загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Борги за комуналку: яке майно відберуть через суд. Коментар адвоката

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Адвокат Оксана Абросимова в ефірі радіостанції Голос Столиці детально пояснила, в яких випадках держава має право заарештувати і продати на аукціоні квартиру за несплату боргів за комунальні послуги.

В Україні в травні вперше продали заарештовану за борги по «комуналці» квартиру. У Луцьку була продана нерухомість сім'ї, яка заборгувала за житлово-комунальні послуги 50 тис грн.

За даними Держстату, ситуація в країні з оплатою житлово-комунального господарства залишає бажати кращого. Продана з молотка квартира може стати не останньою, оскільки в багатьох областях вже заарештовані і виставлені на торги 2-3 житла боржників. Крім того, за борги почали вилучати і побутову техніку.

До слова, кияни заборгували за «комуналку» 946 мільйонів гривень. З 880 тисяч власників київських квартир борги є у 170 тисяч. Детальніше про те, в яких випадках і за яку суму боргу держава отримує право вилучити майно громадянина, в ефірі радіостанції Голос Столиці повідомила адвокат Оксана Абросимова.

Що робити, якщо борг накопичився і прийшла повістка в суд?

― В першу чергу треба сплатити цей борг, щоб себе перестрахувати від важких наслідків: що заберуть квартиру, пральну машину і т.д. На жаль, стаття №52 Закону України «Про виконавчі провадження» дійсно вказує на те, що якщо сума боргу, що підлягає стягненню за виконавче провадження, не перевищує 10 розмірів мінімальної зарплати на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване не здійснюється. Але на сьогодні розмір мінімальної зарплати становить вже 1450 гривень. Тобто 10 мінімальних зарплат це 14 500 грн. І якщо борг споживача перевищує 14 500 грн, то вже є такі підстави у споживача хвилюватися за своє нерухоме майно, вже виконавець може право накласти арешт на житло. Але Закон України «Про виконавчі провадження» вказує, що боржник має право державному виконавцю вказати черговість майна, на яке може бути звернуто стягнення. І якщо у боржника є якесь інше майно окрім нерухомого, то він може запропонувати це майно, щоб його продати для погашення боргу.

Як має людина поводитися в такій ситуації, коли вже призначений суд ?

― По-перше, необхідно в даному випадку звернутися про якість надання послуг: чи вони були вчасно подані, чи були вони якісні. Тобто можна працювати з такими позовами, оскільки якщо боржник доведе, що послуги були надані комунальною службою невчасно або неякісно, то і сума боргу може бути або зменшена, або взагалі в задоволенні позивних вимог може бути відмовлено.

Наскільки ефективною в даному випадку є допомога адвокатів ?

― Я скажу, що у мене були справи, якими ми зменшували розмір боргу до такої вартості, яку потім споживач міг сплатити. Або якщо не міг, то на всякий випадок домовлялися з державними виконавцями і продавали те майно, яке міг в рахунок боргу продати боржник. Але я скажу, якщо детально розглянути саме якість надання послуг, то там є до чого придертися і є за що боротися.

Суд має право забрати в людини будь-яке майно ?

― Закон про виконавче провадження вказує, що є майно, на яке виконавець повинен звернути стягнення в першу чергу. А є майно, відповідно до переліку, на яке взагалі не може виконавець звернути стягнення. Але є виключні випадки - ті, які перевищують розмір десяти мінімальних зарплат. При цьому пральна машина не є предметом першої необхідності. А от холодильник, стіл, ліжко, стілець - такі товари є товарами першої необхідності і на них державний виконавець не може звернути стягнення. Оскільки особі треба десь зберігати продукти, десь спати.

Реструктуризація боргів може допомогти зберегти майно ?

― В даному випадку дуже важко працювати з комунальною службою. Вони нічого не хочуть слухати і чіпляються абсолютно до всього. Є угоди, за якими споживач послуг може визначити певний перелік мінімальних послуг, за який він може сплатити. Наприклад, відмовитися від гарячої води або споживати електрику у певних об’ємах - тобто розрахувати те, що він може собі дозволити сплатити.

 

 

Джерело:
До списку новин