загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Страви з молодої картоплі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Картопля завжди й усюди була і є однією з улюблених страв – варена, смажена, запечена – вона всім до смаку.gazeta.lviv.ua 

 Крім того, споживання картоплі сприятливо впливає на хвороби, пов’язані з порушенням обміну речовин. Картопля допомагає нейтралізувати залишки кислот, що накопичуються в організмі. Завдяки високому вмісту калію вона сприяє виведенню води з організму й тим самим регулює обмінні процеси.А в супермаркетах та на базарах вже з’явилася молода картопля. Але не варто купувати її відразу багато, тому що вона погано зберігається. Вибирати треба тверді, без темних і зелених плям бульби, зберігати в прохолодному місці.
Оскільки всі корисні речовини є близько до шкірки, молоду картоплю можна не чистити, лише добре помити зі щіткою. Найкращий спосіб зберегти вітаміни – варити картоплю на парі. Пропонуємо кілька рецептів страв з молодої картоплі – може, вони припадуть вам до смаку.

Молода картопля з бринзою

600 г картоплі, 4 столові ложки бринзи, 2 столові ложки вершкового масла, зелена цибуля.

Картоплю почистити, відварити в підсоленій воді, додавши 1-2 гілочки кропу. Воду відцідити, картоплю викласти на тарілку, посипати тертою бринзою, полити розтопленим маслом, притрусити дрібно порізаною зеленою цибулькою.
Можна подавати як гарнір до м’яса, а можна споживати як самостійну страву з кефіром чи квасним молоком або будь-яким овочевим салатом.

Молода картопля з цибулею

1 кг картоплі, 1 цибулина, 50 г смальцю, 100 г вудженого шпондера, 2-3 зубчики часнику, сіль, зелень кропу й петрушки.

Молоду картоплю почистити, відварити (якщо є м’ясний чи курячий бульйон – можна в ньому). Шпондерок порізати на смужки й легко підсмажити на смальці, перекласти на тарілку. На цьому ж смальці підсмажити до золотистого кольору цибулю, відкласти її до шпондера. Відварену й вистуджену картоплю порізати на кружальця, підрум’янити на пательні в смальці. На великий таріль викласти картоплю, посипати підсмаженою цибулею і шпондерком, полити тим же смальцем, у якому смажилась цибуля, посипати зеленню й подрібненим часником. До такої картоплі смакує овочевий салат.

Молода картопля з розмарином

700 г молодої картоплі, кілька гілочок розмарину, 100 г вершкового масла, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Картоплю добре помити щіточкою. Кожну картоплину надрізати впоперек, але не до кінця, на кілька тонких скибочок. Між скибками запхати гілочки розмарину. Викласти картоплини в змащену маслом форму, посолити, поперчити й на кожну покласти шматочок вершкового масла. Запікати 40 хвилин у розігрітій до 180° духовці до золотистого кольору. Коли картопля вже буде готова, можна посипати її тертим сиром і ще на кілька хвилин запхати в духовку, щоб сир розтопився.

Молода картопля з грибами

700 г молодої картоплі, 300 г печериць, 2 цибулини, зелень петрушки, 3 ст. ложки олії, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Цибулю і гриби порізати, підсмажити на олії, посолити, поперчити й додати подрібнену зелень.
Молоду картоплю почистити, нарізати на довільні шматки й трохи обсмажити в олії. Потім додати цибульно-грибну засмажку.

Молода картопля під сирним кремом

1 кг картоплі.
Для крему: 1,5 склянки молока, по 1 чайній ложці борошна й картопляного крохмалю, 200 г вершкового масла, 200 г гострого плавленого сиру, 2 столові ложки дрібно нарізаної шинки (на бажання), сіль і перець − до смаку.

Почищену молоду картоплю відварити й подавати политу сирним кремом.
Крем готувати так. Змішати борошно й картопляний крохмаль, поступово додавати, весь час перемішуючи, щоб не було грудочок, трохи холодного молока. Суміш вилити в ринку з рештою молока, розмішати й, безперервно помішуючи, довести до кипіння, потримати на вогні 2-3 хвилини, не перестаючи мішати. Зняти з вогню, остудити. Плавлений сир добре розтерти з маслом, додавати по 1 ложці молочно-мучну масу, весь час розтираючи. Крем посолити, поперчити за смаком. За бажання, можна додати дрібно нарізану шинку.

Картопля «Дофінуаз»

Це страва із французької кухні. Нічого складного, але дуже смачно.

1,5 кг картоплі, 3 склянки молока, склянка вершків, 1 зубчик часнику, лавровий листок, 2 столові ложки розтопленого вершкового масла, твердий сир, чверть чайної ложки мускатного горіха, сіль і перець − до смаку.

