загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сенсаційна знахідка у Києві: археологи відкопали руїни палацу періоду Київської Русі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Сенсаційна знахідка у Києві: археологи відкопали руїни палацу періоду Київської Русі

Поряд з Десятинкою відкрили фундамент будівлі часів Київської Русі.

У столиці – нова сенсаційна археологічна знахідка! Під час ремонту сходів біля Десятинної церкви (на розі Володимирської та Андріївського узвозу) відкопали частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі.

ЗНАХІДКА. Палац був знайдений під час ремонту сходів. "Будівельники зняли підпірну стінку, щоб її зміцнити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого в кінці Х століття! Він зводився одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира. Швидше за все, будівля була двоярусною і побудованою з каменю. Для чого її використовували, точних даних немає, але імовірно – для прийомів гостей та проведення урочистих прийомів високого рівня, тому є велика ймовірність, що там неодноразово бував і князь Володимир", – розповів науковий співробітник інституту археології НАН України Віталій Козюба.

За його словами, фундамент палацу – дуже цінний для історії Києва, оскільки об'єкт є найдавнішим кам'яним спорудженням періоду Київської Русі у Східній Європі, який можна побачити! (Фундамент Десятинної церкви засипаний, а територію в минулому році облагородили).Загальна площа палацу була близько 500 кв. м (довжина стін – 40 на 6 м), але збереглося лише 7 м, з них відкрито для перегляду 5 м. Глибина фундаменту – близько метра. "Мерія і Мінкультури знають про відкриття фундаменту, і зараз вирішується питання про можливість його музеєфікувати. Наприклад, частину можна обробити необхідними речовинами, щоб не руйнувалася, і помістити її під скло. Це могло б стати дуже цікавим об'єктом для туристів", – продовжив Козюба.

На об'єкті будівельники також знайшли людські кістки. "Знайдено 15 окремих фрагментів кісток. Це природно, адже навколо Десятинної церкви в XVII-XVIII століттях було величезне кладовище. Під час дореволюційних розкопок там було знайдено близько 500 поховань, а в 2005-2011 рр. – ще більше сотні, тому це кістки від зруйнованих поховань на цвинтарі, яке було в три яруси", – пояснив археолог.

МУЗЕЄФІКАЦІЯ. Відновлення забору фінансує один з київських меценатів (вартість понад 10 млн грн), і він не проти сплатити ще й музеєфікацію унікального палацу. "Меценат готовий додатково профінансувати музеєфікацію. Але висновки археологів та інших фахівців ми поки ще не отримали і без їх протоколів та рішень ми не можемо нічого починати робити", – пояснює голова громадської організації "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" Марина Соловйова.

У скільки обійдеться музеєфікація фундаменту, експерти поки не уточнюють, але, за попередніми підрахунками, в кілька сотень тисяч гривень. За словами Соловйової, завершити відновлення паркану і сходів планують в кінці червня.

ВЛАДА. Чиновники підтримують ініціативу музеєфікації. "Фахівці музею історії Десятинної церкви вже розробили концепцію музеєфікації, але ще потрібні експертні висновки від археологів та інших фахівців, а після отримання проектної документації від замовника потрібно ще визначити, у кого на балансі буде цей об'єкт. А поки питання ще не вирішився, фундаменти потрібно зберегти від руйнування", – сказали нам в КМДА.

Кириченко Леся

До списку новин