загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як приготувати йогурт в домашніх умовах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Йогурти, як усім відомо, займають одне з найпочесніших місць серед найкорисніших продуктів харчування. Звісно, можна придбати його в магазині. Але найбільше користі буде від йогурту, який приготований вдома. Багато хто цього не робить лише тому, що не знає, як приготувати йогурт в домашніх умовах. Але це не так вже й складно.

Що знадобиться?

Для приготування йогурту вдома потрібні всього на всього три речі: молоко, закваска і йогуртниця.

Молоко може бути як домашнім, так і магазинним. Переважно в рецептах приготування йогуртів радять використовувати натуральне домашнє молоко, яке поживніше від магазинного. Але тут є кілька нюансів. Якість домашнього молока залежить від багатьох факторів, і якщо ви достеменно не переконані в його якості, краще все-таки зупинити свій вибір на магазинному молоці. Якщо ви “сидите” на дієті, теж краще віддати перевагу знежиреному магазинному молоку, оскільки йогурт з домашнього незібраного молока виходить досить жирним. Також для приготування йогуртів можна використовувати сухе молоко.

Йогуртниця забезпечує підтримання певної постійної температури – це необхідна умова дозрівання йогурту. Проте, якщо у вас немає йогуртниці, йогурт можна приготувати і в термосі, і навіть у звичайній скляній банці, помістивши її у тепле місце, де підтримуватиметься стабільна температура. До речі, деякі моделі духовок та мікрохвильових печей мають режим, при якому підтримується потрібна для заквашування йогурту температура. Тому, якщо ви ще не придбали йогуртницю, – це не причина, щоб не спробувати приготувати вдома цей корисний продукт.

Закваска – основний компонент йогурту, який, власне, і перетворює молоко на йогурт. Закваска містить бактерії, які, потрапляючи у відповідне середовище, починають розмножуватися, і в результаті цього процесу утворюється йогурт. Існують різні види заквасок, залежно від бактерій, які вони містять. Придбати їх можна в аптеках, на молокозаводах або ж на офіційних сайтах виробників заквасок. Іноді вони продаються у комплекті разом з йогуртницями. Також можна спробувати використати як закваску магазинний йогурт, однак не завжди ці спроби є успішними. Для цього потрібно вибирати йогурт з великою кількістю бактерій та мінімальним терміном зберігання. У подальшому ви зможете використовувати в якості закваски свій домашній йогурт. На 1 л молока потрібно 30-50 мл домашнього йогурту. Брати закваску краще зі свіжоприготовленого йогурту, поки бактерії ще не втратили свою активність. І якщо ви готуватимете йогурт щодня, з закваскою проблем не буде – достатньо частину свіжоприготовленого йогурту залишати для закваски.

Як вибрати йогуртницю?

Практично всі йогуртниці діють однаково: підтримують певну температуру, і якихось особливих додаткових функцій вони не мають. Тому, загалом, не важливо, на якій марці ви зупините свій вибір. А от на об’єм склянок, їх кількість та на матеріал, з якого вони виготовлені, таки варто звернути увагу. Склянки для йогуртниці бувають скляні та пластмасові. І перші, і другі мають свої недоліки: на пластмасових можуть утворитися подряпини, і тоді навіть високоякісна пластмаса може стати небезпечною для здоров’я, а скляна тара має властивість розбиватися. Що для вас прийнятніше – вирішуйте самі.  Об’єм та кількість склянок слід розраховувати, виходячи з кількості членів сім’ї та щоденних порцій йогурту на одну людину. Зважаючи, що процесс приготування йогурту доволі тривалий, краще порахувати “з запасом” – якщо раптом комусь захочеться добавки.

Як готувати?

У процесі приготування йогурту нема нічого складного. Спочатку потрібно закип’ятити молоко і охолодити його до температури 40-45 ْС (при високій температурі бактерії загинуть, а при низькій йогурт не закваситься). Якщо немає термометра, температуру можна спробувати визначити на дотик: молоко має бути гарячим, але не пекти. Додати до молока закваску, згідно з інструкцією на упакуванні (переважно, на літр молока передбачена одна порція закваски), і розлити молоко у склянки йогуртниці чи залити у термос. Бажано його також процідити через ситечко або марлю, щоб видалити згустки чи грудочки, якщо такі раптом трапляться. Можна спробувати заквасити йогурт і без термоса – у скляних банках чи кераміному посуді, який треба щільно закрити, закутати в щось тепле  і поставити у тепле місце.

Йогурт зазвичай “дозріває” 6-8 годин. Дуже важливо його не переквасити, оскільки він стане кислим, а недозрілий йогурт занадто водянистий. Готовий йогурт повинен мати консистенцію густої сметани.

Готовий йогурт треба закрити кришкою і зберігати в холодильнику.

 

Важливо!

Йогурти зберігаються не більше п’яти діб. Це не означає, що після цього терміну вони стають непридатними до вживання. Просто саме стільки живуть бактерії, і з кожним днем їх стає все менше і менше, а йогурт зі смачного й корисного продукту стає лишень смачним продуктом.

Ні в якому випадку не використовуйте для приготування йогурту алюмінієвий посуд!

 

Джерело:
До списку новин