загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хто може безкоштовно отримати житло від держави?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Конституція України гарантує право громадянина на житло.

Держава безкоштовно надає квартиру лише в «крайніх» випадках. Згідно ст. 47 Конституції України: «Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування, безоплатно або за доступну для них оплату».

Так зване «безкоштовне» житло надається:
- Сиротам або дітям, які залишилися без піклування батьків. Після закінчення школи вони мають право отримати хоча б кімнату для проживання.
- Мешканцям аварійних або непридатних для проживання будинків. Приміщення вважається непридатним, якщо воно становить загрозу для життя. Рішення про аварійність житла, згідно «Житлового кодексу України», приймає спеціальна міжвідомча комісія, до якої входять представники місцевої адміністрації, а також компетентних органів, що контролюють санітарну, пожежну, екологічну безпеку. Будинки вважаються аварійними в кількох випадках: до першої категорії відносяться будівлі неміцні і ненадійні, що загрожують обваленням через фізичний знос або яких-небудь пошкоджень. Будинки, що знаходяться в зонах зсувів, селевих потоків, снігових лавин, затоплення паводковими водами, (наприклад, у залізниці) також визнаються небезпечними для життя.
До другої категорії відносяться, наприклад, підвали, горища та інші приміщення, що входять до складу спільного майна мешканців багатоквартирного будинку. Небезпечні деформації фундаментів та стін, прогнилі дерев'яні конструкції, електромагнітне випромінювання і шкідливі речовини в повітрі або грунті, підвищений рівень шуму (наприклад, у залізниці) - все це причини для якнайшвидшого зносу будинку і переселення мешканців. Якщо квартира знаходиться в будинку, пошкодженому в результаті пожежі, землетруси, вибуху і т.д. і відремонтувати такий будинок складно або економічно недоцільно - її також можуть визнати непридатною для життя.
- Важким хворим, які повинні жити окремо від інших членів родини. Наприклад, якщо в однокімнатній квартирі проживають п'ять чоловік, один з яких хворий на туберкульоз, держава повинна ізолювати інших членів сім'ї від можливого зараження, надавши їм окреме житло.
- Громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, у зв'язку з елементарною нестачею квадратних метрів.
Представники з перших трьох позицій мають право отримати житло поза чергою, четверта ж позиція повинна зайняти своє місце і чекати світлого майбутнього. Правда, поняття «позачергово» зовсім не означає «одразу». Претендентів на термінове розселення багато, а безкоштовних квартир мало. Тому в Україні утворилася друга черга, що рухається в два рази швидше за першу. Вважається, що в Києві максимальний час очікування в загальній черзі становить 30 років, а в пільговій - 15 років.

Житловим Кодексом уточнюється, що право на отримання житла у користування має кожен громадянин України, що потребує покращення житлових умов. Таких громадян ставлять на облік у виконавчому комітеті і в порядку черги вони мають отримати заповітні квадратні метри. Звучить непогано і досить справедливо, якби не декілька «але». Адже отримати житло можна не лише за загальною чергою, але й позачергово і першочергово. Ось тут і розпочинається справжній рай для чиновників.
Хто має право записатися в загальну чергу на квартиру?

Сім'я, яка стає в чергу на "держподарунок", повинна вважатися незаможною. Сьогодні в черзі на житло, яка тягнеться ще з часів СРСР, стоїть 2,5 мільйона українських сімей.
При визначенні мінімального рівня забезпеченості житловою площею враховується мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, мінімальний прожитковий мінімум.
Доведіть, що ви потребуєте

Приклад: Припустимо, ви - сім'я з 4 осіб - живете в квартирі в Києві. У кожного з вас це єдине житло. Для окремих квартир в столиці діє облікова норма в 10 квадратних метрів загальної площі. Іншими словами, щоб ви з сім'єю вважалися такими, що потребують, квартира повинна бути менше 40 «квадратів».

Далі треба встати на облік. Чиновники з'ясують, чи є ви громадянином України, прожили ви в Києві за місцем проживання як мінімум 10 років підряд, чи не погіршували спеціально житлову ситуацію за останні 5 років. Але це - в Києві, в інших регіонах можуть бути свої правила і свої питання.

Потім треба визнати сім'ю незаможною. Для цього з суми середньомісячного сімейного доходу віднімуть прожитковий мінімум на кожну людину і порахують, чи вистачить вам залишку, щоб накопичити на належне за законом житло протягом розрахункового періоду, який може досягати 20 років. І якщо ваш дохід виявиться маленьким, вас занесуть до «листа очікування».

Хто ще має право на квартири?

Державне житло може надаватися й іншим категоріям громадян.

Наприклад, відповідно до закону «Про ветеранів», один раз поліпшити житлові умови мають право члени сім'ї загиблого або померлого інваліда (учасника) Великої Вітчизняної війни. Наприклад, його самотньої дружини, що не вийшла заміж повторно, або інші члени сім'ї, що перебували у нього на утриманні та отримують після його смерті пенсію у зв'язку з втратою годувальника. Якщо такі родичі ще залишилися, вони можуть розраховувати на житло незалежно від майнового стану.

Герої Радянського Союзу (необов'язково ветерани ВВВ), повні кавалери ордена Бойової Слави можуть без черги поліпшити житлові умови, отримавши до того ж додаткові 20 квадратних метрів понад норму (а герої Соцпраці і кавалери ордена Трудової Слави - 15 квадратних метрів).
Також право на першочергове забеспечення житломм мають інваліди війни, до яких належать учасники АТО, які отримали інвалідність під час участі в антитерористичній операції.

Учасник АТО може отримати житло у випадку, якщо він:
— забезпечений жилою площею нижче за встановлений рівень;
— проживає у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;
— хворіє на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не може проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;
— проживає за договором піднайму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів; — проживає тривалий час за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;
— проживає у гуртожитку.

Існує закон і про забезпечення житлом інвалідів та сімей, де є діти-інваліди. Вони можуть стати на облік і чекати поліпшення житлових умов. У свою чергу, діти-сироти або кинуті батьками мають право на безоплатну площу після досягнення 18 років.

Квартира за роботу і службу

Житло позачергово повинні надати педагогічним працівникам, визнані такими, що в ньому потребують.

Також на житло мають право військовослужбовці, чий армійський стаж становить не менше 10 років. Їх не можна звільнити без надання квартири або субсидії на її придбання.

Допомога в забезпеченні житлом можна отримати і за службу в органах внутрішніх справ. При тому ж десятирічному стажі співробітник один раз може скористатися одноразової соціальної виплатою на покупку квартири. А в разі загибелі під час виконання службового обов'язку таку виплату отримає сім'я співробітника. Також на житло мають право працівники державних аварійно-рятувальних служб і їх сім'ї (в тому числі в разі загибелі рятувальника при виконанні службових обов'язків).

Нарешті, є президентський Указ про житло для суддів Конституційного суду. Квартири їм надаються протягом трьох місяців з дня призначення на посаду. Заодно враховується право судді на додаткову площу в 20 квадратних метрів або окрему кімнату.

Джерело:
До списку новин