загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як вибрати натільний хрестик?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хрещення - найважливіше таїнство в житті кожної людини, що сповідує християнство. Для немовляти, якого чекає обмивання в купелі, немає ніякої різниці, який саме хрестик батюшка одягне йому на шию. Батьки, як правило, воліють купити недорогий символ віри, оскільки побоюються, що дитина може його загубити. При хрещенні ж у свідомому віці бажано відповідально підійти до вибору хрестика. Вважається, що він буде з вами все життя.

Втім, часта зміна натільного хреста не є гріхом. Принаймні православні священики так відповідають на питання про заміну старого хрестика на новий: «Якщо він вам сподобався, купіть і носіть із задоволенням».

Дорогоцінна основа і декор

З якого матеріалу повинен бути виконаний хрестик? Ніяких строгих церковних канонів щодо цього немає. Він може бути дерев'яним, металевим, срібним або золотим. Звичайно, краще, щоб він був все ж таки золотим, оскільки золото - біоінертний матеріал, який не викликає алергії. Крім того, на відміну від інших металів золото не окислюється і не темніє. Для того, щоб привести золотий хрестик в належний вигляд після довгого носіння, досить протерти його серветкою, змоченою у водному розчині прального порошку і нашатирного спирту.

Вартість виробів із золота не так велика, як може здатися. Сьогодні можна купити золоті натільні хрести від 400 гривень. Чим більше вага прикраси, тим вище його ціна. Використання дорогоцінних вставок - смарагдів, діамантів, рубінів - здорожчує виріб і одночасно робить його більш ефектним. Думка про те, що хрест потрібно носити так, щоб його не бачили сторонні, дещо застаріла. Та це й неможливо, коли на вулиці спекотне літо, а знімати хрестик, які багато хто вважає своїм особистим оберегом, не хочеться.

Зверніть увагу на форму хрестика

Найпоширеніша форма натільних хрестів - восьми- і чотирикінцевий. Причому перші повністю відповідають православним канонам, другі - католицьким. Однак православні християни можуть носити хрести і з однією перекладиною (чотирикутний). На «правильному» хрестику виштампувано або вигравірувано з одного боку - розп'яття, з іншого - слова «Спаси і Сохрани». Священики сприймають і хрестики без розп'ять і написів. Поперечини можуть бути чітко прямокутними, перетворюватися на кінцях в трилисник або краплю.

Чоловікам і хлопчикам рекомендуємо вибирати прості, лаконічні хрести без додаткового декору. Для жінок і дівчаток не складе труднощів купити хрестик з красивим гравіюванням, різнокольоровими золотими вставками, кольоровими каменями. Розмір хрестика для дитини не повинен перевищувати 2 см, для дорослого буде цілком достатньо виробу довжиною 4 см.

Хрестики нестандартної форми (вигнуті, округлі, декоровані квітками і пелюстками) - витончена прикраса, і нічого більше. Хоча насправді набагато важливіше, що відчуває власник хрестика, надягаючи його. Якщо ви відчуваєте, що він гріє вашу душу, не звертайте уваги на поради і косі погляди. Тільки ви знаєте, наскільки велика ваша повага і наскільки цінна для вас ваша віра в Бога.

Купили хрестик у церковній лавці? Швидше за все, він вже освячений. Уточніть цей момент, оскільки вдруге освячувати цю прикрасу вже не потрібно. Хрестик, куплений в ювелірному магазині, потребує того, щоб його освятили. Інакше він залишиться звичайною прикрасою, яка не має ніякого сакрального значення.

 Хрест-трилисник: древній символ в християнській релігії

Православні канони дозволяють носіння різних хрестиків із золота: простих чотириконечних, шестикінечних з однієї додаткової перекладиною, восьмикінечних з трьома перекладинами. Але мабуть, найкрасивішою з точки зору естетичної привабливості є форма трилисника. Кінці такого хрестика являють собою стилізований трилисник, здавна вважається символом Пресвятої Трійці.

Символізм хреста-трилисника

Будь-який хрест символізує життя, але у трилисника живий початок виражено найсильніше. Він шанувався ще в дохристиянський період, друїди поклонялися йому, як священній рослині, що дарує життєві сили. Та й зараз багато хто, не вдумуючись в сакральне значення цієї фігури, вважають знаком удачі знайти листок конюшини, що складається з чотирьох частин. У природі він зустрічається рідко і, мабуть, люди вирішили заповнити цей недолік, використовуючи його форму для створення хрестів, напрестольних і натільних.

До речі, трилисник є офіційним символом Ірландії. Його з гордістю зображують на своїх емблемах спортивні команди, представники престижних навчальних закладів, співробітники військових підрозділів. «Популяризатором» трилисника називають святого Патрика, який ілюстрував з його допомогою основне положення християнського віровчення.

Недарма цей хрест можна бачити і на куполах храмів, і в гербах міст, і навіть на прапорах. Наприклад, на гербі Чернігова зображений орел, що тримає в лівій лапі золотий хрест-трилисник. Ювелірні майстри теж дуже люблять форму трилисника за більш широкі, порівняно з іншими хрестиками, можливості дизайну. Кінці такого кулона можуть закінчитися не листочками, а фігурами, більше схожими на сердечка або незвичайні квіти, причому фантазії художників по золоту обмежені їх власними уявленнями про красу.

