загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українцям повернули старі методи нарахування пенсій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Українцям повернули старі методи нарахування пенсій

Українці матимуть змогу збільшити суми для пенсійних нарахувань

У період з 1 січня по 14 квітня 2016року пенсіонери фактично не мали можливості надати довідку про заробіток до 1 липня 2000 року, якщо стаж після цієї дати був більший 60 місяців. Але це право існувало до 1 січня. Фактично на кілька місяців (з 1 січня по 14 квітня) пенсіонерів позбавили такої можливості.

Законодавство передбачало надання довідок про доходи, але виключно це для людей, у кого страховий стаж з 1 липня 2000 року був менший ніж 60 місяців.

- З 15 квітня повернули норму, за якою, навіть якщо страховий стаж з липня 2000 року більший 60 місяців, за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для розрахунку пенсії, може бути врахована заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль по 30 червня 2000 року, - пояснює заступник начальника управління пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Наталія Назаренко. – Положення цього закону поширюються також на осіб, яким пенсії призначені (перераховані) у період з 1 січня 2016 року до дня набрання чинності цим законом. За бажанням ті, кому пенсії призначені (перераховані) в період з 1 січня 2016 по 14 квітня 2016, можуть звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання (реєстрації) з заявою про перерахунок пенсій з урахуванням заробітку за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд незалежно від перерв по 30 червня 2000 року. Перерахунок пенсій здійснюватиметься у відповідні терміни: з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно; і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.

Це дозволить пенсіонерам, котрі мали високі зарплати у 1990-х, значно підвищити свої пенсії.

Пенсіонерка Галина Бойко розповідає, що на початку 1990-х був розквіт ринку праці в країні, тому зарплати люди отримували непогані. Але що далі йшло, то все гірше ставало. А нинішні новації дозволять суттєво збільшити пенсію.

Хто скільки отримує

У бюджеті передбачено дві індексації мінімальних пенсій – у травні до 1130 гривень та у грудні до 1208 гривень. Наразі вона становить 1074 гривні. Разом з тим у Пенсійному фонді зазначають, що підвищення мінімальних пенсій потягне за собою зростання інших виплат: допомоги шахтарям, інвалідам, учасникам бойових дій, «чорнобильцям» та іншим.

15 квітня набув чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», згідно з яким українські пенсіонери можуть подавати довідки про доходи до 2000 року, незалежно від страхового стажу

11,2 мільйона українців отримують пенсію за віком, це близько 1578 гривень. Більше ніж на тисячу гривень вища пенсія у силовиків у відставці – вони отримують приблизно 2800 гривень (таких в Україні є 78 тисяч). Далі у рейтингу дипломати - 3222 гривні, потім «чорнобильці» - 3365 гривень, прокурори - близько 7 тисяч гривень, і, насамкінець, судді у відставці (їх є понад 1400) – 16,4 тисячі гривень (отримували ще торік).

Народні депутати опинилися у рейтингу між прокурорам і суддями із пенсією 15,1 тисячі гривень.

Однак з початком цього року уже екс-міністр соцполітики Павло Розенко зазначав, що максимальний розмір пенсії зупиниться на позначці 10 740 гривень. Втім, імовірно, що пенсії «урізати» ніхто не буде. Ті, хто на момент введення максимуму, отримували більшу суму, з нею і залишаться. А ось судді та депутати, котрі вийшли на пенсію після січня цього року, отримають не більше 10740 гривень.

Як нараховують пенсію

На розмір пенсії в Україні впливають такі параметри: тривалість робочого стажу пенсіонера; відношення його середньої заробітної плати до середньої заробітної плати в Україні протягом стажу; середня місячна зарплата в країні за останні три роки перед призначенням пенсії.

Розмір пенсії за віком визначається за формулою:

П = Зп * Кс,

де:

П – розмір пенсії (у гривнях);

Зп – заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", з якої обчислюється пенсія (у гривнях);

Кс – коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25 цього ж закону.

Для початку, потрібно розрахувати коефіцієнт свого страхового стажу за формулою:

Кс = (См * Вс) / (100% * 12),

де:

См – сума місяців страхового стажу;

Нд – величина оцінки одного року страхового стажу, яка за період участі в солідарній системі (до 2008 року дорівнює 1%, з 2008 року дорівнює 1,35%). Якщо, наприклад, ваш стаж дорівнює 40 рокам (480 місяців), то Кс = 0,54.

Складніше з розрахунком заробітної плати.

Зп = Зс * (Ск / К),

де:

Зс – середня заробітна плата в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією;

Ск – сума коефіцієнтів заробітної плати за кожен місяць:

(К1+К2+…),

де:

К — кількість місяців страхового стажу, за які розраховано коефіцієнти.

Коефіцієнт заробітної плати, в свою чергу, розраховується за формулою:

Кз = Зв/Зс,

де:

Зв - сума заробітної плати застрахованої особи, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для розрахунку пенсії за місяць, за який розраховується коефіцієнт;

Зс – заробітна плата в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за місяць, за який розраховується коефіцієнт.

ПРИКЛАД

Припустимо, що людина при страховому стажі 40 років весь час отримувала середню зарплату. Тобто коефіцієнт заробітної плати постійно дорівнює 1. Тоді Зп дорівнює середній зарплаті в Україні за 2012-2014 роки = 2960,79 грн.

З коефіцієнтом страхового стажу Кс = 0,54 людина отримає пенсію 1598,83 грн.

Яна МАРІЯНЧУК

До списку новин