загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Білити чи не білити дерева?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Білити чи не білити дерева?

Для деяких садівників весняні роботи обов'язково включають побілку дерев. Інші, дивлячись на білі стовбури, поблажливо посміхаються, вважаючи побілку дерев навесні пережитком минулого. Спробуємо проаналізувати всі за і проти.interfax.by

ЗА Прихильники побілки не уявляють собі здорове існування дерев без традиційної весняної обробки кори. Побілка - це й захист від шкідників, і оберіг від сонячних променів, і профілактичний захід, і своєрідний ритуал, що знаменує початок дачного сезону. «Показник здорового дерева - це стан його кори, а кора - це шкіра, - стверджують вони. - І доглядати за нею потрібно так само ніжно, як за власною шкірою обличчя та тіла. Сонце, морози, шкідники-короїди - всі ці фактори шкодять дереву, а побілка захищає стовбур і, відповідно, дерево від всіх зовнішніх стресів». Побілка може бути профілактичною (адже ми змазуємо обличчя кремом з метою запобігання ранніх зморшок) або лікувальною. В останньому випадку змінюється склад розчину і до процесу безпосередньо побілки можуть додаватися процедури з обробки тріщин і ран, що утворилися на корі дерева.

А НАСПРАВДІ? У дійсності весняна побілка покликана захистити дерева від сонця та шкідників, що прокинулися після зимової сплячки. Однак для досягнення цього ефекту необхідно не просто білити плодові дерева, а робити це за правилами. Дуже важливо правильно визначитися з часом, коли виконувати побілку дерев. Це повинен бути березневий або квітневий день, коли земля ще не встигла настільки прогрітися, щоб прокинулися зимуючі в ній шкідники. Незахищене побілкою дерево буде для них прекрасним притулком на старті нового сезону. Весняна побілка - це знищення шкідників, що зимують у корі дерева. Ще одна важлива умова: побілкою дерев потрібно займатися тоді, коли погода суха, але ще не тепла. При дощах білити - порожня витрата часу. Побілка покликана захистити дерева від сонячних опіків, які можливі при перших яскравих сонячних променях. Тому не варто чекати справжнього весняного потепління, коли вона дійсно може стати вже марною.

 

ЯК БІЛИТИ? Сам процес побілки нескладний. Спочатку оглядають стовбур дерева, очищують його шкребком, дротовою щіткою або простою мотикою від мохів і лишайників, зіскрібають суху стару кору. Наступний крок - необхідно замазати тріщини садовим варом або садовою замазкою. Тільки потім можна приступати безпосередньо до побілки. Користуються при цьому щіткою або фарбопультом-пульверизатором. Білять стовбури, кістякові гілки та розвилки плодових дерев, а деякі садівники - і деякі види чагарників. У магазинах можна знайти досить багато готових порошків або розчинів для побілки дерев. Достатньо, слідуючи інструкції, розбавити їх водою в потрібній кількості - і садова побілка готова. Якщо ж вам хочеться зробити її самостійно, то пропонуємо нескладний рецепт: 2,5 кг вапна і 0,5 л мідного купоросу розвести у відрі води, а потім додати 200 г столярного клею.

ВИКЛЮЧЕННЯ З ПРАВИЛ Не потрібна побілка молодим деревам з гладкою корою. Вона дійсно може закупорити пори і заподіяти їм шкоду. Можна не білити дерева, якщо вдало проведена осіння побілка та її складові не змилися з дерева снігом і опадами. Це відбувається нечасто, однак буває. У такому випадку дерево залишається частково захищеним і може обійтися без побілки.

Так чи інакше, але виконувати побілку більшості плодових дерев необхідно. Хтось робить це восени, хтось навесні, а хтось - двічі на рік. Важливо не просто «побілити» або «не побілити», а зробити це відповідно до правил - щоб дійсно захистити дерева.

До списку новин