кропиви збирають з травня по липень-серпень. При зборі користуються рукавицями. Листя обережно відривають від стебла, а потім сушать. Кореневища викопують навесні або восени, очищають і сушать. Сушити сировину необхідно в добре провітрюваних приміщеннях, можна на відкритому повітрі, з підігрівом (не вище 40 ° С). Увага! На сонці кропиву сушити не можна - від дії сонячних променів руйнується хлорофіл, втрачається частина вітамінів. Зберігати готову сировину потрібно в темному сухому приміщенні, краще в паперових або тканинних мішках.

    Для магічних цілей збирають стару кропиву при молодому Місяці. Рвуть голими руками, попередньо внутрішньо налаштувавшись: не треба боятися чи злитися на опіки, інакше кропива обпече найпекучішим соком і втратить більшість магічних властивостей.

Збирати кропиву для переробки та заготівлі про запас рекомендується до цвітіння, коли вона ще має ніжні листи. Заготовлену кропиву можна пов'язати у вигляді невеликих віників і підвісити сушити на мотузці в провітрюваному приміщенні. Кропива швидко просихає і добре подрібнюється в порошок. Заготовлені порошки можна зберігати у скляних банках, молочних пляшках, паперових пакетах і мішечках з тканини.   

 

    Магія:

    Кропива має досить сильний магічний потенціал. Найбільшу силу має доросла, але ще не стара кропива. Ця рослина використовується в захисній магії і в зіллєварінні, входячи до складу багатьох цілющих зіль.Листя її підкладали під підошви черевиків або чобіт, щоб нечисть не змогла потягнути людину у свій світ. Кропив'яними віниками підмітали підлогу в будинку, щоб прогнати злих духів і «вимести» негативну енергію. З стебел кропиви сплітали килимки для передпокою. Вважалося, що якщо людина прийшла в будинок з нехорошими намірами, то, постоявши на кропив'яному килимку, вона втратить всю свою силу.Обкурюванням гілочкою кропиви знімали пристріт. Якщо змішати сушену кропиву з сіллю, то такий оберіг захистить вас від темної магії. Крім цього, кропива входила в стародавні еліксири молодості і краси. Якщо у вашому будинку є маленька дитина - покладіть в кутку її кімнати кілька листочків кропиви. Вона прожене дитячі страхи, а малюк буде краще спати і рідше хворіти. Крім того, кропива може посилити в людині певні якості: хоробрість, мужність, ініціативність, чесність. Для цього потрібно як амулет носити з собою засушений листочок кропиви. Вважалося, що ця рослина може вберегти воїна в бою і принести йому перемогу. У найбільшу силу кропива входить при зростанні Місяця. Однак, щоб ця рослина стала вам помічником, її необхідно рвати неодмінно самостійно, не боячись і не сердячись на опіки.

Харчове використання кропиви.

 Листя кропиви не поступаються за поживністю бобам, гороху та іншим бобовим. У них багато солей заліза і калію, містять вітаміни С, А, В, К, каротин, мінеральні солі й органічні кислоти. В багатьох народів світу листя кропиви використовують  для приготування салатів, супів, борщу, соусів та багато іншого. Нею прикрашають приготовані м'ясні та рибні страви, не залишаючи без уваги і копчення. Багато пекарів  люблять «підкинути» в тісто трохи кропив'яного порошку - хліб виходить запашним і своєрідним на смак.  З листя, перетертого з сіллю та приправленого перцем і рослинною олією, виходить чудове пюре. Листя можна квасити на зиму як капусту. Квашена кропива відрізняється більш пікантним смаком, ніж квашена капуста.  Кропив'яним порошком з сушеного листя заправляють  перші страви, або використовують як вітамінну добавку для котлет і пельменів. Сушені листя використовують в чайних сумішах. Вживання кропиви у вигляді настою дуже добре впливає на відновлення втраченою з роками чоловічої потенції, що є однією з найбільш значущих і найбільш важливих проблем чоловічого населення.

Сік свіжої кропиви, що міститься в її листі, потрапляє в нашу кров і діє на організм самим позитивним чином. Він очищає судини, сприяє кровообігу, активізує діяльність всіх внутрішніх органів, підсилює основний обмін речовин. Саме тому страви з кропиви дуже корисні у весняний період, коли наш організм ослаблений і ми відчуваємо виснаження і брак вітамінів. Застосування кропиви в їжу показано всім.

Наші предки не мали потреби в рекомендаціях з цього приводу і застосовували листочки кропиви, готуючи найрізноманітнішу їжу.    

Перші страви з кропиви - рецепти з кропивою

Як ми вже  зазначали, з кропиви ви зможете приготувати найрізноманітніші страви, в тому числі і перші. Спробуйте зробити суп з кропиви, керуючись нашими рецептами.

 

Суп літній польовий

     Готувати цю страву краще у весняний час, коли зелень і овочі в городі ще не виросли. Для цього використовуються дикорослі рослини: кропива, снить, щавель, борщівник, подорожник, мальва, іван-чай, конюшина, а також біла їстівна лобода і кислиця («заяча капустка»).  Щавель і кислиця через свою велику частку кислості можуть складати не більше однієї третини від усього трав'яного складу. У приготуванні страви можна використовувати тільки молоді рослини. Попередньо листя щавлю та кропиви обдайте окропом один раз, а листя лободи - двічі. Зелень як слід вимийте, наріжте дрібно і залийте киплячою водою або грибним бульйоном. Ріпчасту цибульку та корінь петрушки обсмажте на олії і опустіть у відвар, потім додайте туди порізану на кубики картоплю та варіть суп до готовності. Незадовго до закінчення варіння покладіть в суп лавровий листочок, перець, сіль. Перед їжею заправте його сметаною або свіжим кисляком.

Вам потрібно: збір зелені – десь 300-400 г,  цибулина - 1 шт., Корінець  петрушки - 1 шт., картопля - 3 шт., лавровий листочок, перець та сіль - за смаком.

 

Суп з кропиви

Картоплю очистити, порізати як для супу, поставити варити, посолити. Поки вариться картопля окремо зварити яйця, порізати. Кропиву обшпарити окропом, перебрати від сміття, подрібнити. Незадовго до того як картопля звариться додати яйця і кропиву. Суп готовий. Перед подачею  додати сметану. Компоненти за смаком. Можна їсти холодним.

 

Суп «Придорожній»

зібрати зелень - кропиву, лободу, , щавель, кислицю, снить,  подорожник, конюшину- всього 500 г, картоплі-200 г, цибулини-2 шт, корінці петрушки чи селери,  олії-2 ст. л., цукру- 1 чайна л., сметани - 2-4 ложки,  лаврових листочків-2 шт, сільта перець за смаком. Всю промиту зелень  дрібненько  порізати, залити киплячою водою. Нарізати цибулю кільцями та обсмажити разом із корінцем петрушки в олії. Картоплю порізати на кубики та разом з  обсмаженим коренем і цибулею  покласти до трав'яного бульйону. Зварити до готовності картоплі. Приблизно за 5 хв.  до повної готовності  додати  лавровий листочок, сіль, перець , цукор. При подачі  заправити сметанкою.

 

Супчик «Вітамінне тріо»

У м'ясний  бульйон  кладемо порізану на кубики картоплю (десь 2 бульби) та варимо до повної готовності. Дрібненько подрібнити  молоді листочки медунки , кропиви і щавлю та додати в суп. Почекати 1-2 хв., доки закипить, ти зняти з вогню. Можна приправити сметанкою та посипати у тарілку кропу тазеленнї цибулі.

 

Суп із кропивою по-вірменськи

кропива- 50 г, м'ясний бульйон- 400 г, ріпчаста цибуля- 10 г,  рису- 10 г, 30 г картоплі, сіль, спеції. У киплячий бульйон покласти підготовлений рис, дрібно порізану  цибулю, довести до кипіння, й додати порізану картоплю. За 10 хвилин до готовності  додати нашатковані  молоді  листочки  кропиви, сіль, спеції. При подачі до столу суп притрусити зеленню.

