загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Трипільська культура – сенсація світового масштабу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Трипільська культура – сенсація світового масштабу

 Археологічні знахідки зроблені українським археологом Вікентієм Хвойкою (1850-1914) в 1890-х роках привели до відкриття неолітичної культури, яка отримала назву трипільської на честь місця, де були виявлені перші знахідки. Чим більше історики дізнаються про трипільську культуру, тим більше вражень вони отримують.

Пізніше, подібні знахідки були зроблені в Молдові та Румунії, і стало ясно, що Трипілля (також відоме як Кукутень) одна з основних європейських культур періоду неоліту , яка виникла в Україні наприкінці шостого тисячоліття до нашої ери і поширилась на великі території. Відкриття культури Трипілля було, насправді, не менш сенсаційним, ніж відкриття Генріха Шлімана руїн стародавньої Трої, але з різних причин залишилося Трипілля набагато менш відомим широкій публіці.

Як вважав Хвойка, люди трипільської були автохтонами і одними з перших практиків в сільському господарстві; інші історики змінили свої погляди на історичні процеси в Європі і стверджують, що культура неоліту виникла на рівнинах між Дунаєм і Дніпром, а потім поширилась на інші частини Європи.

Артефакти і символи

 

Сучасні археологічні методи і передові технології дозволяють встановити дати артефактів, подій і явищ, які мали місце в минулому з високою точністю. Таким чином, було встановлено, що культура Трипілля виникла близько 5250 до н.е. та існувала приблизно до 2750 до нашої ери.

У Трипіллі люди селилися вздовж річок, їхні поселення були виявлені в лісо-степовій зоні, яка простягалася від Карпат і Дунаю на всьому шляху до річки Дніпро.

Наявні дані свідчать про те, що соціальна організація Трипілля – сімейні клани. У Трипіллі люди активно практикували сільське господарство – вирощували пшеницю, ячмінь, просо і боби. Насіння та кісточки винограду, абрикосів, слив, диких яблук і груш були знайдені в розкопках деяких поселень. Будинки Трипілля були зроблені з деревини і кори верби, вкриті оболонкою з глини з домішками полови, дах підтримувався дерев’яними стовпами. Характерно, що стіни типових українських селянських хат пізніших часів були також покриті глиною, змішаною з половою. У трипільських будинках були вікна, пол був зроблений з глини, внутрішні стіни були пофарбовані в коричневий, білий чи червоний кольори. Всі помешкання в селищі були побудовані концентричним кілом навколо центрального “квадрату”. Після п’ятдесяти або сімдесяти років проживання поселення покидалось і люди переїжджали в інші місця, спалюючи кинуте житло.

У Трипіллі люди, на додаток до землеробства і скотарства, знали металообробку, ткацтво та гончарство. Їх технологія обробки міді досить прогресивна. Широкий вибір навісного обладнання з міді або кременя – ножі, сокири, серпи та інші – є хорошим показником того, що різні ремесла в трипільській культурі були на досить високому рівні. Цехи були встановлені окремо, на деякій відстані від жител, поряд з кар’єрами або родовищами руди. Трипільці придумали колесо і дворівневі гончарні печі для випалення виробів. Глиняний посуд та інші предмети були пофарбовані і прикрашений орнаментом, які зберегли свій колір після шести тисяч років перебування в землі. Ймовірно, найбільш важливим відкриттям Трипілля було колесо. У цьому відношенні, люди трипільської епохи були попереду багатьох інших культур. Деякі історики вважають, що люди трипільської культури використовували приручених тварин, зокрема биків, для буксирування важких плугів та ін.

Занепад

 

Після 3,500-3,300 до н.е. почався занепад Трипілля. Причини занепаду не відомі, але це співпало зі значними змінами в кліматі, які призвели до зниження температури. Трипільці були вимушені переміщатися в інші райони, втративши більшу частину своїх культурних і технологічних досягнень в цьому процесі. Але деякі з них все-таки збереглися для нащадків.

Існує багато істориків, які вважають, що основні риси культури Трипілля знайшли своє відображення в типах будинків, побудованих в Україні на початку середньовіччя і пізніше, в орнаментах на гончарних виробах, космогонічні та інші символи можна знайти в українській вишивці, в писанках і навіть у традиціях і звичаях. Вони стверджують, що так простежується спадкоємність від трипільської культури до культури України середньовіччя і до нашого часу.

Ви, напевно, знаєте про давні цивілізації Месопотамії, Єгипту і Індії, що прийшли на зміну варварству. Але, чи були вони першими?..

Важко повірити в те, що трипільці зникли безслідно. Історики кажуть, що перші цивілізації вийшли з темної епохи варварства, але здається, що між ними лежав іще один часовий пласт, серед якого яскравою зіркою сяяв трипільський слід…

До списку новин