загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У скільки обійдеться відпустку в Україні: де і за скільки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
У скільки обійдеться відпустку в Україні: де і за скільки

Кількість внутрішніх туристів серед українців зростає разом з курсом долара, зазначають експерти.

В Україні в результаті девальвації гривні відпочинок закордоном виявився багатьом "не по кишені". Цього року традиційно будуть користуватися попитом "рідні" курорти. Українські курорти вже прийняли першу хвилю туристів на травневі свята і готуються зустрічати відпочиваючих влітку. Де в цьому році будуть відпочивати українці і у скільки обійдеться відпустка?

Кількість туристів у анексованому Криму скоротилося в рази

Згідно з даними Державної служби статистики, до анексії Криму, в Україні налічувалося близько 700 тисяч внутрішніх туристів. У 2014-му, за даними статистики, в країні відпочили 322 тисячі українців, в 2015-му – понад 357-ми тисяч.

Туроператор Наталя розповідає, реальне число внутрішніх туристів значно вище. "Українці дуже самостійні туристи! Зараз, щоб поїхати на море, путівки ніхто практично не купує, в Одесу їдуть самі – орендують житло, на Азовське море – також. Тому статистика об'єктивну інформацію не відображує", – розповідає експерт.

Число українців, які відпочивають в Криму, значно скоротилося. Як каже туроператор, більшість українців відмовляються від відпочинку на півострові не тільки через політичні погляди, а й з-за того, що добиратися до Криму стало складніше і дорожче. Наприклад, квиток на автобус з Києва до Криму обійдеться в 1000 гривень. Незважаючи на це, частина українців продовжують їздити на півострів.

"Ті, хто хоче, їздить. У мене є дуже патріотичні знайомі, які щороку вже 12 років відпочивають в Криму. І навіть після анексії вони продовжують їздити в свої улюблені місця. Хоча кількість туристів з України в Крим зараз, звичайно ж, незрівнянно з тим, що було раніше", – розповідає Наталя.

За словами екс-міністра курортів і туризму Криму Олександра Лієва, раніше щорічно Крим відвідували 6 млн туристів, 4 млн з них – українці. За підсумками минулого року, в Криму побували всього 1,5 млн осіб. Найбільше постраждали дрібні пансіонати і готелі, в той час як великі оздоровниці нова "влада" націоналізувала.

"Якщо менше 2,2 млн туристів – це вже катастрофа для економіки, тому що це нижче собівартості. Здравниці, санаторії та пансіонати були націоналізовані і в принципі постраждали з точки зору завантаження менше. А ось сегмент – приватні готелі, пансіонати – зазнав краху. Це 100 тис. кримських сімей, які недоотримають вже другий рік поспіль дохід", – розповідає екс-міністр туризму.

Згідно з опитуванням, проведеним сайтом "Сегодня.ua", 39% опитаних читачів цього літа залишаться без відпочинку, 23% – поїдуть в анексований Крим, 10% будуть відпочивати на дачі, 8% – в Одесі. Решта – на Західній Україні і Азовському морі. В опитуванні взяли участь близько 13 тисяч осіб.

До слова, щоб, наприклад, з Києва виїхати на три дні в Крим сім'ї з трьох осіб, доведеться шість тисяч (дорога туди і назад на автобусі) витратити тільки на переїзд. Для тих, хто планує відпочивати в Ялті, за три дня в міні готелі доведеться витратити 9 тисяч рублів (3500 гривень). Таким чином, поїздка на три дні в Ялту сім'ї з трьох осіб буде коштувати як мінімум 6500 гривень. Крім цього, окремо доведеться витрачати гроші на їжу, екскурсії та сувеніри.

Відпочинок на Азовському морі: дешево, але без зручностей

У Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях можна відпочити на Азовському морі. Так, наприклад, в Кирилівці в минулому році ціни на кімнати у "приватників" варіювалися від 40 до 80 гривень з людини за добу. Таким чином, за три дня сім'я з трьох чоловік може витратити на житло всього 450 гривень.

Дістатися до Кирилівки із Києва можна з пересадками через Запоріжжя. Плацкарт до Запоріжжя туди і назад коштуватиме близько 900 гривень туди і назад. 1350 гривень буде коштувати проїзд і проживання на три дні. Окремо доведеться платити за їжу і сувеніри. У 2015-му році, як заявили в селищній раді, в Кирилівці відпочили 1,5 млн осіб.

Правда, рівень комфорту, як каже туроператор Наталя, на Азовському узбережжі не дуже високий. "У минулому році в Кирилівці навіть туалети на пляжах не встановили. У Бердянську відпочинок обійдеться дорожче, але незначно. Є ще Приморськ – це найпопулярніші місця на Азовському узбережжі. Тут легко втрьох на три тисячі гривень відпочити три повних дні", – розповідає Наталя.

У Бердянську кімнату можна орендувати за 50 гривень з людини. Влітку тут працюють десятки пляжів. У мерії запевняють, в пляжний сезон санепідстанція бере проби води і піску кожні три дні. Практично уздовж всієї Коси щороку на пляжах встановлюють туалети, роздягальні та питні фонтанчики. Недалеко від пляжу санаторію "Бердянськ" знаходиться нудистський пляж.

Бажаючим відпочити в Одесі доведеться платити за житло від 80 (в старенькій хаті далеко від центру) до 500 (апартаменти біля моря) гривень за добу з людини. Квитки на автобус на трьох туди і назад будуть коштувати близько 1500 гривень.

Західна Україна

Тур в Карпати на три дні обійдеться киянам приблизно в 1500 гривень з особи (у вартість входить дорога, проживання та сніданок, деякі екскурсії оплачуються окремо). Спа-тур по Закарпаттю обійдеться в 1800 гривень, а Мукачева, Ужгорода, Берегового – 1500 гривень з людини. У Львові доба в хостелі обійдуться приблизно в 100 гривень, орендувати на добу квартиру – близько 300 гривень. Номер в готелі стартує від 600 гривень.

"Ціни намагалися сильно не піднімати, але, звичайно, до травневих свят і до високого сезону вони на 20-30% традиційно піднімаються. Краще їхати на початку червня – тоді відпочиваючих буде не так багато і можна буде витратитися не так сильно. Але, звичайно , якщо їхати в Закарпатті чи Карпати, потрібно продумати добре програму. На сім'ю з трьох осіб знадобиться мінімум тисяч шість! у нас тур в Карпати дві з половиною тисячі гривень з людини, але у нас в цю вартість входять всі екскурсії", – розповідає туроператор одного з агентств Наталя.

Для любителів незвичайного відпочинку окремі турагенства влаштовують поїздки до Чорнобиля з відвідування Прип'яті і екскурсіями по зоні відчуження. Два дні подібного "відпочинку" обійдуться в 7500 гривень на трьох осіб.

Олександр Литвин

До списку новин