загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Навіть заморожені чи засушені, ці ягоди зберігають лікувальні властивості...

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сезон малини у розпалі. Наші предки полюбляли пити "узварець" з малини, бо знали: ця ягода -- справжнє джерело здоров’я.

І сучасні лікарі погоджуються: малина -- чудовий засіб боротьби з гострими та хронічними інфекційними хворобами. А ще -- відомий у народі потогінний засіб, не гірший від таблеток. Тож варто у сезон подбати про заготівлю оздоровчого ресурсу на зиму. Докладніше про лікувальні властивості ягоди газета Експрес говорить із Катериною Фриндак, знавцем народної медицини.

-- Чим корисна малина?

-- До складу ягід входять органічні кислоти -- лимонна, яблучна, саліцилова, фолієва, мурашина, вітаміни С, В і каротин, солі калію, фосфору. Свіжа малина стане у пригоді хворим на цукровий діабет, оскільки має властивість знижувати рівень цукру в крові. Доведено, що малина пригнічує ріст золотистого стафілокока.

Вона корисна дітям, особливо у випадках залізодефіцитних форм анемії та при хворобах, пов’язаних із браком вітамінів С, Р і В та заліза. Напій зі свіжої малини, спожитий уранці, підвищує тонус і поліпшує працездатність. А сироп із цієї ягоди рекомендований людям, які перенесли важку хворобу. Не можна їсти малину лише хворим на подагру та тим, у кого діагностують запальні процеси в нирках.

-- Листя і квітки малини теж придатні до використання в медицині?

-- Аякже! Листя малини має в’яжучі, протизапальні, антитоксичні, кровоспинні та кровоочисні властивості. Настій листків п’ють при хворобах органів дихання, кашлі та гарячкових станах, проносах, ентероколітах, шлункових кровотечах, геморої та надмірній менструації. Його використовують для полоскання при стоматитах, фарингіті та ангіні, захворюванні дихальних органів, а також для примочок при шкірних хворобах.

Настій квіток уживають внутрішньо при гарячці та геморої, а зовнішньо застосовують для промивання очей при кон’юнктивітах і блефаритах. Відварами листя з квітами лікують запальні процеси очей та вугрі на обличчі. Порошком із сухих листків присипають нариви та виразки.

-- А як заготувати ягоди на зиму?

-- Плоди зібрати в міру дозрівання, перебрати і звільнити від квітконіжок. Потім пров'ялити на повітрі й сушити при температурі 35 -- 40 градусів за Цельсієм. Зберігати сушені плоди можна протягом двох років. Також гарним способом заготівлі ягід на зиму є перетирання ягід із цукром в пропорції 1:2, або ж варення (на 1 кг ягід -- 1,5 кг цукру та дві склянки води).

Не менш корисна заморожена малина з цукром. Стиглі ягоди слід помити, обсушити, змішати із цукром (на 1 кг малини -- неповна склянка цукру), покласти в поліетиленові торбинки або у пляшки з-під мінеральної води й заморозити.

-- І як потім використовувати?

-- Можна готувати вітамінний чай із плодів малини і шипшини: столову ложку суміші залити склянкою окропу, кип’ятити 10 хвилин, настоювати 3 години. Процідити через капронове сито. Пити по третині склянки тричі на день.

Як потогінний засіб найкраще використовувати настій сушених листків. Для цього дві столові ложки сировини залити 200 мл окропу, настояти 15 -- 20 хвилин, процідити. Пити гарячим по 2 склянки за один захід. Також у будь-яку пору, навіть узимку в разі застуди, можна нарізати малинових гілочок із куща й запарити чай.

Уляна ВІТЮК

 

Джерело:
До списку новин