 

Суп «Казка»

     Налийте в каструлю води і доведіть до кипіння. Покладіть  дрібно порізану цибулину, попередньо підсмажену на  олії, і рис. Рис також потребує підготовки перед закладкою: промийте його кілька разів і опустіть на 2-3 хвилини в окріп, опісля відкиньте на сито. Тепер його можна класти в суп. Засипте в киплячий бульйон крупно  порізану картоплю та варіть десь 10-15 хвилин. Опісля  додайте в суп добре промиті, ошпарені окропом і дрібно нарізані листя молодої кропиви. Варіть суп ще 15 хвилин. Наприкінці варіння посоліть, а безпосередньо перед їжею посипте гаряче блюдо зеленню петрушки і заправте майонезом.

Вам потрібно: вода - 2 л,  ріпчаста цибулина - 25 г, рису - 1 ст. л.,картоплі - 2 шт., кропива - 150 г, сіль і зелень петрушки - за смаком.

 

Суп пастухів

   Це просто чудове за своїми смаковими якостями та корисності блюдо. І готується воно з мінімумом зусиль. Очистіть і промийте кропиву, потім опустіть її у киплячу воду та поваріть 5-10 хвилин. Тепер воду злийте, а кропиву дрібно порубати. Зваріть окремо вегетаріанський бульйон, поклавши в нього цибулю , картоплю,та моркву. В останню чергу додайте кропиву та варіть ще  приблизно1-2 хвилини. Після того як суп буде готовий, заправте його олією і бринзою, подрібненою на тертці.

Вам потрібно: морква - 1 шт., кропива - 250 г, картопля - 3 шт.,цибулина - 1 шт., олія - 2 ст. л., бринза - 70 г.

 

Юшка із кропиви з овочами

 1 склянка рубаних листочків кропиви, 1 морквина, 1 помідор, 0,5 склянки нарізаної соломкою білокачанної капусти, 1 цибулинка, 1 л води, 4 ст. л. сметанки, сіль та лавровий лист.  До киплячої  води покласти  нарізані соломкою моркву, капусту, нарізаний  часточками помідор, кільця ріпчастої цибулі. Варити до повної готовності, після чого додати кропиву, сіль та лавровий лист.

 

Борщ із кропиви.

Молоде листя кропиви промийте, опустіть в окріп на пару хвилин і вийміть. Покладіть їх на сито, дайте воді стекти, потім дрібно нарубайте. Буряк відваріть і натріть на тертці. Змішайте нарубану кропиву і буряк, додайте сметану або майонез, посоліть і ретельно перемішайте. Вам потрібно: кропива - 150 г, буряк - 1-2 шт., сметани або майонезу - 1/2 ст.,  посолити - за смаком.

 

Борщ молдавський з кропивою.

Свіжу кропиву подрібнити у м'ясорубці і закласти до каструлі разом з порізаною картоплею і рисом. Додати листя щавлю, цибулю, пасеровану моркву, томатне пюре та  варити до повної готовності. При подачі заправити сметанкою і рубаним вареним яйцем. Іноді разом з морквою закладають буряки, від цього смакові відтінки борщу стають значно багатшими.

 

Щи уральські зі свіжою зеленню

М'ясо з кістками варити до готовності. За 10 хв. до закінчення варіння покласти нарізану брусочками  картоплю,. Перед закінченням   варіння додати підготовлену зелень, що складається з рівних частин кропиви, зеленої цибулі, сниті, щавлю і подорожника. Перемішати і, не допускаючи закипання, зняти з вогню. Витримати під кришкою 10 хв. При подачі заправити сметаною.

 

Чорба з кропиви по-румунськи

Кислий суп, або чорба готується з молодої кропиви. Кропиву варити до готовності разом з рисом і нарізаною цибулею. Додати проціджений через сито кислий настій пшеничних висівок та  довести до кипіння. При подачі заправити сметаною. На 4 порції: 1 літр води, 1 л відвару висівок, 2 жмені свіжої кропиви, 3 ст. л. рису, 2-3 ст. л. сметанки.

 

Чорба з кропиви із бринзою (Болгарська кухня)

 Перебрану і промиту кропиву зварити у підсоленій воді протягом 15 хвилин. Затім додавши  олію і підсушену муку, варити ще   5-6 хвилин. Зняти з вогню  й покласти подрібнену бринзу. На 150 г. кропиви ≈ 30 г. олії, 15 г. муки, 150 г. бринзи, 1 л. води, сіль за смаком.

 

Щи з кропиви та з печінкою

Молоду кропиву пропустити через м'ясорубку та тушкувати із жиром 10 хв. Додають підсмажену цибулю, моркву і борошно. Заливають  гарячим бульйоном та варитиять 20 хв. Додати обсмажені шматочки печінки, білий соус, щавель та лавровий лист, перець  та гвоздику. Перед подачею заправити подрібненим вареним яйцем, сметанкою та зеленню кропу.

На 4 порції: 500 г кропиви, 20 г моркви , , 2-3 головки цибулі, 100 г щавлю, 15 г борошна, 20 г маргарину, 2 яйця, півсклянки сметани, зелень і спеції за смаком.

 

Суп з кропиви

Відібрані і промиті листочки кропиви (100 г) дрібно порубати та варити у підсоленій воді приблизно 5-10 хв. Додати смажену цибулю, борошно та зварити до повної готовності. Заправити молоком, круто звареним яйцем, зеленню кропу  й петрушки .

 

Суп з кропиви та картоплею

У м'ясному бульйоні варити моркву (1-2 шт.) та  за 5-10 хв. до готовності опустити нашатковану кропиву. Одночасно з кропивою варити і картоплю, нарізану брусочками. У тарілку покласти половину круто звареного яйця і 2-3 ложки сметанки.

 

Суп з вівсяних пластівців з кропивою

Півсклянки вівсяних пластівців і 1-2  картоплини, нарізаної скибочками, варити до готовності. Додають  свіжі подрібнені листочки кропиви,  сметани (2 ложки) й довести до кипіння. Подати в гарячому вигляді.

 

Суп з кропиви з дріжджами

Підготовлену кропиву перемолоти на м'ясорубці, варити  5-10 хв., за смаком посолити, додати дріжджі та ще варити  10 хв. Опісля опустити пасеровані овочі та варити до готовності. На 3-4 порції:  дріжджів-10г,  кропиви- 200г,  петрушки та селери- 50г, 10 г цибулі, 30 г сметанки, 10 г масла.

 

Суп-пюре дієтичний

Очищену картоплю, зварену в підсоленій воді, потовкти й розвести молоком, додати відвар вівсяних пластівців і порошок сухої кропиви. Довести до кипіння та  подати з грінками. На 4 порції: 4 скл. відвару вівсяних пластівців, 4 ст. л. порошку сухої кропиви, 4 скл. молока, 4 картоплини  середньої величини. Для приготування відвару 1 ст.  вівсяних пластівців залити 5-ма скл.  води, залишити на ніч та  прокип'ятити 15 хв. на слабкому вогні. Процідити.

 

Суп «Уральський» з кропиви

Нарізати 1 морквину, 1 головку цибулі, 4 варені яйця, покласти в каструлю, додати сіль за смаком, 1 скл. води, 80 г масла. Накрити кришкою та тушкувати при слабкому вогні, доки не википить вся вода. Додати 500 г протертої через сито та відвареною кропиви, 8 склянок води й прокип'ятити 15 хв. Опісля  додають нарізану  картоплю (2 шт) та варити до  готовності. Зняти з вогню, всипати 1-2 ст. л.  порубаної зелені петрушки й кропу, заправити сметаною. Петрушку й кріп можна замінити селерою та зеленою цибулею.

