загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Спеціаліст розповів, як збільшити розмір пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відомо, що розмір пенсійних виплат залежить від стажу, заробітної плати року виходу на пенсію. В залежності від цих факторів існує кілька схем, що дозволяють збільшити виплати. Розглянемо різні варіанти.

Про це повідомляє Napensii.

Варіант 1. Заробити додатковий стаж.

Згідно ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо після призначення пенсії пенсіонер продовжує працювати, то отримує право на перерахунок. Його проводять за двома схемами.

1. Після призначення (останнього перерахунку) придбане не менш як 24 місяці стажа. У цьому разі за бажанням заявника вибирають один з двох варіантів перерахунку:

по стажу та заробітній платі (тобто до вже наявного стажу додається ще 24 місяця і до зарплати, з якої обчислена пенсія, додається заробіток за останні два роки);

тільки за стажем (заробітна плата залишається та, з якої розрахована пенсія, а до стажу додається 24 місяці).

При цьому в обох випадках показник середньої заробітної плати по країні застосовується той же, що і при призначенні (попередньому перерахунку пенсії).

2. Після призначення (останнього перерахунку) придбане менше 24 місяці стажу. У такому разі перерахунок провадиться не раніше ніж через 2 роки після призначення (останнього перерахунку) і тільки з урахуванням нового стажу. Розмір заробітку за останні два роки при такому варіанті не враховується.

Варіант 2. На час відмовитися від пенсії.

Цей варіант стосується жінок, які вийшли на дострокову пенсію в 55 років. Таке право вони мали до 1 січня 2015 року. Пільга надавалася за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. Це визначено в п. 7-2 Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Правда, у такому разі розмір пенсії зменшувався на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Цих відсотків жінок позбавили на весь період отримання пенсії незалежно від її виду. Однак існують умови, які допоможуть повернути ці відсотки і збільшити пенсію:

якщо до досягнення передбаченого законом пенсійного віку жінка працевлаштуватися, дострокову пенсію їй платити перестануть. Виплати відновлять після досягнення пенсійного віку. До того ж, відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, збільшать пропорційно кількості повних місяців страхового стажу за період роботи після виходу на дострокову пенсію;

відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також можна знизити з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, набутого жінкою після досягнення пенсійного віку.

Це стане можливо, якщо вийти на роботу і на якийсь час добровільно відмовитися від отримання пенсії.

Варіант 3. Надати нові довідки про зарплату.

Ще один з варіантів збільшення пенсій стосується тих, хто отримував високу зарплату до 2000 року. Відповідно до змін, які були внесені до ст. 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» 15 квітня 2016 року, пенсіонерам надано право за бажанням враховувати зарплату за будь-які п’ять років підряд до 1 липня 2000 року.

Щоб зробити перерахунок з урахуванням «старої» зарплати, необхідно надати до Пенсійного фонду довідку, видану на підставі первинних документів (особових рахунків, платіжних відомостей та інших).

При будь-якому з описаних варіантів для перерахунку пенсії необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання. Тут треба написати заяву і прикласти необхідні документи. Якщо заяву подано до 15 числа поточного місяця, проведуть перерахунок пенсії з 1 числа цього ж місяця, якщо після 15 числа, – з 1 числа наступного місяця.

 

Джерело:
До списку новин