загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нові тарифи на "комуналку": дорожчають вода, газ і опалення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Нові тарифи на "комуналку": дорожчають вода, газ і опалення

Підвищення тарифів змусить ще 1,5 млн сімей оформити субсидії.

В Україні в черговий раз подорожчала "комуналка". Вчора "соціальний" тариф на "блакитне паливо" підняли на 91%. Так, в травні доведеться платити більше не лише за газ, а й гарячу воду. Більш того, з дорогим газом, як обіцяють в уряді, українцям доведеться провести наступну зиму - в найближчий рік новий тариф не переглядатимуть. Що і чому подорожчає разом з газом і для кого "блакитне паливо" залишиться дешевим?

Що і наскільки подорожчає: газ, гаряча вода і опалення

27 квітня Кабінет міністрів встановив єдиний тариф на газ для українців - 6,88 гривні за кубометр. До цього для українців діяли два газових тарифів: "соціальний" і повний. Якщо за опалювальний сезон (шість місяців) сім'я використовує до 1200 кубометрів газу, за кожен кубометр платили 3,6 гривні, якщо більше - 7,2 гривні.

Як розповіла перший заступник міністра економіки Юлія Ковалів, 6,88 гривні за кубометр - ринкова вартість газу. Так, на кордоні з Україною імпортне "блакитне паливо" коштує 4942 гривень за тисячу кубометрів. Ще 1146,5 гривень - ПДВ, 219 гривень - тариф на транспортування і 513,7 гривні - тариф на розподіл газу. Крім того, в структурі "єдиного" тарифу є торгова націнка постачальника ("Нафтогазу") - 57,4 гривні.

6,88 гривні за кубометр газу платитимуть з 1 травня промислові споживачі, а теплокомуненерго - 6,8 гривні (до цього - близько 3 гривень за кубометр). Як розповіли в Кабміні, на початку травня в Україні також подорожчає гаряча вода і опалення (приблизно на 60%). Якщо тариф на газ визначає своєю постановою уряд, то тариф на гарячу воду і опалення формує Нацкомісія. Міненерго направили їм свої розрахунки, а вже комісія порахує, скільки українцям доведеться платити.

У Кабінеті міністрів порахували, через нових тарифи близько 1,5 мільйона українських сімей змушені будуть оформити субсидію (до опалювального сезону таких сімей буде 7 мільйонів). З 2016-му році на субсидію планують витратити 35 мільярдів гривень, а після зростання тарифів, цю суму доведеться збільшити як мінімум на 5 мільярдів.

Директор спеціальних проектів наукового центру "Психея" Геннадій Рябцев упевнений, економічні обґрунтування для зростання тарифу дійсно були. За законами економіки, тариф повинен був формуватися на рівні 100% від імпортного паритету. Більш того, попередній склад Кабміну взяв на себе зобов'язання до 2017-го року підняти тариф до цього рівня (зобов'язання задекларовано в меморандумі з Міжнародним валютним фондом).

"З точки зору економічної обґрунтованості, слід було б тарифи підвищувати. Тут немає сумнівів, тарифи повинні бути вище. Є цілий ряд "але". Повинна бути змінена структура тарифу. У структурі тарифу, наприклад, в європейських країнах, основний вплив має ціна на газ. Підвищуючи тарифи, слід зменшувати складову посередника", - розповідає експерт.

Крім того, на думку Геннадія Рябцева, субсидії потрібно монетизувати, тобто виплачувати адресну допомогу тим, хто не може оплатити "комуналку", замість того, щоб компенсувати "знижку" компаніям-постачальникам.

Високопоставлений чиновник в Кабміні розповів, що зараз уряд шукає механізм часткової монетизації субсидій. Так, якщо сім'я використала газу менше, ніж передбачено соціальною нормою, кошти, які повинні були витратити на компенсацію вартості невикористаного газу, хочуть виплачувати сім'ям "на енергозбереження".

"Зараз рівень розрахунку населення за газ дуже високий. Якщо виплачувати субсидії "на руки", ніхто не може гарантувати, що людина не витратить гроші не на комуналку, а на продукти, наприклад", - розповідає співрозмовник з Кабінету міністрів.

Платити за лічильниками:

• Єдина ціна на газ з 1 травня встановлена ​​на рівні 6879 гривень за 1000 кубометрів. Тобто платити доведеться майже 6,9 гривні за 1 кубометр "блакитного палива".

Така ціна на 4,4% відсотка нижче попереднього "повного" тарифу в 7200 грн, але на 91,08% вище, ніж платили українці взимку.