 

Суп весняний з кропиви

Готується з солі, 1 головки цибулі, половинки яйця, 1-2 ст. л.  борошна, 1 скл.  кислого молока та 100 г молоденького листя кропиви. Кропиву подрібнити ножем і варити у підсоленій воді, додати смажену цибулю, підсмажену муку та продовжувати варити ще 5-10 хв. Заправити яйцем та кислим молоком.

 

Суп з вершками

На 6-8 порцій: пучок листя кропиви, морквина, середня цибулина, пучок петрушки, пара ст. л. вершкового масла, півсклянки вершків, сіль іта чорний перець. Приготування. Проваріть листочки кропиви у трохи підсоленій воді  3 хвилини. Виловивши їх з каструлі, пропустіть через м'ясорубку і трохи потушкуйте зі ст. л. вершкового масла. Окремо обсмажте на олії,  подрібнену  моркву, цибулю і петрушку. Всі приготовані інгредієнти додайте в бульйон від варіння кропиви. Приправте блюдо спеціями за смаком, влийте в нього вершки і проваріть не більше 25 хвилин.

 

Суп рисовий з кропиви

- води -2л-  молодої кропиви -200г - 1 середню цибулину - 1 ст. л. рису - 2 середні  картоплини - 1 ст. л. подрібненої зелені петрушки - сіль за смаком. В киплячу воду покласти дрібно порізану  та обсмажену ріпчасту цибулю, рис, попередньо проварений  2-3 хв у іншій воді, і крупно порізану картоплю. За 10-15 хв до закінчення варіння покласти промиту і нарізану кропиву, посолити. При подачі на стіл присипати суп петрушкою.

 

Суп з кропивою та  черемшею

- 1,5 л води - 400 г молоденької кропиви - 1 пучок черемші - 2 невеличкі цибулини - 2 ст. л. олії - 3 невеликих бульби картоплі - 2 ст. л. сметанки - сіль, перець за смаком. Листя кропиви вимити, покласти у сито, обдати окропом. Черемшу вимити та порізати соломкою. Цибулю порізати кубиками та пасерувати в олії до прозорості. Додати нарізані кропиву і черемшу, трохи протушити. У каструлі з киплячою водою відварити нарізану  картоплю, через 20 хв додати пасеровані овочі. При подачі додати сметану.

 

Бульйон «Кама» з фрикадельками

У двох літрах води відварити 300 г цибулі, половинку стручка червоного гіркого перцю, 2 ст. л. сухих коренів пастернаку чи петрушки, 2 морквини, розрізані вздовж. Через 10-15 хв. бульйон процідити і варити в ньому до готовності фрикадельки, виготовлені з 3 частин м'ясного фаршу і 1 частини суміші кропиви і медунки. Медунку і кропиву дрібно порубати, перемішати із м'ясним фаршем. Можна злегка змочити збитою яєчною сумішшю. Подавати у гарячому вигляді.

 

Російська юшка з кропивою

Перлову крупу вимочити у воді 12 год., варити у м'ясному бульйоні до напівготовності, додати свіжу капусту, картоплю, моркву і зелену кропиву. Зварити. При подачі до столу заправити сметанкою і зеленню укропу.На 4 порції: 300 г капусти і картоплі, 70 г цибулі, 80 г моркви, 70 г перлової крупи, півсклянки сметанки, зелень кропу  та сіль за смаком.

 

Зелена окрошка

    На основі кропиви ви зможете приготувати чудову окрошку. Протріть на крупній тертці свіжі овочі: ріпчаста цибуля, огірок і редиску; зварені круто яйця дрібно нарубати, подрібніть кріп. Промиті і відварені в окропі листя кропиви (можна просто обдати їх окропом) покладіть у сито чи друшляк і перетріть. Змішайте кропив'яне пюре з іншими компонентами, заправте сметаною і додайте охолоджений квас.

Вам потрібно: кропива - 300 г, квасу - 1 л, редьки - 5 шт., огірок - 1 шт., яйця - 2 шт., цибулина - 1 шт., кріп - 30 г, сметанка - 1 ст. л.

 

Окрошка збірна з кропивою

Варену яловичину, шинку, ковбасу, сосиски, варену картоплю порізати дрібненькими  кубиками,  додати зелену цибулю, розтерту з сіллю і кропивою. Білок яйця нарубати, жовток розтерти з гірчицею, цукром і сіллю. Перемішати і залити квасом. При подачі заправити сметаною. На півтора літра хлібного квасу: 250 г м'ясопродуктів, 3 бульби картоплі, 2 огірки, 2 яйця, півсклянки сметанки, 1 ч. л. цукру, жменю зеленої цибулі та кропиви. Сіль і хрін за смаком.

 

Окрошка овочева з кропивою.

Варену картоплю, огірки, редис нарізати дрібними шматочками або кубиками, зелень цибулі порубати, листя кропиви витримати в гарячій воді 1 хв. і теж рубати разом з вареними яйцями (білками). Жовток розтерти із гірчицею. Додати цукор та сіль, чайну ложку натертого хрону і залити хлібним квасом. При подачі заправити сметанкою та посипати зеленню кмину і кропу.

 

Холодник з квашеною капустою та кропивою.

 Варену яловичину, шинку та свіжі огірочки порізати дрібними шматочками, квашену капусту порубати ножем, додати зелену цибулю, варене яйце, припущені в окропі кропиву, скибочку лимона, нарубані солоні рижики заливають  холодним квасом. В тарілку покласти  2-3 кубики  льоду. Заправити сметанкою і зеленню цибулі. На 1 порцію: 25 г шинки, 25 г звареного м'яса, 3-4 ст. л. рижиків, половину огірка, 1 яйце, 2 ст. л. сметанки, 1-2 скл.  квасу. Гірчиця, сіль, кріп за смаком.

 

Кропива з квасом

Варену картоплю і варене охолоджене м'ясо порізати шматочками, додати 1 ст. л. (на порцію) тертого хрону, посолити за смаком, додати 1 скл. охолодженого відвару кропиви, перемішати і залити 2-ма скл. кислого хлібного квасу. Перед подачею заправити сметанкою.

 

Салати з кропиви - рецепти з кропиви

     Слід зазначити, що роблячи різні страви з Кропиви, додавати її потрібно  незадовго до повного приготування, оскількі листя цієї рослини ніжні та при тривалій термічній обробці втрачають свої смакові й Корисні якості.

 

Салат «Смачний»

      Промийте зелену цибулю  й дрібно наріжте. Корінь хрону протріть на дрібній тертці, порубайте круто зварене яйце. Все перемішайте, додайте сметану, сіль й оцет. У самому кінці приготування покладіть в салат дрібно нарізані листя подорожника й кропиви, Попередньо опустивши їх на одну хвилину в окріп. Знову перемішайте салат та покладіть у салатницю.

Вам потрібно: подорожник - 100 г, цибулі - 80 г, кропива - 50 г, хрін - 50 г, яйце- 1 шт.,сметанка - 40 г, сіль й оцет - за смаком.

 

Салат «по-корейськи»

    Кропиву переберіть, промійте, поваріть в підсоленій воді 3-4 хвилини, вийміть з каструлі шумовкою, відцідіть воду, виклавши Кропиву в сито. Злегка розімніть її дерев'яною ложкою й залийте сумішшю з олії, товченого часника й солі. Додайте в салат зелені петрушки та кропу, подрібнений волоський горіх й збрізніть лимонним соком.

Вам потрібно: кропива - 500 г, олія - 3-4 ст. л., часнику - 4 зубчики, волоський горіх - 1-2 ядра, кріп - 50 г, петрушки - 50 г, лимонний сік - 1 ст. л., Сіль - за смаком.

 

Салат з яловичини

     Добре проварене яловиче м'ясо дрібно наріжте впоперек волокон. Додайте в нього так само дрібно порізані відварну картоплю, порубані яйця, зварені в круту, подрібнений зелений горошок й ріпчасту цибулю. Вимийте листя кропиви, потримайте їх в окропі 5 хвилин, обсушіть й дрібно наріжте. Посоліть, Всі компоненти ретельно перемішайте. Салат заправте сметаною або майонезом. Зверху прикрасьте блюдо посіченою зеленню кропу й петрушки.