Молоко довести до кипіння, додати сіль і перець.
Картоплю почистити й порізати тоненькими кружечками. Залити її гарячим молоком, обережно струсити, накрити покришкою й дати постояти 15 хвилин.
Відкинути картоплю на друшляк, але молоко не виливати. Половину цього молока змішати з вершками й додати мускатний горіх. Видавити в нього зубчик часнику, додати лавровий листок. Довести суміш до кипіння й кип’ятити на невеликому вогні 5 хвилин. Вийняти лавровий листок.
Жаростійку форму або бритванку змастити вершковим маслом. Викласти картоплю шарами й залити молочною сумішшю. Злегка струсити, щоб молоко дійшло до дна форми. Збризнути все це залишками вершкового масла й рівномірно посипати натертим сиром.
Запікати на невеликому вогні приблизно 45 хвилин. Сир зверху має розплавитися та підрум’янитися.
Картоплю «Дофінуаз» можна подавати як гарнір або як окрему страву.

Літнє рагу

1 кг молодої картоплі, 100 г молодої моркви, 1 цибулина, 2 склянки свіжого зеленого горошку, 1 столова ложка борошна, 100 г вершкового масла, сіль, лавровий лист.

Цибулю і моркву почистити, дрібно нарізати й спасерувати на маслі, додати борошно, обсмажити його до золотистого кольору. Додати цілі невеликі бульби молодої картоплі, зелений горошок, посолити, додати лавровий лист, залити гарячою водою, щоб вона покрила овочі, й тушкувати на маленькому вогні, поки картопля не стане м’якою.

Молода картопля, запечена у фользі

20 молодих картоплин, 50 г вершкового масла, кріп, м’ята, кмин, сметана, сіль, мелений чорний перець.

З м’ятою. Молоду картоплю, м’яту, кріп і вершкове масло загорнути в куски фольги або пергаменту так, щоб масло потім, коли розтопиться, не витікало. Запікати на решітці в попередньо нагрітій до 200 градусів духовці 35-40 хвилин.
З кмином. Картоплю почистити, помити, обсушити, покласти на фольгу, зробити невеличкий надріз навхрест, посолити, посипати кмином, на кожну картоплину покласти трошки вершкового масла і столову ложку сметани. Фольгу добре загорнути, щоб не витікало масло, запікати в гарячій духовці 25-30 хвилин.

Молода картопля, запечена в солі

1 кг картоплі, 1 кг солі.

Приблизно однакові за розміром картоплини, не чистячи, помити, викласти в невисоку жаростійку ринку, засипати сіллю й поставити в гарячу духовку на 30 хвилин. Не переймайтеся, картопля пересоленою не буде.

Молода картопля по-угорськи

1 кг картоплі, 1 цибулина, 50 г шпондера, 50 г масла, 1 чайна ложка меленого червоного перцю, зелена цибуля, сіль, 1 ч. л. гірчиці в зернах.

Картоплю помити, посипати меленим червоним перцем, посолити, залити невеликою кількістю води й варити до готовності. Якщо рідина ще залишилась, злити її. Шпондер дрібно порізати й трохи обсмажити разом з цибулею. В картоплю додати ложечку гірчиці із зернами, струсити, додати цибулю зі шпондером, посипати зеленою цибулькою. Подавати страву гарячою.

Шашлик з молодою картоплею і м’ясом

1 кг невеликої молодої картоплі, 500 г курячого або індичого філе, 10 шт. невеликих помідорів, 5 цибулин, 5 ст. л. соєвого соусу, сік 1 лимона, чебрець, базилік, перець мелений.

Філе нарізати дрібними шматочками, додати очищену дрібну картоплю, порізану на грубі шматки цибулю, посипати чебрецем, базиліком, меленим перцем, полити соєвим соусом і соком лимона. Усе перемішати, накрити покришкою і поставити в холодильник на ніч. Картоплю можна попередньо трохи підварити, тоді вона швидше запечеться.
Перед приготуванням нанизати по черзі на шампур м’ясо, картоплю, цибулю, помідори. Такий шашлик можна приготувати не лише на мангалі, а й удома, в духовці.

Салат «Літній»

200-300 г молодої картоплі, 2 огірки, 2 помідори, кілька стебел селери, 0,5 склянки сметани, зелень петрушки й кропу.

Картоплю відварити, нарізати кружечками, якщо вона більша, а маленьку можна давати цілою. Огірки, помідори, стебла селери теж нарізати, додати до картоплі. Посолити, поперчити, додати зелень кропу й петрушки, заправити сметаною.

Марта Волошанська

 

 

 

Джерело:
До списку новин