загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

10 видань про Київ: щоб розуміти столицю та її мешканців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Київ відсвяткував день народження: 1534 роки від часу заснування. Наша столиця не раз і не два ставала головним героєм книжок. Пропонуємо такі видання до вашої уваги. В добірку увійшли креативні путівники, наукові розвідки про столицю, антології та романи, де Київ є ключовим місцем дії.

1. «Awesome Kyiv»

Київ п’янить. Місто вибухає мистецтвом і культурою. Місцеві жителі обговорюють політику, грають в шахи і пліткують. Його історія, зелені парки і приховані острови вздовж широкого Дніпра дають можливість нескінченних досліджень. Його тінисті алеї спокушають любителів прогулянок і зівак. Це місто гуляк. Поетів. Політики.

Книга видавництва «Основи» не є ні довідником, ні путівником. Скоріше, це проникнення у місто. На його сторінках ви знайдете посилання на основні історичні події, відомих і талановитих жителів, мистецтво, культуру, спорт, літературу, традицій і навіть улюблену вуличну їжу.

2. «Щоб жити. Розуміючи Київ»

Ця книга особлива тим, що її авторський колектив складається з двадцяти двох найстарших жителів столиці. Багато з них залишилися самотніми на схилі віку.

Збірка щирих історій з перших вуст про життя звичайних городян у різні періоди ХХ століття. Книжка насичена деталями тогочасного побуту й особистими спогадами.Книжка є благодійним проектом.

3. Київ і слов’янські літератури

Збірник художніх та літературно-критичних текстів, присвячених Києву та довколакиївським дискурсам. Серед авторів відомі письменники та літературознавці — українські та закордонні. Топос Києва досліджується від найдавніших часів до сьогодні.

4. La Boussole Vol.7. Київ

Номер про Київ La Boussole Vol.7 об’єднав в собі історії про Київ сучасному і про місто, який знали попередні покоління. На сторінках журналу особливості радянської архітектури органічно переплітаються з таємницями київського метрополітену, будівлі, побудовані знаменитим Городецьким, з мостами, що з’єднують два береги столиці, а парки — з широкими водами Дніпра. Звичайно, в київському номері є і історії людей — тих, які всім серцем люблять життя, свою справу і місто, в якому живуть. Ресторатори, фотографи, архітектори, ілюстратори, екскурсоводи, благодійники, кінематографісти, гончарі та водії трамваїв — всьому є місце в цьому місті, який з радістю приймає в свої обійми.

5. Київські неокласики

Антологія переглядає традиційне уявлення про київських неокласиків як про поетичне «гроно п’ятірне», натомість пропонує ширше поглянути на це знакове для української культури творче угруповання, до якого належали не лише поети, а й прозаїки, літературознавці, критики, перекладачі, мовознавці й видавці, яких об’єднували спільні світоглядно-естетичні переконання, раціоналізм, інтелектуалізм, однакове бачення шляхів розвитку українського письменства.

До антології увійшли поезія й художня проза, літературознавчі статті й мемуаристика «київських парнасців», зокрема тексти «неокласиків про неокласиків», написані впродовж 1910–1930-х років, а також деякі тексти пізнішого часу.

6. «Київські бомби», Андрій Кокотюха

1907 рік. У Російській імперії — конституційний переворот. Влада широким фронтом наступає на громадянські права та свободи людей. У відповідь звучать постріли та летять саморобні бомби. Київ тих часів стає ареною бойових дій. Тут, немов гриби, виростають бойові організації, чиї дії вже не підпорядковані єдиному центру. Андрій Волох, молодий українець, вигнаний з університету за участь у протестах, теж бере до рук зброю. Тепер він — Полтава. І його подальша доля тісно переплітається з радикальним ватажком бойовиків Залізняком, професійним терористом Штерном, жандармським ротмістром Підвисоцьким та Фаїною — вдовою страченого революціонера, котра прагне помсти. Але чи в повній мірі прийнятні ідеї тотального терору для таких, як Полтава? Тим більше якщо терор — зброя не лише бойовиків, а й влади, яка з ними бореться.

7. «Київ досвітній», Георгій Чорний

У книзі проведено комплексне дослідження мовних, генетичних, географічних, історичних та інших відомостей, виявлених у творах античних і сучасних авторів, про народи Наддніпрянщини та їхні поселення на пагорбах досвітнього (дописемного) Києва. Результати дослідження дають відповіді на низку важливих дискусійних питань з історії Києва та прадавньої України, а саме: звідки походить слово «Київ», коли з’явилося найдавніше з відомих на сьогодні писемних повідомлень про наше місто, хто такі гуни, чи ведуть свій родовід сучасні українці від давніх трипільців та інше.

8. «Київські контури», Аттила Могильний

До вибраного Аттили Могильного (1963–2008) — династійного київського поета, одного з найталановитіших представників покоління «вісімдесятників» — увійшов майже увесь його поетичний доробок — вірші зі збірок «Турмани над дахами» та «Обриси міста», а також розділ непублікованих віршів «Поезії з течки «Цинамон».

9. «Київ — New York», Ірина Тетера

У житті Аліси занадто багато втрат і болю, а сіре існування розведене лише фарбами її картин. І навіть знайомство із забезпеченим чоловіком нічого не міняє, її серце так само закрите й холодне. Здається, що рівне майбутнє вже визначене: творчість приносить великі гонорари, дім — повна чаша, поруч — турботливий чоловік. І Алісу все влаштовує. От лише світом править любов. Випадкова зустріч у Нью-Йорку на пересічному відкритті школи мистецтв руйнує звичний світ героїні. І раптово життя, як і її картини, стає кольоровим й чуттєвим.

10. «Мій маленький Київ», Анастасія Денисенко

Путівник по Києву для дітей запрошує маленького мандрівника прогулятися вулицями Ярославів Вал і Рейтарська, відвідати Софійського собору, поринути в пригоди на Пейзажній алеї та побачити найцікавіші музеї на Андріївському узвозі.

Путівник перетворюється на справжній подорожній щоденник, адже писати й малювати в ньому суворо дозволяється.

 

 

Джерело:
До списку новин