Вам потрібно: відварна яловичина - 400 г,  картоплі - 2-3 шт., яйця - 2-3 шт.,горошок зелений- 200 г, цибулина - 1 шт., кропива - 300 г, кріп - 30 г, петрушки - 30 г, сметани або майонез у- 2 ст. л.

 

Салат «Радість»

     Оброблені листя кропиви (20 г), перебрані й промиті зелень петрушки (20 г), кропу (20 г), зеленої цибулі (20 г), щавель (20 г) дрібно нарізати, додати подрібненій часник (2 г), посолити , заправити олією  (8 г).

 

Салат «по-білоруськи»

      Відваріть картоплю й наріжте кубиками. Листя кропиви потримайте трохи в окропі, відцидіть й обсушіть. Шпинат, зелену цибулю  й кріп дрібно порубайте, додайте подрібнені листя кропиви, сіль та сметану. Всі компоненти перемішайте до отримання однорідного соусу. Їм заправте приготовану картоплю, заливаючи соус поступово та акуратно помішуючи салат. Блюдо прикрасьте зеленою цибулі та петрушкою.

Вам потрібно: кропива - 200 г, шпинату - 100 г, відварна картопля - 200 г, сметани - 150 г, зеленої цибулі - 50 г, кріп - 50 г, Сіль - за смаком.

 

Салат з кропивою

Молоді листочки  кропиви залити окропом на 1-2 хв., щоб вони не «жалились». Порізати, посолити. Заправити соняшниковою олією, соком лимона.

 

Салат грибний

На 6-8 порцій: 100 г глив і стільки ж печериць, 100 г шинки, пучок листочків кропиви, морква, листя салату, рослинна олія, сіль й чорний перець.Гриби поріжте, посоліть і обсмажте в олії. Поріжте соломкою шинку, моркву і кропиву. Кропиву обдайте окропом. Все перемішайте, додавши спеції і масло або майонез. Прикрасьте салатницю листям салату. Викладіть на них приготований салат.

 

Салат з кропиви.

№1. Листя дрібно порізати та потовкти разом з шинкованою цибулею, посолити, додати листя кислиці і соняшникову олію. На 200 г кропиви беруть 50 г цибулі, 100 г кислиці.

№2. Промиті листя кропиви прокип'ятити 5 хвилин, подрібнити, додати варене яйце та сіль за смаком

 

Салат із кропиви та лободи

 1 стакан молоденької кропиви (ошпарить попередньо окропом) додають до половини склянки дрібненько  порізаної лободи,  потім  суміш з'єднують  з порубаним  часником. Засипати  все  яєчним кришивом та зеленою цибулею та заправляють сметанкою. Перемішати та дати  трохи настоятися.

 

Салат із кропиви та горіхів

 

№1. • листочки молодої кропиви - 200 г • ядра горіхів - 25 г • петрушка (зелень) -20 г •  цибуля (зелена) - 30 г • оцту- 1 ч. ложка.  Листочки  молодої кропиви опустити у киплячу воду на 5 хвилин. Відкинути на друшляк, нашаткувати і покласти в салатник. Товчені ядра волоських горіхів розвести в 1/4 склянки відвару кропиви, додати 1 чайну ложку оцту, перемішати і отриманою сумішшю заправити кропиву. Посипати дрібно нарізаними зеленню петрушки та зеленою цибулею.

№2 (грузинська кухня)

• кропива 150 г • волоських горіхів 50 г • перець, цибуля , зелень, сіль  за смаком . Кропиву промити, зварити у киплячій підсоленій воді та відкинути на сито. Потовкти ядра  горіхів із сіллю, додати дрібно порізані цибулю й зелень (краще кінзу), все перемішати, посолити, поперчити.

№3  • свіжа молода кропива- 125 г • яблуко -1 шт. • лісові горіхи 1-2 ст. л. • нерафіновану соняшникову олію 1 ч. л. • зародків пшениці 1 ч. л.  • сік лимона 1 ст. л. • мед 1/2 ч. л. • щіпка морської солі.  Олію, мед,сік лимона, морську сіль перемішати до утворення соусу. Свіжозібрану кропиву промити холодною проточною водою, дрібно порізати та залити соусом. Добре перемішати (тим самим руйнуються пекучі волоски кропиви і вона не буде більше жалити). Яблуко вимити та натерти,  додати туди ж порізаний лісовий горіх. При бажанні можна додати туди ще й кефір.

№4  • листя кропиви 400 г • зеленої цибулі 50 г • мелені ядра волоських горіхів 1/2 склянки • зелень кропу й  петрушки • сік з 1 лимона • сіль. Добре промиті листя кропиви покласти у киплячу воду на 3 хвилини, відкинути їх на сито. Кропиву дрібно нарізати, посолити, полити заправкою, приготовленою з 1/2 склянки відвару кропиви, лимонного соку, мелених ядер  горіха. Розмішати, посипати дрібно нарізаною зеленню кропу й петрушки.

 

Салат із кропиви з огірками

• листя кропиви 400 г • огірок 1 шт. • сіль • сметана

Молоді листочки кропиви покласти в друшляк, обдати окропом,  промити. Після обробки дрібно накришити, додати за смаком сіль і сметану. Можна додати в такий салат лимонний сік або свіжий огірок.

 

Салат з коріння селери з крапивою

• селера 5 коренів • цибуля 2 шт. • рубана кропива 2 ст. л. • кефір 1/2 скл.

Селеру натирають  на крупній тертці, додають  рубану  ріпчасту цибулю, сіль. Листочки  кропиви промити, дрібно порубати та змішати із селерою. Салат залити кефіром і прикрасити листочками кропиви.

Буряк з кропивою

1 скл.  дрібно нарубаної кропиви, 1 невеликий буряк, 2 зубчики часнику, майонез.

Буряк вимити і відварити протягом 1,5-2 год, охолодити, нарізати тоненькими скибочками, часник стовкти або дрібно нарізати. Молоду кропиву витримати 1 год у холодній воді, після чого ретельно вимити, дрібно нарубати  та з'єднати з вареним буряком та товченим часником. Заправити майонезом, посолити за смаком.

 

Салат із кропиви, моркви і часнику

20 г листочків кропиви,  50 г моркви, 3 г часнику, 10 г ядер волоських горіхів, 20 г зеленої цибулі, 5 г лимонного соку, 3 г  петрушки (зелень), сіль. Сиру очищену моркву натерають на крупній тертці, змішують з дрібно порізаними  листочками кропиви, потовченим часником,  горіхами, Заправити все майонезом з лимонним соком та прикрасити зеленню петрушки.

 

Франкфуртський зелений салат

Склад: зелень, 2 зварені яйця, 1 невеличка цибулина, олія соняшникова , сіль та перець. Дві жмені зелені (кульбаби, кропиви, м'яти , щавлю, кропу, петрушки, зеленої цибулі чи за смаком ще що-небудь) порубати або дрібно нарізати, додати порізані яйця та тонко нашатковану цибулину. Заправка: 1 ст. л. кислого молока, перець й сіль за смаком .

 

Комбінований салат з кропивою

Склад: 30 г листочків кропиви, 20 гр. листя первоцвіту, 20 гр. молодих листів кульбаби, 10 гр. цибулі, 30 гр. моркви, 20 гр. хрону.

Цибулю, моркву, хрін подрібнюють на тертці чи м'ясорубці, додають 50 г  сметани, перемішують з травами і кладуть у центр тарілки. По краях красиво укладають листя кропиви, первоцвіту, кульбаби.

 

Пісний салат із кропиви.

Кропиву ретельно вимити, причому зробити це кілька разів. Обдати окропом, щоб вона стала м'якою та  втратила гіркоту. Дрібно нарубати, посолити, приправити за смаком. Зробити білий соус на борошні і все змішати. Охолодити - салат готовий!

