загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Борщівник Сосновського впевнено поширюється по всій Україні, знаходячи все нових жертв

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні передчасно розпочався сезон цвітіння чи не найдошкульнішого з бур’янів -- борщівника.

Масивні рослини висотою у зріст людини можна побачити обабіч доріг, у лісосмугах, на берегах річок, каналів, людських городах і навіть у містах.

У цей період він виглядає досить привабливо та безневинно. Але варто зірвати листок чи хоча б торкнутися до стебла, як можна отримати опіки різного ступеня важкості. Рани довго загоюються, залишаючи "на згадку" великі темні плями на тілі, пише газета "Експрес".

- Якщо в минулі роки від опіків борщівника люди потерпали, починаючи із середини червня і до кінця липня, то цього року перші жертви з’явилися вже в травні. До лікарень потрапляють селяни, що випасають худобу на луках, рибалки, дачники, відпочивальники, а також діти, які роблять собі "халабуди" у заростях бур’янів, - каже завідувач опікового відділення обласної лікарні Олександр Гринчук.

- Як виглядає опік від борщівника?

- Підступність у тому, що відразу після контакту з рослиною людина не відчуває жодних тривожних симптомів. Вони проявляються лише через кілька годин, а часом і діб. Така дія фурокумарину - отруйної сполуки, яка може завдати опіків шкіри другого ступеня.

Спершу червоніє шкіра, потім виникають біль, набряки, з’являються пухирі, наповнені світлою рідиною, охоплюючи все нові ділянки тіла. У місцях уражень можуть бути гнійні рани. Погіршується самопочуття, підвищується температура, виникає біль і навіть нудота.

Особливу небезпеку борщівник становить для дітей, тонкошкірих людей, а також -- з рудим волоссям.

– Що робити, якщо контакту не вдалося уникнути і сік борщівника потрапив на тіло?

 Зазвичай опіки з’являються після опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини. Якщо в цей момент закрити місце ураження тканиною, то не постраждаєте. Далі його треба добре промити холодною водою з милом. Можна також обробити розчином марганцівки, фурациліну чи іншими антисептиками, а потім змастити засобами від опіків. Якщо з’явилися пухирі, то мочити їх не слід.

У жодному разі не можна розтирати, бо тоді подразнювальна речовина рознесеться по всьому тілу. Особливо важливо не торкатися обличчя та очей. На місце опіку треба негайно накласти стерильну пов’язку. Це допоможе знизити вірогідність утворення пухирців. Людині, яка контактувала з борщівником, потрібно кілька днів уникати потрапляння на опіки навіть найменшого сонячного світла - прямих чи непрямих променів. Краще зовсім не перебувати на сонці наступні 48 годин.

- Дехто вдається до народних методів. Наскільки це доцільно?

- На пошкоджену ділянку рекомендується прикласти м’якуш із листка алое, припарку з листків подорожника. Полегшить свербіж шкіри змочений водою звичайний пакетик чорного або зеленого чаю. Категорично забороняється самостійно розкривати пухирі, прикладати до ділянок ураження глину чи землю, робити сечові або молочні примочки, змащувати рани жиром. Це збільшує ймовірність занесення інфекції.


Микола ЗАВЕРУХА

 

 

 

Джерело:
До списку новин