загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Правила підживлень для кімнатних рослин

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Кімнатні рослини, що ростуть в обмеженому обсязі ґрунту в горщиках, мають потребу в постійному заповненні рівня живильних речовин. Запаси в самому субстраті швидко виснажуються. Першочергове завдання підживлень - компенсувати виснаження ґрунту й підтримувати його поживність на стабільному рівні.domovyk.com

Підживлення часто називають найпростішим компонентом догляду, але, як і в будь-якому іншому аспекті турботи про кімнатні рослини, для них важливий індивідуальний підхід і точне дотримання правил.

ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ - ПРОСТА, АЛЕ ЖИТТЄВО ВАЖЛИВА ПРОЦЕДУРА

Потреба постійно заповнювати втрати живильних речовин додатковим внесенням добрив у ґрунт прямо пов'язана з особливостями вирощування будь-яких рослин у контейнерах і квіткових горщиках. На відміну від культур, які ростуть безпосередньо у відкритому ґрунті, кімнатні рослини мають потребу в додатковому внесенні живильних речовин протягом усього активного розвитку.

Підживлення необхідно розглядати не як стимулювання цвітіння, розвитку, поліпшення декоративних характеристик рослин, а саме як підтримку життєво важливого для кожної рослини доступу до живильних речовин - калію, фосфору, азоту, мікроелементів та інших сполук. Не слід забувати й про те, що практично кожний вид рослин має свої переваги і щодо поживності ґрунту, і зі складу добрив.

У питанні пошуку ідеального підходу до проведення підживлень необхідно пам'ятати, що кращою запорукою успіху є правило "золотої середини". Підживлення не повинні бути ні надмірними, ні недостатніми. Регулярний, системний, побудований відповідно до циклу розвитку й характеристик рослини догляд - ось рецепт ідеальних підживлень.

Фактично, підживлення кімнатним рослинам не потрібні тільки протягом перших декількох тижнів після пересадження, коли запасів живильних речовин у ґрунті вистачає для нормального розвитку. Після того, як ресурси нового субстрату "освоєні", рослина повністю залежить від внесення добрив. Але їхній надлишок нашкодить їм так само серйозно, як і відсутність підживлень зовсім. Вносити добрива необхідно для всіх без винятку рослин, але вони мають відповідати їхнім потребам, стадії розвитку й темпам споживання живильних речовин. Кожна рослина індивідуальна, у її розвитку є періоди активного росту і повного спокою. На "зимівлі" активні підживлення викликають передчасне пробудження, при відсутності цих процедур під час активного росту у рослини просто не вистачить ресурсів на випускання нових пагонів і листя, а тим більше на те, щоб випустити квітконіжки. Саме тому підживлюють рослини практично завжди тільки на стадії активного розвитку або для деяких рослин уводять мало концентроване добриво протягом періоду спокою.

Строки внесення добрив завжди підбирають відповідно до індивідуальних переваг рослини й стадії її розвитку. Зазвичай підживлення починають здійснювати ранно навесні, коли рушають у ріст перше молоде листя й пагони. Зупиняють внесення добрив тільки після того, як припиниться активний ріст. Традиційно період активних підживлень у житті кожного квіткаря триває з березня до вересня. Але конкретні строки й періоди для внесення добрив завжди потрібно підбирати під конкретні рослини. Так, спеціально вигнані для цвітіння взимку або від природи квітучі в холодну пору року культури мають потребу в підживленнях з вересня-жовтня й до червня, у не типовий термін.

ЧАСТОТА Й ДОЗУВАННЯ ПІДЖИВЛЕНЬ

З частотою підживлень усе не так просто. Одні рослини мають потребу у внесенні добрив буквально щотижня, інші ж вимагають не тільки рідких процедур із частотою 1 раз на місяць, але й зменшених доз концентрації добрив. Рідкі й позакореневі підживлення вимагають дотримання інструкції виробника, а також переваг кожної рослини. Стандартними вважаються підживлення з частотою 1 раз на 2-3 тижні. Більш часто вносять добрива для рясно квітучих рослин або літників, рідше - для сукулентів і пустельних рослин.

Підбираючи дозування, недостатньо просто дотримуватися вказівок виробника для кожного конкретного складу добрив. Субтропічні й тропічні культури підживлюють традиційними дозами. А от для рослин, які чутливі до надлишку живильних речовин, сукулентів, молодих сходів або отриманих живцюванням культур, пустельних і гірських рослин дозування добрив зменшують удвічі.

ТИПИ ДОБРИВ

Для того щоб підібрати ідеальні добрива для ваших кімнатних рослин, у першу чергу потрібно пам'ятати про необхідність ураховувати індивідуальні особливості кожної рослини і її переваги. У питанні вибору з десятків різних препаратів для кімнатних культур неприпустимо шукати універсальне, застосовне для всіх рослин скопою рішення. Аналіз інформації про необхідні конкретній рослині живильні речовини допоможе підібрати правильно форму або тип конкретного добрива, який можна буде використовувати у своїй практиці.

Три базових типи добрива для кімнатних рослин:

- універсальні добрива, які підходять для більшості кімнатних рослин і універсалів;

- добрива для квітучих культур, головне достоїнство яких - краса цвітіння;

- добрива для декоративно-листяних рослин, найбільш привабливою частиною яких є листя.

Але тільки трьома базовими типами необхідний для кожного квіткаря "набір" підживлень не обмежується. Сукуленти, орхідеї, рододендрони, як і багато інших рослин, мають потребу в спеціальних типах добрив.

За формою внесення добрива для кімнатних рослин поділяються на:

- рідкі добрива, які вносяться разом з водою для поливу - найбільш популярний, універсальний безпечний варіант;

- добрива тривалої дії, які закладаються в субстрат і звільняють живильні речовини поступово, дозволяючи відмовитися від класичних підживлень на тривалий період часу (і тим самим спрощують догляд);

- спеціальні добрива для позакореневих підживлень, які розпорошують по листях рослини.

Добрива для кімнатних рослин включають три життєво необхідних живильних елементи в рівних пропорціях або в різноманітних співвідношеннях, оптимально підібраних під вимоги конкретних культур. Азот, фосфор і калій, доповнені мікроелементами, фітогормонами, органічними сполуками, а іноді й корисними бактеріями постачають рослини всім необхідним для росту, розвитку, здоров'я і краси. 

Добрива для кімнатних рослин можуть бути органічними (попіл, пташиний послід, біогумус та інша органіка), сугубо мінеральними або комбінованими - комплексними препаратами. Саме комплексні добрива є найбільш популярними й універсальними. Сьогодні в продажі є чимало мікробіологічних та інноваційних видів добрив, які є абсолютно натуральними, природними, безпечними і не містять ніякої "хімії".

Яке б добриво ви не вибрали, ураховуйте й свою зручність, і вимоги рослин. Ви повинні уважно вивчити й строго дотримуватися рекомендацій виробника.

 

Джерело:
До списку новин