Другі страви, закуски з кропиви - рецепти з кропивою

Кропива служить прекрасним складовим для приготування різних холодних і гарячих других страв з використанням м'яса, птиці або риби.

Холодна закуска з кропиви, буряка з часником

Два невеликих буряка  очистити, промити, потерти на крупній тертці й додати три зубчики часнику (дрібно нарубаного) і один стакан рубаної кропиви. Масу викласти в салатник і полити 3 ложками сметании  чи майонезу.

 

Пельмені з кропивою (дагестанська кухня)

Замісити тісто як зазвичай для пельменів. Дати йому полежати приблизно 30-40 хв., потім розкотати у пласт товщиною десь 1,5-2 мм. 300 г дрібно нарізаних  листочків  молодої кропиви і 50 г нарубаної ріпчастої цибулі змішати і підсмажити на 1-2 ст. л. олії. Формувати пельмені і варіть їх в киплячій підсоленій воді. Подавайте з маслом.

 

Кропивник

Склад: свіжа кропива, картопля, рослинна олія, цибуля, часник, яйце, сіль, спеції.

З свіжої кропиви приготувати відвар: покласти траву в холодну воду, довести до кипіння та варити хвилин 10 на середньому вогні. Обсмажувати в олії кропиву з цибулею, додавши сіль, на сковороді, краще під кришкою, до повної готовності цибулі, потім додати відварену картоплю, обсмажувати ще хвилин 5, потім вбити яйце, і в самому кінці додати роздавлений часник. Спеції на смак, але добре підходить запашний перець, аніс і базилік.

 

Яєчня з кропивою (грузинська кухня)

150 г кропиви зварити у киплячій підсоленій воді та відкинути на сито. На сковороді з розігрітою олією  спассирувати 30 г нарубаної ріпчастої цибулі, туди ж викласти зварену кропиву, додати подрібнену зелень кінзи, посолити та добре перемішати, все разом протушити. Залити двома яйцями, злегка підсмажити на плиті, потім довести до готовності в духовці.

 

Кропив'яний омлет:

 50 г шинки, 2 яйця, 30 г тертого сиру, 3 ст. л. кропиви, сіль, перець, 1 невеличка цибулина, жир. Яйця збити, додати нарізану шинку, сир, подрібнену кропиву, перець, сіль, дрібно порізану цибулю. Омлет обсмажувати з обох сторін на розігрітому жирі.

 

Пюре «Полянське»

     Кропиву переберіть, промийте, відваріть в невеликій кількості окропу протягом 5 хвилин, додавши у воду олію. Потім відцидити і протерти  через сито. З вершкового масла, борошна і молока приготуйте світлий соус, добре перемішавши всі компоненти. Додайте до соусу протерту кропиву, відвар, в якому ви її готували, дрібно нарізаний часник, чорний мелений перець і подрібнений на тертці мускатний горіх.  Тепер доведіть блюдо до кипіння і, постійно помішуючи, варіть ще кілька хвилин. Коли пюре буде готове, додайте в нього натерту бринзу і зніміть блюдо з вогню. При подачі до столу можете посипати страву меленим горіхом.

Вам потрібно: кропива - 1 кг, олія - 4 ст. л., молоко - 1 стакан, вершкове масло - 80 г, бринза - 100 г,часник, сіль ,чорний перець і мускатний горіх - за смаком.

 

Кропив'яні котлетки

     Ще одна оригінальна і не менш смачна страва - рибні котлети з кропивою. Свіжу рибу (краще всього використовувати таку, як хек або минтай) очистіть повністю, обробіть і відваріть. Давши рибі охолонути, видаліть всі кістки і проверніть філе через м'ясорубку. Перетріть на дрібній тертці листя капусти і моркву, додайте оброблені і дрібно порізані листя кропиви, змішайте все з рибним фаршем, додавши в нього сирі яйця. Покладіть в фарш вершкове масло, сіль та перець, все ретельно перемішайте і виліпіть  котлети. Котлети обваляйте в борошні і смажте на олії.

Вам потрібно: відварна риба - 1 кг, кропива - 400 г, капусти - 200 г, морква - 2 шт., яйця - 2 шт., вершкове масло - 1 ст. л., сіль і перець - за смаком.

 

Биточки з кропиви.

Свіжі пагони та листя відварити протягом 3 хвилин, подрібнити, перемішати з окремо звареною  кашею з пшона, сформувати биточки іта запекти їх. На 200 г кропиви потрібно взяти 300 г каші і 40 г жиру.

 

Паста з  кропиви

 кропиви- 1 кг,  пшеничного борошна - 1 ст. л.,  1 головка ріпчастої цибулі,   олії – 1 ст. л, хрін, сіль за смаком.  Промиті листочки  молодої кропиви зварюють у підсоленій воді до готовності, відкинути на друшляк, щоб стекла вода, подрібнити на дошці, посипати борошном, додати 2-3 ст. л. кропив'яного відвару, перемішати та знову варити, безперервно помішуючи, до збільшення об'єму. Потім додати тертий хрін, підсмажену в олії цибулю, перемішати. Подавати до мамалиги і інших страв. Можна використовувати пюре в свіжому вигляді окремо.

 

Начинка для пиріжків.

 Молоду кропиву (1 кг) залити окропом на 5 хвилин, а потім  відкинути на друшляк, нашаткувати, змішати з відвареним рисом або саго (100 г) і подрібненими вареними яйцями (5 штук). Сіль - за смаком.

 

 Тушкована кропива з бринзою

Нашатковану кропиву (80 г) тушкувати 5 хв, додати нарізану зелену  цибулю (10 г), сіль, перець, борошно, натерту бринзу (30 г), тушкувати на топленому маслі (15 г) 5 хв. У цей же посуд залити омлетну суміш (молоко - 65 мл, пшеничне борошно - 20 г, яйце - 1/2 шт.) та запекти у духовці.

 

Пхалі з кропиви

 Молоденької  кропиви- 500 г, 3 ст. л. топленого масла, 3 головки цибулини, 4 гілочки кропу, 2 яйця, сіль за смаком.  Кропиву відварюють у підсоленій воді. В підсмажену цибулю  додають  дрібно порізаний кріп чи петрушку, змішати з відвареної кропивою та тушкувати до готовності. Потім залити збитими яйцями та витримати на вогні до готовності яєць.

 

Оладки зелені

  Оброблені в окропі дрібні листи кропиви, а також листя шпинату і молодої капусти (їх обшпарювати не треба) дрібно порубати. З борошна, молока і яєць замісити тісто, змішайте його з зеленню, посоліть, ретельно вимісити і печіть оладки, так само, як звичайні.

Вам потрібно: листя кропиви - 100 г, яйця - 3 шт., шпинат(листя) - 100 г, листя капусти - 100 г, борошно - 1 скл., молоко - 2 ст, сіль - за смаком.

 

Оладки зі свинини з кропивою

- 300 г свинячої шийки - 1 стакан молодих  листочків  кропиви, ошпарених і подрібнених - 3 яйця - 1 середня цибулинка - 4 ст. л. крохмалю  та  майонезу -  олія для смаження - сіль, перець за смаком

Свинину відбити, нарізати дуже дрібними кубиками. Змішати яйця з крохмалем і майонезом. Додати свинину, кропиву, подрібнену цибулину, заправити сіллю та перцем.  Все перемішати і спекти з маси оладки.

 

Хреновина.

Перекрутіть: 1 кг листочків кропиви, 1 кг хрону і 6 зубчиків часнику. Додайте 2 ст. л. цукру і сік одного лимона. Ретельно перемішайте і розкладіть отриману суміш по банках.

 

Закуска з кропиви і яглиці.

