загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

5 типів гінекологічного раку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Через те, що досить часто різні типи гінекологічного раку не проявляються або ж їх симптоми легко переплутати з іншими проблемами зі здоров'ям, неодмінно потрібно регулярно проходити медогляд у лікаря.

Коли йдеться про гінекологічний рак, це стосується 5 типів захворювання, яке вражає шийку матки, яєчники, матку, піхву та зовнішні статеві органи.

Щороку тисячам жінок по всьому світу діагностують той чи інший тип раку, пов’язаний із репродуктивними органами. І хоча з кожним днем медицина прогресує і пропонує все краще лікування, саме профілактика рятує більшість життів.

Сьогодні ми хочемо заохотити вас ознайомитися з інформацією статті і ніколи не забувати ходити на регулярні огляди в гінеколога.

У чому причина? Багато захворювань не мають симптомів, тому дуже важливо проходити тести, які до того ж майже безболісні. Це варте того!

Обізнаність із проблемою гінекологічного раку

Ніколи не буде стовідсоткового способу знати, чи у вас може розвинутися рак статевих органів. Досить часто генетика відіграє в цьому вагому роль, однак кожна людина унікальна, і лише ви самі відчуваєте, коли з організмом щось не так.

У більшості випадків профілактика рятує життя та підвищує ефективність лікування. Утім навіть якщо ви молоді та не маєте сімейної історії раку, варто сходити на огляд до гінеколога, коли виникають незначні відчуття дискомфорту, біль у животі або зміни в менструальному циклі.

Гінекологічний рак – це галузь онкології, яка розвивається найшвидше, і в діагностуванні, і в медикаментозному та хірургічному лікуванні.

Тому не варто одразу ж асоціювати слово “рак” зі “смертю”, адже його можна вилікувати. Ставтеся до цього захворювання, як до проблеми, яку потрібно зустріти зі сміливістю, силою та запастися підтримкою родини.

Типи гінекологічного раку

1. Рак шийки матки

Кількість випадків раку шийки матки знизилася завдяки використанню презервативів, онкоцитології та тестування на вірус папіломи людини (ВПЛ).

Утім діагностування на ранній стадії суттєво покращує шанси успішного лікування захворювання та пухлин.

Рак шийки матки прояявляється через указані нижче симптоми.

  • Сильні кровотечі під час менструації.
  • Надмірні вагінальні виділення з прожилками крові.
  • Кровоточа після статевого акту. 
  • Біль у животі та неприємні відчуття внизу спини.

Ці симптоми також можуть свідчити про інші проблеми зі здоров’ям, як-от інфекцію. Утім це суттєва причина для занепокоєння, тому неодмінно варто звернутися до лікаря.

2. Рак яєчників

Незважаючи на те, що рак яєчників зазвичай уражає жінок від 50 до 70 років, цю хворобу не варто ігнорувати навіть, якщо ви молодші, адже цей тип раку трапляється дуже часто.

На сьогоднішній день причина захворювання невідома. Експерти стверджують, що його спричиняє вплив гормональних і репродуктивних чинників, раціон харчування, куріння, надмірна вага і навіть використання таких продуктів як тальк. Вважається, що вплив генетики на розвиток раку яєчників досить незначний, десь від 10 до 15%.

Спочатку він дає про себе знати лише через кілька симптомів, а серйозніші прояви виникають вже на пізніших стадіях. Саме тому важливо постійно оглядатися в лікаря.

До симптомів раку яєчників належать:

  • незначний дискомфорт в ділянці живота, майже як розлад шлунка.
  • біль в ділянці тазу.
  • анемія та втрата ваги.
  • відсутність апетиту, втома.
  • збільшення кількості волосся на тілі, спричинене гормональними змінами. 

3. Рак матки

Шийтка матки – це її нижня частина, яка утворює канал до піхви. Цей тип раку розвивається там, де ендоцервікс перетинається з ектосервіксом і формується карцинома.

Рак матки трапляється значно рідше у жінок, які народжували. Однак вам також варто пам’ятати, що розвиток цього захворювання значною мірою залежить від генетики.

Можливо, ви чули про історію Анджеліни Джолі, дуже відомої актриси, яка видалила яєчники та фалопієві труби через високу генетичну схильність до раку яєчників і молочної залози.

Рак матки проявляється через такі симптоми:

  • кровотеча не в період менструації. 
  • надмірні вагінальні виділення з кров’ю.
  • кровотеча після статевого акту. 

4. Рак піхви

Хоча розвиток цього типу раку також значною мірою залежить від генетичних чинників, хочемо повідомити вам, що рак піхви не такий поширений як вищезгадані. Зазвичай він трапляється в двох формах:

  • плоскоклітинний рак: формується в плоских клітинах епітелію, який вистилає піхву. Цей тип раку розвивається повільно і не має симптомів, доки не поширюється на інші органи.
  • аденокарцинома: починається в залізистих клітинах піхви, які виробляють рідину, відому як “вагінальний слиз”. Досить часто трапляється в жінок, у яких закінчився період менопаузи.

Ось симптоми цього типу раку:

  • Кровотечі, не пов’язані з менструацією.
  • Біль у спині або тазі. 
  • Болісні сечовипускання.
  • Поява горбиків у піхві.

5. Рак зовнішніх статевих органів (вульви)

Цей тип раку не дуже поширений і вражає великі статеві губи.

Він розвивається повільно і частіше виникає в жінок, які рано почали жити статевим життям і мали багато партнерів. 

Варто пам’ятати про такі фактори ризику:

  • інфекції, спричинені вірусом папіломи людини (ВПЛ).
  • випадки анормальних результатів мазка Папаніколау.
  • ґулі на зовнішніх статевих органах або дивні утворення, зокрема бородавки іншого кольору.
  • свербіння та відчуття дискомфорту в області зовнішніх статевих органів.
  • кротовечі, які ніяк не пов’язані з менструацією.

Одним словом, запам’ятайте, що найважливіше в цій статті – це ПРОФІЛАКТИКА.

Не забувайте регулярно здавати аналізи у випадку виникнення навіть найменшого дискомфорту і оглядатися в лікаря.

 

 

Джерело:
До списку новин