загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Документальний фільм про вишиванку відкриє багато нового

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Документальний фільм про вишиванку відкриє багато нового

Цього року українці у всьому світі вже вдесяте відзначатимуть День вишиванки. У рамках свята 12 травня у Києві відбудеться прем’єра фільму “Спадок нації”– першого повнометражного документального фільму про вишиванку.

Фільм складається з двох частин – це етнографічна, де ми розповідаємо про особливості сорочки та пов’язані з нею вірування і традиції, а також – людські історії, які демонструють, що вишиванка – це не просто річ, а щось набагато більше, символ, який берегли і передавали з покоління у покоління”, – зазначив співзасновник Дня вишиванки Олександр Ткачук.

Таким чином, пояснює він, історія вишиванки у фільмі нерозривно переплетена з історичними хроніками, особливо з тих періодів, коли наявність у хаті вишиванки стала маркером “небезпечних” ідеологічних переконань.

Гіркі, і, водночас, надихаючі історії – від часів сталінських репресій до подібних ситуацій після початку заворушень на сході навесні 2014 року – розповідають глядачеві безпосередні свідки подій.

https://www.youtube.com/watch?v=MT_-2HXPFlE

Над фільмом активісти працювали із серпня 2015 року, об’їздивши всі етнографічні регіони України та поспілкувавшись із майстрами. Своїми свідченнями поділилися також представники української діаспори із 5 країн світу.

“Бажання створити такий фільм, — каже автор ідеї та сценарист фільму про вишиванку “Спадок нації” Леся Воронюк-Волошина, — зародилося ще дев’ять років тому, разом з ідеєю створення Дня вишиванки. Але цього року, коли свято розрослося не тільки до всеукраїнського, а й до світового рівня, зрозуміли, що у людей є потреба знати свою культуру і свої традиції. І це природно, адже люди все більше себе самоідентифікують українцями, а вишиванка цьому сприяє. Адже сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів, — бути оберегом людського тіла. А вишиванка — це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й оберіг, наш генетичний код. В основі фільму — неймовірні життєві історії, пов’язані з цим національним символом. Бо саме вишивка передає характерні ознаки місцевості в різних регіонах, відрізняючись орнаментом, барвами, технікою виконання”.

До списку новин