- 150 г пшеничного хліба - 500 г, свіжої молодої кропиви - 100 г, молодої яглиці - 1 невелика цибулина - 3 середніх помідора - 2 ст. л. олії - 2 ст. л. столового оцту - перець, сіль за смаком

Шматки хліба зі зрізаними корочками розмочити у воді, потім віджати. Промиті листя кропиви прокип'ятити у воді протягом 5 хв, відкинути на сито і разом з листям яглиці, хлібом, цибулею і помідорами пропустити через м'ясорубку чи  подрібнити в блендері. Заправити олією, сіллю, перцем, оцтом.

 

Сирний пиріг

На 6-8 порцій: пучок листочків кропиви, 300 г сиру,  100 г шинки + 100 г сиру, пачка маргарину, пара яєць і півтори склянки борошна. Перетріть  маргарин з борошном в крихту. Половину приготовленої крихти викладіть у форму. Зверху засипте її половиною натертого сиру. Наріжте дрібно листочки кропиви і обдайте їх окропом. Нарізану шинку і листя кропиви змішайте з сиром. Додайте яйця. Приготовану начинку викладіть у форму. Зверху засипте її залишками натертого сиру і закрийте

 

Перлова каша з кропивою.

 перловка-100 г, кропива 250 г, вода 400 мл, цибулина 0,5 шт. Перлову крупу промити спочатку теплою, а потім гарячою водою і замочити її на 3 год. Воду довести до кипіння, опустити в неї вимиту кропиву, варити 5 хв, відкинути на друшляк, обсушити та дрібно нарізати. У киплячий відвар кропиви всипати підготовлену крупу і відварити до готовності. За 5 хв до закінчення варіння покласти дрібно порубану ріпчасту цибулю та кропиву. Готову кашу укутати і дати їй настоятися 2 год.

 

Каша «Корисна»

 Ставимо на вогонь злегка підсолену воду (1 літр) і, коли вона закипить, кладемо в каструлю рибні консерви (250 гр.) І висипаємо склянку насіння кропиви. Варимо близько 15-20 хвилин - як тільки каша загусне, страва буде готова.

 

Каша з кропиви

Перебрати і промити 750 г кропиви. Відварити у підсоленій воді, віджати рукою  та дрібно нарізати. Підсмажити 1 стебло дрібно порізаної цибулі-порею з 4 ст. л.  соняшникової олії, додати 2 ст. л. борошна і знову все просмажити. З'єднати із кропивою, посипати чорним перцем і розвести до помірної густоти частиною відвару і 1/2 скл.  свіжого молока. Варити кашу 5-6 хв. на повільному вогні. Перед подачею посипати рубаними яйцями або крупно товченими ядерцями волоських горіхів.

 

Каша манна з кропивою і білокачанної капустою.

манна крупа - 40г, листя кропиви - 50г, білокачанна капуста - 50г, вода - 100г, вершкове масло - 8г, сіль. Підготовлені листя кропиви і білокачанної капусти шаткують. На дно посуду укладають шар капусти, на неї рівним шаром висипають манну крупу, шар нашаткованої кропиви і т. д. Продукти заливають киплячою солоною водою й варять 10-15 хв, каші дають упріти.

 

Каша з кропиви (болгарська кухня).

Інгредієнти: Близько 0.5кг кропиви , 3 яйця, 4-5 ст.л з гіркою борошна, 1кавова  чашка раслинної олії, половина цибулі порею, щіпка перцевої м'яти, 2 ч.л меленої паприки, 2-4 зубчики часнику, бринза за смаком. Поставити варити у невеликій кількості води. Варити поки не стане м'якою. Стискають стеблинку кропиви, якщо м'яка, значить готова. Окремо ріжемо цибулю. Кропиву витягнути з бульйону і розім'яти товкачем до стану кашки, воду не виливати, вона нам знадобиться.Добавити мяту та паприку. Підсмажити  злегка цибулю в раслинній  олії, добавити борошно  й знову  трохи  обсмажити, вогонь має  бути средньою, бо пригорить. Постійно  розмішуючи  добавити бульон від кропивы, добавляти поступово поки не отримаємо консистенцію рідкої  манної каши. Добавити уже розім’яту кропиву зі спеціями. Добавити  яйця та роздалений часник, перемішуючи. Каша готова.Розкласти  по тарілках та накришити  чи  натерти  бринзу.

 

Каша з шпинату або кропиви.

300-400 г шпинату або молоденької кропиви, 2 яйця, 1 головку  цибулі, 1 ст.л. з верхом борошна, 100 г нежирного сиру,  2 ст.л. олії, мелений чорний перець і товчений коріандр, сіль,  за смаком, рубані зелень петрушки й часнику по 1 ст.л.

Обсмажте дрібно нарізану цибулину на розігрітому рослинному маслі. Всипте нарізаний шпинат, обсмажте 1-2 хв до м'якості, часто помішуючи. Посипте борошном, розмішайте. Влийте чашку води, тушкуйте 2-3 хв, помешівая.Посоліте, поперчіть, додайте мелений коріандр, 2 яйця, розмішайте. Гасіть близько 5 хв при безперервному помешіваніі.Засипьте нарізаними зеленню петрушки і молодим зеленим часником. Розмішайте, вимкніть огонь.Добавьте нежирний сир, при бажанні, размешайте.Подавайте в теплому або охолодженому вигляді до макаронів або картоплі, або з підсушений в тостері хлібом. Любителі гострого смаку можуть додати до каші небудь підходящий свій соус або посипати пекучим перцем, але чуть-чуть.Подобним чином готуйте кашу з молодої кропиви, особливо, якщо шпинат вам протипоказаний. До такої каші сир не додавайте. Втім, справа вкуса.Прежде, ніж готувати кропиву, її потрібно покласти в окріп на 5 хв, витягти, відкинути на друшляк, злегка віджати.

 

Кропива, запечена по-грузинськи

Інгредієнти: 600 г кропиви, 80 г топленого масла, 120 г ріпчастої цибулі, 8 яєць, зелень кінзи, сіль за смаком Підготовлену кропиву варити в посоленій  воді 5 хв та відкинути на сито. На сковороді з розігрітим маслом пасирувати  подрібнену  цибулю, додати відварену кропиву та подрібнену зелень кінзи, сіль і топлене масло, добре перемішати та тушкувати 10 хв. Опісля цього залити яйцем, посолити  та злегка підсмажити на плиті. До готовності довести в духовці.

 

Кропива з сиром

2 ст. л. бланшованих рубаних листя і стебел кропиви ретельно перемішати із 100 г сиру, полити сметаною та подати до столу.

 

Відварна картопля з кропивою

 60 г картоплі, 12 г ріпчастої цибулі, 12 г зелені кропиви, 4 г  олії, 80 г води, сіль. Картоплю зварити, викласти на тарілку, в отриманий відвар додати нашатковану цибулю, дрібно порізану зелень кропиви, посолити, варити 3-5 хвилин і отриманою підливою поливати картоплю.

 

Риба з картоплею та сушеною кропивою

100 г філе тріски, 60 г картоплі, 16 г перлової крупи, 16 г ріпчастої цибулі, 8 г сушеної кропиви, 12 г сметанки, 100 г води, сіль. Філе тріски, порізане шматочками по 30 г, підготовлену перлову крупу, картоплю кружечками, нашинковану цибулю укласти шарами в посуд, посипати сушеною зеленню кропиви, додати гарячу воду та варити до готовності. Готову страву полити сметаною.

     Соус "Франкфуртський" (улюблений соус Гете)

 

    Дві жмені свіжої зелені з листя кульбаби, кропиви, кислого щавлю, огірочника, а також пагонів петрушки, кропу, зеленої цибулі та любистока нарубати дрібно-дрібно. Додайте  до зелені нарубані круті яйця, тонко нарізану ріпчасту цибулю і все ретельно перемішайте. Обережно влийте в блюдо кефір, додайте сіль, перець, сік і шкірку лимона. Треба сказати, що за часів Гете замість кефіру (якщо його не було) вживали суміш гірчиці та майонезу. Цей соус можна використовувати, коли у вас на обід варена картопля в «мундирі», відварна яловичина або риба.

