загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ожина: вгамовує спрагу, покращує розумові здібності, лікує онко

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ожина є «сестрою» малини, так як відносять до того ж роду Рубус. Чорно-фіолетові ягоди можуть бути як солодкими, так і кислими, але однаково цінуються за свої корисні властивості. Цікаві факти про ожину розкажуть більше про ці ягоди.

1. Ягоди ожини багаті вітамінами групи В, вітамінами С, Е і К, містять такі корисні для організму мінерали, як кальцій, залізо, магній, калій, натрій, цинк та інші.

2. В Європі ожину не вирощують в промислових масштабах, вона є більше садовою та дикоростучою ягодою, а в Америці її вирощують в комерційних цілях. Лідером по вирощую ожини на продаж є Мексика.

3. Лікарські властивості ягід ожини були відомі людям ще 2000 років тому. Деякі її властивості, наприклад, описував в працях античний лікар Діоскорид. Свіжі ягоди ожини сприяють вгамуванню спраги, надають загальнозміцнюючу і жарознижуючу дію.

4. Надавати оздоровчий ефект ягоди ожини можуть на різних стадіях зрілості. Так, дозрілі ягоди діють як м’який проносний засіб, а незрілі, навпаки, корисно вживати при розладах шлунка.
5. Ягоди ожини відмінно заспокоюють нерви і покращують сон, так як стимулюють кровопостачання судин головного мозку. До речі, з цієї причини ожину корисно вживати, наприклад, під час іспитів, так як вона активізує розумову діяльність.

6. Недавні дослідження показують, що речовини, що містяться в ожині, не тільки виводять з організму токсини і важкі метали, а й можуть зупиняти зростання ракових клітин і навіть знищувати їх, не шкодячи здоровим.

7. Ожина вважається відмінним медоносом. Ожинний мед має високі смакові якості і прозорий, як вода.

8. У давнину ожину використовували для приготування фарб для тканин. Ця рослина також вважалася священною і навіть магічною за свої властивості сприяти зосередженню і покращувати пам’ять.

9. На відміну від малини ожина краще переносить посуху, так як коренева система рослини розташовується глибше в землі.

10. З ожиною в різних країнах пов’язані народні повір’я. Так, в Англії вважається, що після 11 жовтня ожину збирати ні в якому разі не можна. За повір’ям, у цей день диявол плює на ягоди, тому хто їх з’їсть, буде осквернений.

Лікувальні властивості 
В якості лікувального засобу використовують не лише ягоди, але і коріння, гілочки і листя ожини. 
Ягоди мають протизапальну, потогінну, жарознижувальну властивістю, тому її застосовують при простудних захворюваннях, пневмонії та ГРЗ. Чай з запаренных листя і ягід ожини допомагає при лихоманці і знижує підвищену температуру тіла. Експериментально встановлено, що екстракт листя ожини має виражену противірусну дію щодо вірусу герпесу.
Стиглі ягоди володіють легким проносним ефектом, а незрілі - закріплюють. Прийом відварів покращує роботу кишечника. 
Вживання ожини показано гіпертонікам, так як вона сприяє нормалізації артеріального тиску. Для цього достатньо заварювати її і пити як чай протягом дня. 
Щоденне вживання ягід знімає запальні процеси в нирках і сечовому міхурі, зменшує болі в суглобах. 
Дуже корисно їсти ожину, і пити відвари жінкам, особливо в період клімаксу. Це надає заспокійливу дію, зміцнює організм, нормалізує гормональний фон. 
Настої з коренів і листя використовують як сечогінний засіб. 
Приготований з листя використовують напар при шлункових кровотечах, діареї, захворюваннях верхніх дихальних шляхів, ангіні, запальних захворюваннях порожнини рота. Напар і відвар або настій не одне і те ж. Для його приготування беруть необхідну сировину, заливають окропом і протягом 8-10 годин томят в теплій духовці. Робиться, як правило, на ніч, щоб використовувати вранці. При відсутності духовки можна використовувати плиту, але вода при цьому не повинна кипіти. 
Листям ожини в старовину лікували гнійні рани, виразки, екзему і лишай. Поліпшенню обміну речовин і складу крові сприяє тривалий прийом чаю з листя ожини.

Ефективним засобом вважається настій квіток і відвар гілок і коренів при ангіні (приймають всередину і полощуть горло) і хворобливих менструаціях. 
При нервових розладах, грипі, задишки, порушення менструального циклу, використовують відвар з молодих гілок з листям. 

При цукровому діабеті рекомендують приймати ожину разом з корою ясена, травою хвоща, коренем валеріани в рівних частинах. 
Якщо запарювати рослину і після миття голови обполіскувати їм волосся, то вони стануть густіше і швидше рости. 
Народні рецепти 
При діареї і шлунковій кровотечі 
20 гр. сухого листя ожини залийте 1 ст. окропу і томіть на водяній бані 30 хвилин. Процідіть, остудіть і приймайте по 1 ст.л. 3 рази в день. 
Цим же відваром лікували кровохаркання. 
При захворюваннях кишечника 
Візьміть 1 ч.л. квіток календули і 2 ч.л. листя ожини. Залийте 1 ст. окропу і тримайте на водяній бані близько 2-х годин. Приймайте по 1 ч.л. 3-4 рази в день до їжі. 
При сечокам'яній хворобі 
Даний настій використовують для лікування сечокам'яної хвороби та як профілактичний засіб, застережливий це захворювання. Візьміть в рівних пропорціях корінь і листя ожини, подрібніть і 20 гр. суміші залийте 1 ст. окропу. Кип'ятіть на повільному вогні 15-20 хвилин, а потім настоюйте в термосі близько 3-х годин. Процідіть і додайте води до початкового об'єму. Приймайте по 2 ст. ложки 4 рази на день до їди. 
Цей же настій можна використовувати і як сечогінний засіб. 
При атеросклерозі 
Візьміть 1 ч.л. пустирника, по 3 ч.л. м'яти перцевої і листя ожини, по 4 ч.л. листя лісової суниці і плодів шипшини. Все ретельно перемішайте і 1 столову ложку суміші залийте 1 ст. окропу і дайте настоятися 3 години. Процідіть і пийте кожен ранок по 1/2 склянки. 
При цукровому діабеті 
У рівних пропорціях візьміть корінь валеріани, хвощ польовий, листя ясена, і ягоди ожини. Заваріть 8 гр. цієї суміші 1 ст. окропу і дайте настоятися в термосі 4 години. Пийте по 1/2 склянки 3 рази на день. 
Можна скористатися складом простіше. 2 ч.л. сухого листя ожини залийте 1 ст. окропу і настоюйте 30 хвилин. Процідіть і випийте протягом дня в 3 прийоми. 

 

Джерело:
До списку новин