загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як захистити розсаду від чорної ніжки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чорну ніжку вже давно пора увічнити в міському фольклорі, в одному ряду з «чорною рукою» і «труною на коліщатках». Ми, городники, боїмося чорної ніжки і не побажаємо її появи навіть ворогові. Ця хвороба, що викликається патогенними грибками, підстерігає молоду розсаду будь-яких культур, і уражені їй саджанці, на жаль, у більшості випадків приречені.

Захистити розсаду від чорної ніжки цілком під силу кожному ще до посіву насіння. А якщо біда вже підкосила кілька сіянців, терміново потрібно прийняти всі можливі заходи, щоб врятувати інші.

Як не допустити появи чорної ніжки у своєму розсаднику і що зробити, якщо вона вже почала своє чорне пропаща справа, ми розглянемо в сьогоднішній статті.

Що таке «чорна ніжка» Що представляє із себе ця хвороба? Це грибкове захворювання, рід гнилі, збудники якого можуть зберігатися в грунті, на насінні, на залишки рослинності. Чорною ніжкою може захворіти будь-яка розсада, але особливо часто від неї страждає розсада ранньої капусти та інших хрестоцвітих культур.

Розпізнати чорну ніжку дуже легко: у хворого сіянця стоншується стеблинка ближче до поверхні грунту, рослина в’яне, нахиляється убік. З часом на стеблі з’являється темна «пережабинка», таку рослину можна легко витягнути з грунту, так як коріння у нього перестають розвиватися або зникають зовсім.

Чорна ніжка воліє переувлажненную грунт високої кислотності, загущені ряди рослин, холодні підвіконня, застійний повітря і перепади температур. В принципі, вже трохи зрозуміло, в яких напрямках працювати, правда?

Захист від чорної ніжки: профілактика

Як і всі грибкові хвороби, чорну ніжку краще попередити, ніж вести з нею боротьбу. Так що стоїть перед нами завдання — не дати болячки ні найменшого шансу проявити себе. Захищатися будемо по всіх фронтах.

Перше, на що потрібно звернути увагу, це місткості під розсаду. Вони повинні бути чистими! Потрібно не просто видалити залишки торішньої землі, але і вкрай бажано вимити з милом і прополоскати в розчині марганцівки.

Друга (і сама основна проблема — це грунт. Саме в ньому найчастіше і знаходяться спори патогенних грибів. Щоб їх знищити, ґрунт рекомендується або пропарювати тощо на водяній бані (довго і клопітно), або пролити розчином «Фітоспорину М» (набагато простіше і швидше). Не рекомендується додавати в грунтосуміш неперепревший компост, в ньому можуть бути рослинні рештки, на яких люблять «селитися» грибки. А ось трохи золи в розсадному грунті не завадить — вона зменшує кислотність ґрунту, і шанси чорної ніжки на розвиток, відповідно.

Крім того, не потрібно забувати про підготовку насіння. Зовсім не довго і не важко пару годин витримати насіння в розчині марганцівки, висушити і тільки потім садити.

АЛЕ! Навіть якщо ми вимили горщики, належним чином підготували грунт і протравили насіння, немає стовідсоткової гарантії того, що всі спори загинули. Вони дуже живучі, зарази. Тому важливо вирощувати розсаду в таких умовах, в яких чорної ніжці існувати не комфортно.

По-перше, намагаємося не допускати перезволоження грунту. Це означає поливаємо в піддони, або обережно піпеткою між рядами, або медичним шприцом по чуть-чуть. Якщо сходи вкриті плівкою, частіше їх провітрюємо.

По-друге, утеплюємо підвіконня. Ми вже не раз говорили про те, що навіть склопакети не завжди забезпечують потрібну для розсади температуру. Розстилаємо під піддони ковдри або ставимо ящики з розсадою на книги — загалом, робимо все можливе, щоб виключити переохолодження грунту і перепади температур.

По-третє, не загущаем посіви і під час пікіруємо розсаду. Не лінуємося висадити насіння в індивідуальні стаканчики або відокремлені касети, щоб уникнути щільних густих сходів. З появою другого-третього справжнього листочка проводимо пікіровку в ємності більшого діаметра. Після пікіровки рослини чорною ніжкою майже ніколи не хворіють.

В четверте, нічим не підгодовуємо молоду розсаду. Чорна ніжка дуже любить рослини, перегодовані азотом. Якщо буде потрібно, підгодівлю завжди можна провести після пікіровки, коли саджанці зміцніють.

І нарешті, по можливості досвечиваем розсаду стільки годин на добу, скільки їй необхідно. При достатку світла сіянці не витягуються, ростуть сильними і могутніми, а таким рослинам хвороби не страшні.

Боротьба з чорною ніжкою: як зберегти розсаду

Якщо ми все-таки не вберегли, якщо помітили в одному з стаканчиків полегший або млявий сіянець, що робити в цьому випадку? Уражені рослини потрібно відразу ж видалити, а решта спробувати врятувати від напасті.

Самим дієвим, але при цьому самим важким способом «порятунку» є пересадка ще не уражених хворобою сіянців в новий грунт. Доведеться повторити заново всі профілактичні роботи з ємностями і грунтом.

Якщо пересаджувати рослини немає можливості або бажання, обов’язково потрібно присипати грунт зверху золою або сумішшю золи і піску або дуже добре розмолотої яєчною шкарлупою. Шар краще зробити побільше — два-п’ять сантиметрів, як би одночасно підгортаючи рослини. Далі можна діяти по-різному:

— хто не боїться хімікатів, може обприскати рослини і грунт розчином «Превикура» (2 мл на 1 літр води) або «Фундазолу» (1-2 грама на літр води).

— хто проти будь-якої хімії, може провести обприскування біологічними препаратами, типу «Бактофіта», «Планриз», «Фітоспорину» або «Фітолавіна».

— хто взагалі не визнає промислових засобів захисту, може обприскувати рослини і грунт розчином горілки в співвідношенні 1:10.

Після всього цього, природно, потрібно до мінімуму скоротити поливи. Поливати тільки при повному висиханні землі, по чуть-чуть. Ще надійніше поливати не просто водою, а настоєм лушпиння цибулі або слабким розчином марганцівки. Надалі намагаємося слідувати всім вищеописаним рекомендацій щодо запобігання хвороби, і чорна ніжка буде обходити вашу розсаду стороною.

У висновку хочеться зазначити, що уражені чорною ніжкою томати можна спробувати реанімувати. Раптом ви посадили рідкісний сорт, кожен сіянець на рахунку, а тут таке… Якщо на рослині з’явилася «пережабинка», але верхівка ще жива, не млява, відірвіть її і спробуйте укоренити. Тобто посадіть в землю або у воду. Рослини томатів відрізняються своєю живучістю, вони здатні дати нові корені і заново піти в зростання.

Бажаємо вам успіхів та великих врожаїв!

 

Джерело:
До списку новин