Вам потрібно: зелень - 1 склянка (2 жмені), яйця - 2 шт., кефір - 1склянка, шкірка 1/2 лимона, сіль, перець, лимонний сік - за смаком.

 

Соус «Кропив'яний»

     Ще один кропив'яний соус, який можна додавати в страви із смаженої або відвареної картоплі, макаронів, смаженої свинини або до риби. Оброблені листя молодої кропиви дрібно наріжте і пропустіть через м'ясорубку. Тушкуйте до готовності на вершковому маслі, потім посипте борошном, прожарьте трохи, розведіть водою і варіть, поки страва не загусне. Додайте сметану і прокип'ятіть знову протягом 3-5 хвилин.

Вам потрібно: кропива - 500 г, Вершкового масла  - 2 ст. л., борошна - 1 ст. л., сметанка - 150 г.

 

Кропива з рисом «дачна»

     Кропиву попередньо переберіть, обдайте кип'яченою водою, воду зцдцть і дайте кропиві годину постояти, потім промийте її холодною водою. Знову відцідіть воду, потримайте кропиву на сковорідці протягом 2 хвилин на помірному вогні, не додаючи масла. Після цього влийте в кропиву рослинне масло, додайте дрібно порізану зелень петрушки, червоний мелений перець і рис. Тепер влийте в блюдо підсолену киплячу воду і потримайте на слабкому вогні, поки рис не взбухне.Розведіть борошно в холодній воді і змішайте з основною масою, поставте все на вогонь, доведіть до кипіння і поваріть не більше 5 хвилин. Страва готова. Їжте з підливою з кислого молока, дрібно нарізаного кропу і часточками часнику.

Вам потрібно: кропива - 600 г, олія - 65 г, зелені петрушки - 2 ст. л., мелений червоний перець - 1 ч. л., рису - 1 стакан, борошно, розведене в холодній воді - 2 ч. л.

 

Плов з кропивою по-румунськи

 500 г молоденької кропиви, 1 головка цибулини, 2 ст. л. олії, 1 скл.  рису, сіль по смаку Відібрати, промити та відварити кропиву, підсмажити цибулю, додати в неї рис і знову просмажити. Відокремити кропиву від води, крупно нарізати ножем, покласти у каструлю з рисом, влити 2 склянки кропив'яного відвару, підсолити та поставити у духову шафу на 20 хв (до готовності  рису). Подавати плов в холодному вигляді.

 

Плов з кропивою

600 г кропиви, 1 скл. рису, 1 головка  цибулини, 1 морквина, 2 ст. л.  олії. Рис обсмажити з цибулею та морквою на олії. Скласти в каструлю. Відварену і подрібнену кропиву скласти в каструлю з рисом, додати кропив'яний відвар (1:2), сіль за смаком і довести в духовці до готовності "Подавати у холодному вигляді, присипавши зверху кропом.

 

Плов бухарський з кропивою без м'яса

Склад: рис і моркви - по 400 г, родзинки і цибуля - по 200 г, олія - 160 г, молода зелень кропиви - 50 г, сіль за смаком.

Очищену моркву,  цибулю порізати соломкою та пасерувати на олії до напівготовності. Засипають в посуд промитий, замочений у холодній солоній воді рис, перебраний та промитий ізюм, нарізану молоду кропиву, заливають гарячою водою та варять при закритій кришці до готовності.

 

Кропива з рисом

- 1,5 скл. води - 500 г свіжої кропиви - 0,5 скл. рису - 2 ст. л. вершкового масла - по 2 ст. л.  томатної пасти та подрібненої зелені петрушки - 1 ст. л. подрібненої зелені м'яти - сіль за смаком

Кропиву перебрати, промити, порізати та викласти до каструлі. Додати рис, вершкове масло, цибулю, нарізану скибочками, зелень петрушки й м'яти, томатну пасту й сіль за смаком. Залити 1,5 скл. води, щільно накрити кришкою та варити на повільному вогні до готовності рису.

 

Биточки з кропиви

Занурити кропиву (десь 100 г) у киплячу воду на 2-3 хв, та відкинути на друшляк, все подрібнити й перемішати з густою пшеничною кашею (200 г), додати жир (20 г) та  сіль, сформувавши  з отриманої маси биточки і обсмажувати їх.

 

Кропива "Микитівна"

     Кропиву, підготовлену для харчового вживання, переберіть і промийте. Обшпарте її підсоленою водою і, відцідивши листя, дрібно нарубати. Після цього покладіть кропиву в знову ж підсолену киплячу воду, додавши туди олію. Відваріть її до м'якості. Візьміть борошна і обсмажте її в олії на малому вогні, залийте молоком і однією третиною відвару, в якому знаходиться кропива. Це соус. Перемішайте його гарненько і влийте в каструлю з кропивою. Поваріть страву протягом 3 хвилин, постійно помішуючи. Тепер зніміть з вогню, випустіть в каструлю сире яйце, попередньо збивши його, і можете їсти. Для більшого смаку це блюдо краще вживати з кислим молоком.

 

Кропива зі сметаною.

     Рецепт на 5 порцій. 500 г зелені кропиви, та 2 ст. л. вершкового масла, 1 склянка сметани, сіль.

    Зелень молодої кропиви вимити, варити в солоній воді до готовності, додати масло, протерти через сито, вмішати муку, 1/2 склянки кропив'яного відвару, уварити, помішуючи, до згущення, додати cметану, ще масло, сіль і прогріти. Подати з часточками варених яєць.

 

 Пудинг з кропивою

Зелень молодої кропиви (100 г), шпинату (200 г) і лободи (50 г) подрібнити та  тушкувати з молоком чи сметаною (30-40 г) до м'якості. До готової зелені додати яєчний порошок (5-8 г), панірувальні сухарі (25 г), цукор (3-5 г) і сіль (2 г), все ретельно перемішати, викласти масу в змазаний вершковим маслом і посипаний сухарями сотейник та запікати в духовці  30-40 хв.

 

Овочева заправка  для рідких гарячих страв.

    Промиті і ошпарені листя молодої кропиви, вимиті моркву, кріп, петрушку і помідори дрібно поріжте і ретельно перемішайте. Тепер укладайте заправку рядами в кілька сантиметрів, рясно пересипаючи кожен ряд сіллю. Зберігайте її в щільно закритому посуді в холодному місці, застосовуючи в міру необхідності.

Вам потрібно: кропива - 100 г, морква - 150 г, кріп - 50 г, петрушки - 50 г, помідори - 150 г, сіль - 150 р.

 

Кропива натуральна 

Свіжі молоденькі  темно-зелені листочки та  непогрубівші стебла (до цвітіння) пекучої кропиви зібрати (краще в гумових рукавичках), видалити пошкоджене, висохле листя. Промити у холодній воді,  порізати  шматочками по 8-10 см та скласти у каструлю. Заливати гарячою водою (1 частина води на 3 частини кропиви) і кип'ятити 4-5 хвилин. Гарячою укласти в банки, накрити кришками та стерилізувати банки ємністю  0,5 л - 25 хв., 1 л - 35 хв.

 

Кропива натуральна з шпинатом

Кропиву натуральну зі шпинатом заготовляють так само, як у попередньому рецепті. Співвідношення компонентів: 1 частина кропиви, 2 частини шпинату, 1 частину води.

 

Кропива натуральна зі щавлем

Кропиву натуральну зі щавлем заготовляють так само, як кропиву натуральну. Співвідношення компонентів: 1 частина кропиви, 2 частини щавлю, 1 частину води. Можна брати 1 частину щавлю.

 

Кропива солона

Молоденькі  листочки та пагони вимити, подрібнити, укласти в скляні банки, пересипаючи шари зелені сіллю (50 г на 1 кг зелені).

 

Кропива квашена.