Платити без лічильників:• при наявності централізованого гарячого водопостачання норма споживання становить 4,4 кубометра на людину; тобто платити за новими тарифами доведеться 30 грн / міс за людини;• при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 7,1 кубометра на людину; платити - 49 гривень / місяць;• при наявності газової плити і водонагрівача - 14 куб. м на людину; платити - 97 гривень / місяць.

"Не дай Бог монастир виявиться готелем": для церков зробили виняток

Кабінет міністрів прийняв рішення для непромислових цілей у релігійних організацій залишити пільговий тариф. Фактично, єдині, хто буде користуватися дешевим газом (вартістю 3,3 гривні за кубометр) в Україні - церкви, парафіяльні школи і будинки. Таких в Україні близько 33 тисяч.

Як розповів глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, релігійні організації за рік споживає всього 11 мільйонів кубометрів газу, при загальному споживанні на рівні 33 мільярдів.

"Це абсолютно не ринкові обсяги. У нас така ситуація, якщо звичайні школи захищаються державою, населення - субсидіями, то релігійні організації існують за рахунок пожертвувань. Для них прийняли рішення залишити пільговий тариф", - заявив Коболєв.

Неофіційно чиновники Кабінету міністрів пояснюють, що приймаючи рішення про те, чи залишати для релігійних організацій пільговий тариф, керувалися двома факторами: реакцією суспільства і впливом на ринок. Так як на ринок "релігійна знижка" ніякого впливу не зробить, але якщо її прибрати - в суспільстві могли б початися хвилювання, чиновники вирішили "церковний газ" не чіпати.

У Міністерстві економіки обіцяють, за всіма релігійними організаціями будуть уважно стежити. Якщо серед церков виявиться один із заводів, знижку для такого "пільговика" скасують, а саме підприємство покарають за шахрайство.

"Ми уважно стежитиме за цією ситуацією. І постачальників будемо закликати контролювати релігійні організації. Не дай Бог монастир виявиться готелем", - заявили в МЕРТ.

Без абонентської плати, але з новими нормами споживання

Кілька місяців тому в Кабміні заявили про те, що в кінці опалювального сезону для українців можуть ввести абонентську плату на газ. Передбачалося, що за доступ до "труби" доведеться платити 17 гривень на місяць при наявності тільки газплити і 29 гривень - за плиту і газовий котел. Однак уряд прийняв рішення абонентську плату не вводити. Замість цього для українців переглянуть норми споживання "блакитного палива" для тих, хто не користується лічильником.

Так, до 2014-го року норма на один квадратний метр становила 11 кубометрів газу, після цього норму скоротили до 7 кубометрів, а вчора - до 4,4.

"У нас до 2014-го року була ситуація, що люди фактично використовували близько 7 кубометрів дешевого газу на квадратний метр, а за нормою на них нараховувалося по 11 кубометрів на метр. Виходило, що той газ, який залишався, повторно перепродували. За підрахунками фахівців на цьому "заробляли" близько 500 мільйонів євро ", - заявив високопоставлений чиновник Кабінету міністрів.

Також передбачається, що нові норми споживання стимулюватимуть українців економити газ. В першу чергу для цього необхідно утеплити стіни в будинках, поміняти вікна і т.п. Як зізнаються в Кабміні, тільки у 10-15% споживачів газу є на це гроші.

Якщо подорожчає нафта або підскоче курс долара

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вчора на засіданні уряду припустив, що "це буде остання зміна ціни на газ в житті держави". "Ми розглянемо важливе рішення для нас і для держави - питання встановлення єдиної ціни на газ. Переконаний в тому, що ми в цьому питанні сьогодні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ в житті нашої держави", - сказав він.

У МЕРТ пояснили, малося на увазі, що підвищувати тариф не будуть до кінця березня 2017 року року, тобто, українцям доведеться "зимувати" з дорогим газом. Після цього, можливо, тариф знову переглянуть.

Як пояснила Юлія Ковалів, тариф розраховували з курсом 26,7 гривні за долар, тоді як діючий курс - 25,2 гривні. Якщо курс гривні "впаде" нижче за відмітку в 26,7, Кабміну доведеться шукати, на чому економити.

Неофіційно в Міністерстві економіки кажуть, все ще розглядається можливість закуповувати газ у Росії (якщо там буде дешевше). Незважаючи на заяви чиновників про те, що співпраця з РФ припинилося ще в минулому році, в уряді припускають, якщо європейський газ стане занадто дорогим, "блакитне паливо" можна буде закуповувати у північних сусідів.

"У нас є ще один люфт на випадок, якщо курс долара виросте, або європейський газ стане дорожчим, ніж 185 доларів за тисячу кубометрів. Це "Газпром", - заявив високопоставлений чиновник Кабміну.

Олександр Литвин, Ксенія Капустинська

До списку новин