загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ким і скільки працювати, щоб мати достойну пенсію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Ким і скільки працювати, щоб мати достойну пенсію

Про пенсійну реформу в Україні говорять вже більше року, але істотних змін поки не відбулося.

Які професії зараз отримують найвигідніші "пенсійні пропозиції" спробували дізнатися журналісти сайту "24".

Зараз в Україні діє солідарна пенсійна система, при якій спочатку до Пенсійного фонду збирають всі пенсійні нарахування, а потім розподіляють ці гроші між усіма пенсіонерами. Раніше український уряд пропонувало ввести трискладову накопичувальну систему.

Чимало розмов точиться також навколо питання підвищення пенсійного віку.

У скільки років зараз йдуть на пенсію представники різних професій - запитали Пенсійного фонду України.

Відповідно до закону, за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі сьогодні призначаються:

- пенсія за віком - пенсія по інвалідності - пенсія у зв'язку з втратою годувальника

Право на пенсію за віком настає після досягнення 60 років і при наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому передбачено поступове підвищення пенсійного віку для жінок. Зараз право на пенсію за віком мають жінки, які досягли віку 57 років 6 місяців.

Хто раніше йде на пенсію?

Незалежно від віку, якщо стаж на цій роботі не менше 25 років, йти на пенсію можуть працівники, зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах, зокрема, з видобутку вугілля та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії .

А робочі очисного забою, прохідники, сталевари, машиністи кранів металургійного виробництва мають право на пенсію, якщо вони були зайняті на цих роботах не менше 20 років. Тобто, якщо людина починає в 20 років працювати сталеваром, і трудиться на протязі 20 років, то в 40 вже може йти на заслужений відпочинок.

Також право на пенсію незалежно від віку мають жінки, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей до 14 років.

У яких професій є поняття - пенсія за вислугу років?

Право на пенсію за вислугу років мають окремі категорії працівників авіації і льотно-випробувального складу (наприклад, працівники, які здійснюють управління повітряним рухом і мають свідоцтво диспетчера, бортпровідника) і деяких інших галузей народного господарства: робітники локомотивних бригад, працівники на залізничному транспорті та метрополітенів, плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості, спортсмени, педагоги, лікарі, артисти.

Відповідно до закону в період з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року стаж таких працівників має бути не менше 26 років у чоловіків і не менше 21 року у жінок.

Найбільша і найменша пенсія

Розмір призначеної пенсії не може бути нижче 949 гривень (у інвалідів - одна тисяча сімдесят чотири). Такі пенсії встановлюються особам без достатнього стажу і з низькою заробітною платою.

Максимальний розмір пенсії за чинним законодавством не може перевищувати 10 740 гривень - з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб , які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Максимальні розміри пенсії встановлювали, як правило, суддям, прокурорам, народним депутатам України.

Трохи про спецпенсії

З 1 січня 2016 року набрав чинності закон, який не дозволяє спецпенсій бути більше, ніж встановлений максимум. Зокрема, починаючи від цієї дати державним службовцям та прирівняним до них особам пенсія призначається на загальних умовах. Фахівці Пенсійного фонду порахували різницю.

Яніна Ткачук

До списку новин