Форма трилисника як орнаментальний мотив

Золоті хрестики-трилисники користуються підвищеним попитом, в першу чергу, у жінок. Вся справа в їх декоративній формі. Хрестики-трилисники, незважаючи на те, що в їх основі лежить одна і та ж фігура, можуть сильно відрізнятися за зовнішнім виглядом. Зверху вони можуть бути круглими або мереживними, загостреними або трикутними. Нерідко зустрічаються підвіски, де трилисник замінюють квіти лілії або мініатюрні хрестики.

Хрестик з ліліями ще називають кріноподібним, так як польові лілеї слов'янською мовою носять ім'я «крини польові». Перші подібні підвіски з'явилися у Візантії в XIXI-XII столітті, а до XIV-XV століття поширилися на весь православний світ.

Для кожної нової моделі хрестика із золота створюється власний неповторний візерунок зверху символа, що, по-перше, надає виробу унікальності, а по-друге, говорить про неможливість пізнати задум Божий. Золотий хрестик-трилисник можна носити і як оберіг, який несе благословення Всевишнього, і як витончену прикраса. Найкраще в цих цілях підійде нейтральний кулон без надмірностей: він підкреслить ваш смак і прагнення слідувати християнським заповідям.

Чим відрізняється католицький хрестик від православного?

Більшість віруючих в Україні належать до християнських конфесій: Схід славиться величезною кількістю православних парафій і храмів, на Заході поширені Хрестик золотокатолицькі церкви і базиліки. Представники обох цих галузь християнства носять натільні хрестики і шанують їх не менше, а то і більше багатьох інших святинь.

Купити золотий натільний хрестик сьогодні не проблема. Безліч найрізноманітніших моделей представлено в ювелірних магазинах - від зовсім скромних і маленьких до масивних, прикрашених дорогоцінними каменями. Але нерідко, збираючись хрестити дитину або вибираючи хрестик для себе, покупці роблять одну і ту ж помилку. Православна людина, через незнання, вибирає католицький хрестик або навпаки - і ніхто, включаючи продавця-консультанта, не може підказати, як зробити правильний вибір.

Ми навчимо вас відрізняти православний і католицький хрестик з першого погляду. Принципових відмінностей всього чотири, запам'ятайте лише одну з них - і ви вже ніколи не помилитеся.

1. Форма хреста.

Православні священики прихильно ставляться до хрестів будь-якої форми, але найбільш поширені шести- і восьмикінечні хрести. Останній, до речі, здавна вважається найпотужнішим оберегом від злих сил і всякого роду нечисті. Зверніть увагу на невелику верхню перекладину - вона символізує табличку з перерахуванням злочинів, яку раніше прибивали над головою засудженого.

Коса перекладина, крім практичного значення підніжжя, мала ще одне, набагато більш важливе. Вона символізує шлях до Царства Небесного з мороку гріховного світу. У шестикутному хресті нижня перекладина має дещо інший сенс. Нижній кінець – це гріх того, хто не покаявся, а верхній - звільнення від гріха каяттям.

Католицький хрест, втім, як і оздоблення католицької церкви, простий і невигадливий. Звична нам чотирикінцева форма з подовженою нижньою частиною - і більше ніяких зайвих деталей.

2. Гравіювання на поверхні хреста.

Табличка з написом, закріплена над головою Христа, присутня на обох хрестах. І навіть напис на ній, який, по ідеї, повинен описувати проступок Ісуса, один і той же. Понтій Пілат, засуджуючи Сина Бога, так і не знайшов дійсної провини його, і табличка говорить: «Ісус з Назарету Цар Юдейський».

Скорочені до декількох букв слова ці досі гравіюються на натільних хрестиках. На православних по-слов'янськи I.Н.Ц.I., на католицьких латиною INRI. І ще, на православних хрестиках із зворотного боку може бути вигравірувано вираз «Спаси і сохрани», на католицьких нічого подібного немає.

3. Розташування Христа.

Саме цей пункт служить основною розбіжністю двох таких споріднених релігій. У католицизмі Христос, прицвяхований до хреста, відчуває нелюдські страждання. І всі його муки дуже натуралістично зображені в зображеннях: опущена голова, провисаючі руки, струмлива кров. Вражає, але не показує головного - перемоги над смертю, щастя переходу в інший світ, більш справедливий і світлий.

Подивіться на православне розп'яття. Ви побачите торжество і радість воскресіння - розгорнуті долоні, готові обійняти і захистити людство, образ, що говорить про любов і можливості вічного життя.

4. Кількість цвяхів.

Погляньте, як розташовуються ноги Спасителя на розп'ятті. Якщо вони прицвяховані до стовпа двома цвяхами - хрест православний. До речі, серед святинь православної церкви є чотири цвяхи, якими, як передбачається, і був прибитий Христос.

У католицької церкви принципово інша думка і своя святиня - три цвяхи, що зберігаються у Ватикані. Відповідно, на зображеннях ноги Ісуса накладені одна на іншу і прибиті лише одним цвяхом.

Тепер ви зможете відразу ж сказати, чи представлений на вітрині хрестик православний чи католицький. І обов'язково зробите усвідомлений вибір, заснований на вашій особистій вірі.

Одна невелика порада. Навіть якщо ви випадково купили не той хрестик або, навпаки, спеціально придбали хрест іншої конфесії, наприклад, в пам'ять про подорож або паломництво, не ховайте його в скриньку. Підійдіть до священика і попросіть благословення освятити хрестик і носити його. Можливо, в церкві підуть вам назустріч, і вподобаний хрестик, незважаючи на його неканонічність, буде супроводжувати вас все життя.

 

До списку новин