загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Крим став подібним до Чорнобиля"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
"Крим став подібним до Чорнобиля"

— Если сейчас не продам квартиру, через год она никому не будет нужна, — каже 38-річна Ольга Тесик з Ялти.

Виїхала з Криму 2014-го після окупації півострова. Викладала іноземні мови. Знає французьку, англійську й італійську.

— Вся рідня виїхала. Думали, перечекаємо рік-два і все зміниться. Батьки — викладачі, терпіти не могли Росію. Під час референдуму їх покликала сестра в Австралію. Живе там 15 років. Раніше не хотіли їхати. Я знайшла в Києві роботу перекладача. З січня продаю житло.

Ольга Тесик має в Криму три квартири. Одна — батьківська, інша — її власна. Третю, яка належала сестрі, родина здавала.

— Торік місяць провела в Криму. Липень, пік сезону. Думала, здам квартири, зароблю на дорогу. Але працювати з росіянами неможливо. Платять мало і вимагають, аби було все. Замість бізнесменів та офісних працівників із Москви приїхали бюджетники. Це страшні люди. Думають, що за малі гроші їм всі все винні. Людей буквально ловила за руки. Поселила дві родини. За тиждень убили квартири капітально. В одній розламали унітаз, з іншої винесли меблі надвір і вони намокли. Поїхала розчарована.

Утримання квартир обходиться Ользі щомісяця в 5 тис. грн. Оплачує опалення, прибирання в будинку, ліфт.

— Їздила що три-чотири місяці в Крим, щоб оплатити рахунки. Збирала гроші і лишала сусідці. Цього року зрозуміла: тягнути нема чого. Я ніколи не повернуся в Крим. Він став подібним до чорнобильської зони: скрізь пусто, сірі будинки. Дороги пусті, машин, людей нема. Придорожні кафе й магазинчики зачинені. Ринки дешевих овочів із Херсонщини зникли. Скрізь тонни сміття і неймовірний сморід.

Двокімнатка жінки розташована на вул. Морській — за 200 м від моря. Коштує 6 млн руб. або $88 тис.

— Ще торік виставила на продаж. У Ялті звернулася в агентство. Щодня приходили троє-п'ятеро росіян з Крайньої Півночі. Там продають житло за безцінь. Квартира такої ж площі, як моя, коштувала 22 тисячі доларів або 1,5 мільйона рублів. Виїжджають через клімат, бо там хворіють.

Жінка продала квартиру за місяць. Спустила ціну на мільйон рублів або $14 тис. Сплатила $22 тис. податку як іноземець.

— Багато українців продають житло. Зрозуміли, що наступний туристичний сезон провалений. Агітки їхати до Криму розклеюють на автобусних зупинках. Пропонують туризм до монастирів на Великдень. Це смішно, бо Крим ніколи не був релігійний. Здавати житло без російського паспорта не можна. Іноземець має передати квартиру агентству. Крім податку на оренду, сплачувати додатковий. У моєму домі здавали 22 квартири. Цього року половину продали.

— У Севастополі купують нерухомість люди з Далекого Сходу і Крайньої Півночі. Хочуть біля моря. І щоб однокімнатка коштувала від 2 до 4 мільйонів рублів, двокімнатна — від 3 до 6. Будиночки біля моря хочуть купувати за 2–3 мільйони. Це до 45 тисяч доларів, — каже директор кримського агентства нерухомості "Мультидом" Наталія Масальська. — Зараз позбуваються нерухомості в Криму громадяни України.

За рік буде пік безробіття

— Росіяни, які перебираються до Криму, розраховують на багате й сите життя. Їдуть і бідні, і з середнім достатком. Сподіваються на державну підтримку, — каже бізнес-консультант 39-річний Андрій Степановський. — За два роки на півострів не зайшла жодна бізнесова компанія. Понад 40 відсотків фермерів покинули господарство і виїхали. Немає жодної фірми, яка б наймала людей на роботу. Можна влаштуватися лише в Сімферополі й Севастополі, де великі військові бази. Там потрібні вихователі, вчителі й лікарі.

Пік безробіття буде наступного року. Кожен другий не матиме роботи. Цього сезону ще спробують заробити на туристах. Росія знову штучно наганятиме людей. Уже продають єдині квитки. Замість премій роздають учителям, лікарям, чиновникам. І надалі відбиратимуть бізнес і землю. Росія нещодавно видала закон, що перевірки можна проводити без відома місцевого керівництва. Жорстке ставлення до кримських татар. Їх таки спробують депортувати з півострова. Натомість привезуть росіян. Спочатку в тих буде ейфорія від зміни клімату. Але вже до кінця року можуть початися бунти через відсутність роботи.

 

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА

До списку новин