Кропива дуже важко піддається заквасці, бо  її водний екстракт має лужну реакцію. У процесі зберігання кропива швидко загниває і втрачає харчову цінність. Тому заквашують кропиву з додаванням 40% щавлю або оцтової кислоти. Значно краще зберігається кропива, коли при заквашуванні в неї додається квашена капуста або коли заквашування проводиться одночасно з капустою. Консервована кропива з ознаками цвілі не повинна використовуватися в їжу.

 

Кропива в маринаді.

 Відібрані і промиті молоді листочки  та пагони кропиви нашаткувати, залити маринадом, прокип'ятити 5-10 хв., Укласти в скляні банки і щільно закрити кришками. Зберігати у прохолодному місці. Використовувати як приправку до других страв, а також додавати в супи і солянки.

 

Запіканка морквяна з кропивою.

Моркву, нарізану кубиками, тушкувати в каструлі з невеликою кількістю жиру і води до готовності. Пропустити через м'ясорубку, подрібнити товкачем в каструлі. Додати манну кашу, яйце і сіль. Пропустити через м'ясорубку кропиву, ретельно перемішати її з кашею і викласти на деко або в спеціальну форму, змащену маслом і посипану сухарями. Розрівняти, змастити сметаною, посипати сухарями та запекти в печіі або духовці. При подачі знову змастити сметаною і вершковим маслом.

На 200 г кропиви: 1 кг моркви, 1 склянка манної крупи, 4 ст. л. вершкового масла, 1 скл. сметани, 5 яєць, 2 ст.і л. мелених сухарів, цукор та сіль за смаком.

Напої з кропиви

 

Зелене молоко

3 ст. л. дрібненько насіченої зелені (кропиви, петрушки, кропу, кульбаби, листочки  чорної смородини, барбарису, зеленої цибулі) змішати з 4 склянками кефіру чи кислого молока і добре збити. Посолити за смаком. Пити холодним. Зелене молоко містить дуже багато вітамінів, тому особливо рекомендується дітям та людям похилого віку

 

Концентрований сік з кропиви

   Молоде листя кропиви ретельно промити та відкинути на друшляк. Після того як вода стече, кропиву пропускають через м'ясорубку, та віджати сік (можна через соковижималку). Зберігати у холодильнику  протягом кількох  днів. Для більш тривалого зберігання сік треба пастеризувати та  закупорити кришкою.

 

Сік кропиви розведений.

Пропустити молоду кропиву (1 кг) через м'ясорубку, та додати холодну прокип'ячену воду (0,5 л), перемішати, віджати сік через марлю. Решту вичавки вдруге прогнати через м'ясорубку, розбавивши водою (0,5 л), віджати сік та з'єднати  перемішавши з першим віджимом. Розлити сік у півлітрові банки, пастеризувати при температурі 65-70 ° С 15 хвилин, закрити прокип'яченими поліетиленовими кришками. Зберігайте в прохолодному місці. Використовують для приготування приправ і напоїв. Сік кропиви добре поєднувати з березовим чи морквяним соками і медом, можна додавати в нього лимон

 

Сироп із кропиви

   Листочки  кропиви пропускають  через м'ясорубку, розводять  водою, додають  цукор чи  мед, доводять  до кипіння й процідити, Охолодити, розлити в скляні банки, пастеризувати при температурі 70 ° С і закупорити. Зберігати в прохолодному місці. Потрібно: 1 кг кропиви, 1 л води ,500 г цукру або 200 г меду,.

 

Морс з кропивою

  Сік з фруктів, ягід або овочів розвести прокип'яченою водою, додати  сік кропиви, цукор та ретельно  розмішати. Потрібно: 200 мл  ягідного соку , 25 мл соку кропиви, 100 мл води, цукор чи мед за смаком.

 

Напій «Ранковий»

   Змішати 1 ч. л. меду. 1 ст. ложку соку кропиви. 1 ст. ложку соку подорожника (аптечного). 3/4 склянки кип'яченої води.

 

Вітамінний чай

   3 частини сушених плодів шипшини, 1 частина сушених плодів чорної смородини, 3 частини листя кропиви і 3 частини сушеного морквяного бадилля перемішати і використовувати для заварки.

 

Вітамінний чай з кропиви та горобини

  7 частин сухих плодів горобини і 3 частини сухого листя кропиви перемішати і використовувати для заварки.

 

Напій кефірний з кропивою

Потрібно: 500 г кефіру, 1 пучок свіжої кропиви, сіль, перець за смаком.

    Кропиву вимити, відокремити листя, залити прокиплячою водою, варити 5 хв, відкинути на друшляк, остудити, дрібно нарізати або подрібнити в блендері. У кефір додати листя кропиви, сіль і мелений перець. Отриману масу збивати 3 хв.

 

Коктейль з кропиви, хрону та цибулі

   Перемішати 100 г кропив'яного, 120 г хренового і 60 г цибульного соків.

 

Коктейль Ніжний

  1 склянку прокип'яченої води, по 2 ст. л. соків журавлини і кропиви, 3 ст. л. цукру перемішати і опустити в склянку 2 кубика харчового льоду.

 

Коктейль «Тріо»

  Готувати з рівних частин соків кропиви, хрону і квашеної капусти (розсолу).

 

Напій з кропиви та молока

  2 ст. ложки меду розчинити в невеликій кількості води (1/2 скл.), влити пастеризоване молоко (1/2 скл.) і сік кропиви (2 ст. л.), все перемішати і подати в холодному вигляді.

 

Коктейль вітамінний з кропиви (по-уральських)

   Приготувати окремо відвари кропиви, горобини і шипшини. Охолодити, додати сік брусниці і мед, перемішати, дати постояти 12годин. Відвари і сік беруть у рівних кількостях.

 

Коктейль з  соком крапиви

   Перемішати 80 г кропив'яного, 160 г морквяного і 10 г лимонного соків. Подати в холодному вигляді.

 

Напій з насіння кропиви

   20 г насіння кропиви відварити в 2 склянках води, процідити, додати 1-2 чайн. Л. меду, перемішати і подати в гарячому вигляді.

 

Дієтичний напій із кропиви

   Сік кропиви перемішати з концентратом квасу промислового виробництва в рівних частинах. Пити з теплою водою, чаєм, мінеральною водою по 2 ст. л. на склянку.

 

Напій «Радість»

   1 склянку холодної прокип'яченої води, 2 ст. ло. Соку з кропиви, 2 ст. л.  соку хрону і 1 ст. л. меду перемішати, дати постояти I 2 години, охолодити і подати з шматочками льоду.

 

Томатний сік з кропивою

   У натуральний томатний сік промислового виготовлення влити відвар кропиви, посолити за смаком і подати в охолодженому вигляді. Для відвару: 100 г сухої кропиви і 1 л води кип'ятити 10 хв.

 

Напій обліпиховий з кропивою

  Ягоди обліпихи розім'яти, змішавши з цукровим піском, заварити окропом разом з сушеними листками кропиви, остудити. Додати цукор чи мед. Потрібно: вода 1 л, ягоди свіжі обліпихи 200 г, листя кропиви сушені 50 г, цукор за смаком.

 

Кропив'яний квас

Зібрати молоді пагони кропиви (висотою не більше 15 см), гарненько їх промити в проточній воді і заповнити нею наполовину 3-х літрову банку. Залити охолодженою  до 25-30 градусів прокип'яченою водою і додати 2 ст.л. цукру. Закрити шийку марлею і залишити в теплому темному місці для бродіння. Через 3 дні вітамінний квас з кропиви готовий.

Отже, сподіваємося, що всі наведені вище рецепти страв з використанням кропиви сподобаються Вам, а також допоможуть утвердитися в думці, що кропива - не бур'ян, вживати яку в їжу смішно, безглуздо або навіть шкідливо. Зовсім ні. Вона цілком для цього придатна і в такій якості не поступиться ніякій іншої зелені. Пам'ятати потрібно одне - в їжу вживаються молоді, ніжні і соковиті листочки кропиви.

До списку новин